Pâinea cu aromă de bere, o idee a faimosului Jamie Oliver, este dusă mai departe de un clujean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Moldovan a fost inspirat de ideea lui Jamie Oliver: a combinat pâinea cu bere FOTO: Remus Florescu
Adrian Moldovan a fost inspirat de ideea lui Jamie Oliver: a combinat pâinea cu bere FOTO: Remus Florescu

Pâinea şi berea sunt alimente surori, spunea celebru bucătar britanic Jamie Oliver. Un clujean a produs o pâine cu aromă de bere, care pe lângă gustul deosebit este şi extrem de sănătoasă datorită tăieţeilor din sfeclă de zahăr pe care îi conţine.

„Pâinea din bere pare a fi o idee un pic deplasată, dar istoria de berii şi a pâinii sunt legate inextricabil, iar invenţia acestor două alimente a modelat lumea în care trăim. Serios. Pâinea şi berea au, la bază, exact aceleaşi ingrediente - apă şi cereale. Deci, este normal ca berea şi pâinea să meargă împreună. Ele sunt, de fapt, surori, pentru că istoria ne spune că au fost, aproape sigur, inventate de femei”, aşa începe prezentarea unei reţete pe siteul faimosului bucătar Jamie Oliver.

Excelentul bucătar britanic a încercat o reţetă de pâine în care înlocuieşte 30% din apa folosită cu bere. Un student clujean, Adrian Moldovan (23 de ani) aflat în ultimul an la Facultatea de „ Ingineria Produselor Alimentare”, în cadrul USAMV Cluj, a mers mai departe. El a produs o pâine în care apa a fost înlocuită total cu bere. „Punctul de pornire a fost ideea lui Jamie Oliver, care a înlocuit parţial apa cu bere. Eu am înlocuit-o total, pentru a obţine un gust deosebit, dar am adăugat şi tăieţei din sfeclă de zahăr pentru creşterea aportului nutritiv de fibre”, a declarat Adrian pentru „Adevărul” . 

„Pâinea din bere pare a fi o idee un pic deplasată, dar istoria de berii şi a pâinii sunt legate inextricabil, iar invenţia acestor două alimente a modelat lumea în care trăim. Serios. Pâinea şi berea au, la bază, exact aceleaşi ingrediente - apă şi cereale.

Jamie Oliver, bucătar

O pâine cu gust de bere, fără interdicţii pentru şoferi

„Am folosit berea pentru a îmbunătăţi caracteristicile senzoriale, gustul, mirosul, aroma, culoarea şi aspectul. Pâinea are un gust uşor mai amar de la hamei. Are o notă mai astringentă, dar interesantă. Este un produs care se adresează unor consumatori mai inovativi”, a explicat Adrian. În procesul de producţie apa a fost înlocuită total cu berea – s-a folosit un sortiment de bere „Student” produsă chiar în unităţile Facultăţii. „Pâine poate fi consumată fără frică şi de şoferi întrucât alcoolul se evaporă total în procesul de coacere”, a detaliat studentul. 

„Cred că există şanse ca această pâine să ajungă pe rafturile magazinelor mai ales datorită aportului de fibre adus de tăieţeii din sfeclă de zahăr. Necesitatea creşterii cantităţii de fibre din alimentaţie este crucială, mai ales într-o perioadă în care cancerul de colon este foarte răspândit"


Adrian Moldovan, student

Mai multe fibre ne feresc de cancerul de colon

„Cred că există şanse ca această pâine să ajungă pe rafturile magazinelor mai ales datorită aportului de fibre adus de tăieţeii din sfeclă de zahăr. Necesitatea creştereii cantităţii de fibre din alimentaţie este crucială, mai ales într-o perioadă în care cancerul de colon este foarte răspândit. Medicii recomandă în alimentaţia sănătoasă creşterea cantităţii de fibre şi prescriu anumite alimente. De multe ori oamenilor le este greu să-şi readapteze obiceiurile alimentare, iar avantajul cu pâinea este că vorbim despre un aliment de bază, care oricum este consumat. Astfel, gradul de acceptabilitate este mult mai mare”, explică tânărul. Conform unei statistici realizate la secţia de Oncologie a Spitalul Militar din Cluj, cea mai răspândită formă de cancer cu care se prezintă pacienţii bărbaţi este cancerul de colon.  

Se valorifică un produs care se dă la animale

Tăieţii din sfeclă de zahăr sunt un subprodus al industriei alimentare care poate fi obţinut gratis. „De la început am vrut să îmbunătăţesc nutriţional pâinea cu tăiţei de sfeclă pe care i-am luat de la fabrica de zahăr din Luduş. Am folosit tăiţeii după ce din sfeclă a fost extras zahărul şi urmau să fie transformaţi în hrană pentru animale, în ciuda calităţilor nutritive importante. I-am uscat şi măcinat şi i-am adăugat la făină”, spune Adrian Moldovan. Pâinea are toate celelalte ingrediente obişnuite: făină, drojdie, sare, iar în loc de apă – bere, fără consevanţi. Termenul de valabilitate este de 3-4 zile. „Preţul pâinii cu aromă de bere este un pic mai ridicat decât cel al pâinii normale, întrucât intervine costul suplimentar cu berea. Am făcut şi o variantă numai cu tăiţei de sfeclă şi pâinea a ieşit mai ieftină decât ce există pe piaţă”, a mai spus Moldovan. 

„Această pâine are perspective de a fi transformată într-un produs pe care să-l găsim în magazine. Complexul de vitamina B din bere şi aportul de fibre din tăieţii de sfleclă îmbunătăţesc foarte mult produsul din punct de vedere nutriţional."

Simona Chiş, inginer de calitate "La Casa" 

Ce spun specialiştii

„Această pâine are perspective de a fi transformată într-un produs pe care să-l găsim în magazine. Complexul de vitamina B din bere şi aportul de fibre din tăieţii de sfeclă îmbunătăţesc foarte mult produsul din punct de vedere nutriţional. Nu ştiu cât de dispuşi ar fi românii să-şi accepte acest gust un pic acid. Ştiu că pâinea din Germania are un gust uşor acid şi consumatorii s-au obişnuit. Ceea ce mi se pare foare important este faptul că s-a utilizat un subprodus care se foloseşte în furajarea animalelor. Practic se ajunge la o scădere importantă a preţului. Cred că merită promovat un asemenea produs”, a declarat Simona Chiş, inginer de calitate la firma de patiserie „La Casa”.

Pâinea cu aromă de bere a fost prezentată la Festivalul alimentului, care s-a desfăşurat zilele trecute, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj (USAMV). Produsele expuse au fost realizate de studenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor în cadrul proiectelor de licenţă. Tinerii au lucrat în staţiile pilot ale Facultăţii, folosind tehnologii inovative şi urmărind promovarea unei alimentaţii sănătoase. Studenţii care au realizat cele mai valoroase produse au fost recompensaţi de firme de specialitate din domeniul alimentar. 

Citeşte şi:

Cârnatul cu alge: cum a transformat un clujean produsul tradiţional într-un aliment-„medicament”

Specialiştii de la USAMV te învaţă să mănânci sănătos

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite