FOTO VIDEO Slujbă la Cluj pentru Regina Ana. Preot: Ea a avut cinci copii. Azi, femeia zisă creştin-europeană e zgârcită exact în acest registru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simpatizanţii din Cluj ai familiei regale văd în Regina Ana un simbol şi un reper existenţial. La Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Faţă“ din Cluj-Napoca a avut loc marţi, 2 august, o slujbă de pomenire.

Slujba a început la ora 9.00, iar un ceas mai târziu preotul paroh Teodor Lazăr a ţinut o cuvântare închinată Reginei Ana, unde a evidenţiat simplitatea cu care a trăit aceasta:

„Regina Ana este – că nici nu vorbesc la trecut despre ea – Regina României. Ea a marcat feminitatea în România într-un mod excepţional. Eu am tot spus: femeia frumoasă, prin excelenţă, este femeia smerită. Iar această femeie, Regina Ana a României, s-a calificat în faţa naţiunii noastre prin smerenia sa absolută. Nu agrea sintagma de sânge albastru, a trăit în tot registrul simplităţii posibile, iar în ce priveşte mântuirea ei nu avem îndoieli, pentru că s-a făcut o promisiune Evei – a greşit, dar prin naştere de fii îşi va mântui sufletul. Cinci. 5 copii. Azi, femeia zisă creştin-europeană e zgârcită exact în acest registru. Dacă se poate - o jumătate de copil. Iată că-n Familia Regală a României generozitatea vieţii s-a manifestat prin această femeie smerită. Eu asta am găsit în această femeie: să ţii găini şi să vinzi ouă ca regină în Elveţia ca să creşti copii e măsura grandioasă a smereniei. Frumuseţea acestei femei, dincolo de frumuseţea ei fizică, a avut de oferit lumii întregi o frumuseţe spirituală aparte. Să-i mulţumim! Acest moment este un moment dat lui Dumnezeu pentru că a adus pentru neamul nostru un exemplu de smerenie copleşitor de frumos. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!“.

image

„Să nu ne facem de Zorba grecul!“

Preotul Lazăr a ţinut să sublinieze că înmormântarea Reginei ar fi bine să ducă la o uniune între cultele din România, precizând că regina şi-a păstrat confesiunea romano-catolică, iar regele este de rit ortodox.

„Am înţeles că undeva în 13 august va fi înmormântarea. Eu sper ca noi să nu ne facem de Zorba Grecul. Şi vă aduc aminte: în satul acela grec a ajuns o franţuzoaică nobilă, iar când a fost să o înmormânteze, Biserica Ortodoxă a spus: nu putem să o înmormântăm pentru că îşi făcea cruce aşa! (n. r. - preotul arată modul în care franţuzoaica făcea semnul crucii). În schimb, i-au prădat casa, toţi grecii. Iertaţi-mă că fac această comparaţie. Moartea Reginei Ana e o provocare la un ecumenism autentic. Să vedem dacă putem sta lângă o romano-catolică şi cu episcop romano-catolic şi cu un episcop ortodox, pentru că suntem într-o ţară majoritar ortodoxă", a mai spus preotul Lazăr.

Să vedem dacă evenimentul acesta poate provoca un ecumenism autentic sau iar ne vom face de Zorba grecul. 

„Sper că nu e cazul, sper să dăm un răspuns demn, elegant, ecumenic, unei familii de o nobleţe divină, spirituală care a trăit înclusiv registrul creştin deplin. Să-i dăm mulţumire lui Dumnezeu că neamul acesta a fost atins de prezenţe nobile care ne-au ţinut, aşa cum ne-au ţinut şi la parastas, legaţi. Dacă vorbim de unitate în neamul nostru, această familie şi-a pus amprenta unităţii şi demnităţii. Dumnezeu să-i facă odihnă! Amin!“, a mai spus preotul romano-catolic celor prezenţi la slujbă.

Preot din Cluj: „Regina Ana a marcat feminitatea în România într-un mod excepţional“


Declaraţie de preţuire pentru Familia Regală

Preotul a insistat pe ideea ca reprezentanţii tuturor confesiunilor religioase din ţară să poată sta împreună, deşi susţine că la români e „o problemă să cultivăm comuniunea“.

„În general, oamenii mari, prin moartea lor, provoacă mişcări sufleteşti profunde. Şi eu cred că va fi aşa, cred că nu vom mai avea de a face cu ierarhi mici într-o zonă sau alta care nu pot să stea împreună. Chiar şi neoprotestanţii ar fi bineveniţi pentru că au o pondere consistentă în neamul nostru. Regele, din câte ştiu, a adoptat confesiunea ortodoxă, iar regina şi-a păstrat confesiunea romano-catolică. Însăşi familia regală a avut o notă confesională într-un anumit fel“, a declarat parohul Lazăr reprezentanţilor presei, după ceremonia religioasă.

El a explicat că slujba de azi se numeşte parastas şi provine din limba greacă şi se traduce prin „să stăm împreună“:

„Familia regală dintotdeauna a făcut această invitaţie: de a fi împreună indiferent de contexul istoric. Parastasul de azi e, dacă vreţi, o declaraţie a comunităţii noastre de preţuire pentru familia regală de o nobleţe creştină aparte. 5 copii arată, pe de o parte, generozitatea, pe de altă parte, o smerenie feminină de o exemplaritate copleşitoare“.

Preotul a ţinut să pună accentul pe faptul că femeile românce din multinaţionale pun pe prim plan munca, nu naşterea de copii: „Dacă o femeie poate să facă 5 copii, de ce n-ar putea face şi femeile române din multinaţionale? Să nu se răstignească pe altarul multinaţionalei, ci să genereze un popor puternic“.

image

Oamenii: „Nu ştiu cine ar mai putea fi la nivelul acestor regi“

O mână de oamnei au participat la parastas. A coincis cu ziua Sfântului Anton, pe care creştinii catolici îl sărbătoresc azi. Maria Lupu este una dintre credincioasele care a ajuns marţi la biserica din Cluj pentru a-l celebra pe Sfântul Anton. Are un respect mare pentru familia regală şi regretă că, după Revoluţie, România nu a devenit regat. „Speram să se întâmple atunci imediat. Atunci, după Revoluţie, dacă s-ar fi întâmplat traseul nostru în viaţă ar fi fost cu totul altul“, a spus clujeanca. În opinia ei, vremurile în care trăim sunt destul de gri şi are îndoieli că România va ajunge vreodată regat. „La nivelul acestor regi nu ştiu ar mai putea fi. Trăim cu speranţa“, considera femeia.

La slujbă a participat şi Dan Dumitrana, preşedintele Asociaţiei Corala Regală Transilvană, totodată artist liric al Operei Naţionale din Cluj.

„Pentru mine şi pentru România, familia regală ar trebui să însemne prima modalitate de a mă exprima că sunt român. (...) România trebuie să înţeleagă odată pentru totdeauna, că nu putem exista fără voinţa lui Dumnezeu şi că unitatea acestui popor a fost demonstrată prin dragostea nemărginită a Reginei sale şi a Regelui său Mihai I al României“, declară clujeanul.

Acesta a rămas impresionat de modestia, bunătatea şi frumuseţea pe care le-a simţit la vizitele făcute la Săvârşin, unde a susţinut concertul regal de colinde împreună cu Asociaţia Corală Regală Transilvană.

Mai puteţi citi:

Istoric din Cluj, despre Regina Ana: „Din păcate, pentru naţiunea română, a fost o regină a României în exil“

Regalist din Cluj: „Regina Ana fost printre puţinele personalităţi din România faţă de care nimeni nu a avut nimic de spus negativ“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite