Liderii studenţilor din toată ţara au protestat la Cluj: “Mihnea legea a schimbat ca să-şi ia un doctorat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii au manifestat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. FOTO: ANOSR
Studenţii au manifestat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. FOTO: ANOSR

Liderii studenţilor din toată ţara, aproximativ 200 de persoane, au protestat, joi seară, pe străzile din Cluj-Napoca, având lipiţi plasturi negri pe gură şi cerând demisia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, şi a ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu.

Participanţii la protest şi-au lipit plasturi negri pe gură, iar din câteva boxe transportate de o maşină s-a auzit muzica din anii perioadei comuniste. “Ne-am lipit plasturi negri pe gură, am pus muzică din perioada comunistă şi i-am acordat domnului Mihnea Costoiu, în mod simbolic, o diplomă de «doctor în sfârşit», iar tema lucrării sale este «sfârşitul educaţiei». Vrem să arătăm, astfel, modul comunist în care s-au purtat cei doi miniştri cu noi, studenţii, pentru că, deşi ne-au chemat la consultări, nu ne-au spus cum vor să modifice Legea Educaţiei. A fost o falsă consultare cu studenţii, aşa a apărut Ordonanţa de Urgenţă 49, care readuce în discuţie politizarea universităţilor, dă drum liber doctoratelor la fără frecvenţă, aşa că noi cerem public demisia domnilor miniştri Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu”, a spus, pentru Mediafax, liderul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş. 

“Mihnea legea a schimbat ca să-şi ia un doctorat”

În timpul protestului, studenţii au purtat pancarte cu mesaje ca “Universităţile noastre nu-s afacerile voastre”, "Şezi blând, educaţia e pe mâini bune” sau “Cerem retragerea OUG 49/2014” şi au scandat lozinci precum “Ţara creşte prin studenţi, nu miniştri repetenţi”, “Mihnea legea a schimbat ca să-şi ia un doctorat” sau “Educaţia e a noastră, nu vrem ordonanţa voastră”. Liderul ANOSR a adăugat că studenţii au şi o listă de revendicări şi că săptămâna viitoare vor merge la consultări cu ministrul Educaţiei.

Consultări la minister

“Domnul ministru ne-a chemat săptămâna viitoare la consultări, vom merge, că nu refuzăm dialogul cu autorităţile, însă noi solicităm retragerea ordonanţei 49, îi cerem Avocatului Poporului să reclame neconstituţionalitatea acestei ordonanţe, cerem emiterea de metodologii care să nu permită abuzuri şi îi atragem atenţia domnului doctorand Mihnea Costoiu că reprezintă interesele întregii clase academice, nu doar a prietenilor domniei sale”, a spus Mihai Dragoş. Protestul de la Cluj a fost organizat de preşedinţi şi membri ai organizaţiilor studenţeşti din toată ţara aflaţi la Cluj în perioada 29 iulie - 3 august, cu ocazia Forumului Organizaţiilor Studenţeşti. Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, la începutul lunii iulie, lui Victor Ciorbea o scrisoare în care îi semnalează că ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei încalcă regimul constituţional privitor la emiterea OUG, el afirmând că respectarea legii fundamentale trebuie să fie asigurată de Avocatul Poporului. 

A fost sesizat Avocatul Poporului

Preşedintele îi scria Avocatului Poporului că în Monitorul Oficial al României, Partea I, 486 din 30 iunie 2014 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/26 iunie 2014 prin care au fost adoptate o serie de modificări legislative cu un puternic impact negativ atât în sfera învăţământului preuniversitar, cât şi în planul învăţământului universitar: posibilitatea organizării, în cazuri temeinic justificate, a unei sesiuni de bacalaureat speciale, trecerea terenurilor şi a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea elevii, palatele şi cluburile acestora, cluburile sportive şcolare, ale căror cheltuieli curente şi de capital se finanţează de la bugetul de stat, din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţii administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, organizarea programelor de studii universitare de doctorat şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, reglementarea iniţiativei înfiinţării unei instituţii de învăţământ superior particular şi de către persoane fizice sau grup de persoane fizice, trasarea regimului juridic al instituţiilor de învăţământ superior ca persoane juridice de drept public sau, după caz, persoane juridice de drept privat şi de utilitate publică, organizarea concursului de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct de către inspectoratul şcolar, participarea în calitate de membri, în Consiliile de Administraţie a unităţilor de învăţământ de stat a primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene, crearea unei noi categorii de funcţii didactice în cadrul unităţilor de învăţământ superior. "Potrivit alin. (4) şi (6) al Art. 115 din Constituţie, Ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate «numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată», neputând «afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie». Din coroborarea celor două prevederi constituţionale mai sus indicate, pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă, trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, cele două cerinţe: urgenţa şi sfera obiectului de reglementare", scria preşedintele.

Citeşte şi

Mintea sclipitoare de la Cluj: povestea profesorului care coordonează 100 de cercetători din 32 de ţări

Fosila unei noi specii de mamifer, descoperită de cercetători de la UBB Cluj lângă Alba-Iulia

Cercetător UBB Cluj: Finanţarea europeană pentru sângele artificial ar mări viteza cercetărilor

Cercetătorii clujeni vor studia graniţele Imperiului Roman şi cu ajutorul tehnologiei NASA - mii de imagini de la sateliţi şi un calculator „minune“

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite