Ping-pong cu impozitele locale. Oraşul al cărui primar anunţă că nu va majora taxele, deşi se luase în calcul şi creşterea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Cluj-Napoca intenţionează să păstreze taxele şi impozitele locale din 2018 la nivelul celor din acest an, deşi oraşul va pierde aproximativ 30 de milioane de euro, după modificările aduse de Guvern Codului Fiscal.

 Anunţul a fost făcut miercuri, 13 decembrie, de primarul Emil Boc. „ Am decis să propun Consiliului Local aprobarea aceluiaşi nivel al impozitelor şi taxelor locale ca şi în anul 2017. Nu consider că e corect ca iresponsabilitatea fiscală a Guvernului să fie plătită de cetăţenii oraşului nostru”, susţine Boc. 

Cum se pierd 30 de milioane de euro „dintr-un foc”

Acesta a explicat şi mecanismul prin care Clujul va pierde aproximativ 30 de milioane de euro annual. „Pierderea rezultă din diminuarea cotelor din impozitul pe venit care revin municipiului. Pâna în 2018, municipiului Cluj-Napoca îi revenea un procent de 41,7% din cota de 16% care se plătea de către toţi salariaţii din oraş. Pentru a se păstra aceeaşi sumă de bani ca în 2017, trebuia ca această cotă de 41,7% sa fie majorată la cel puţin 60%, însă s-a majorat de la 41,7 la doar 43,3%”, susţine Boc.

În urmă cu mai puţin de trei săptămâni, vicepremierul Dan Tarcea a afirmat că taxele ar putea să crească, însă a subliniat faptul că se caută şi alte soluţii pentru ca impozitele să rămână în continuare la nivelul din 2017. „Ne gândim să creştem taxele şi impozitele locale, dar încă nu avem toate datele. Încă nu ştim nici cât va fi salariul minim pe economie şi nici dacă vor exista compensări din partea Guvernului. Nu ne dorim să punem o povară suplimentară pe clujean, chiar dacă premierul ne-a sugerat acest lucru la asociaţia municipiilor. Creşterea taxelor şi impozitelor nu este cel mai fericit pas, având în vedere că se scumpesc şi utilităţile”, afirma Tarcea. 

Ce soluţii există pentru limitarea pierderilor

Emil Boc mai spune că a făcut apel la toţi parlamentarii din Cluj, cărora le-a cerut să susţină majorarea de la 43 la 60% a cotei alocate primăriilor din impozitul pe venit.

„Am făcut un apel în primul rând la parlamentarii de Cluj: am transmis o propunere de amendament tuturor parlamentarilor de Cluj cu privire la Legea Bugetului, prin care i-am rugat să susţină majorarea de la 43 la 60% a cotei alocata primăriilor din impozitul pe venit. Îi rog să susţină acest amendament indiferent de culoarea politică, pentru că este vorba de interesul clujenilor şi dezvoltarea în continuare a oraşului nostru”, a adăugat Boc.

În cazul în care Parlamentul nu va vota acest amendament, cel mai afectat va fi bugetul de investiţii al oraşului. Cluj-Napoca are un buget local de aproximativ 300 de milioane de euro în 2017, fapt care-l plasează pe locul doi în ţară, după Bucureşti. Din această sumă, aproximativ 30%, adică în jur de 90 de milioane de euro, reprezintă banii destinaţi investiţiilor pentru anul curent. Tocmai din bugetul alocat investiţiilor vor fi tăiaţi cei aproximativ 30 de milioane de euro. Astfel, o serie de proiecte ar urma să aibă de suferit din cauza subfinanţării, în timp ce altele vor rămâne doar pe hârtie. 

Citeşte şi

„Revoluţia“ fiscală duce la taxe mai mari în Cluj-Napoca şi Suceava

Emil Boc, despre modificarea Codului Fiscal: „Clujul va suferi o tăiere de 30% a proiectelor de dezvoltare“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite