FOTO Fisuri şi primele petice apărute în bucăţica de autostradă Gilău-Nădăşelu, inaugurată anul trecut. Cauzele invocate de CNAIR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Porţiunea de autostradă dintre localităţile Gilău şi Nădăşelu, din Autostrada Transilvania, le dă mari bătăi de cap autorităţilor. Deşi porţiunea de 8,7  kilometri de autostradă a fost inaugurată în urmă cu mai puţin de un an, în septembrie 2018, în această vară au fost semnalate primele probleme serioase.

Astfel, asfaltul s-a fisurat în mai multe locuri, iar rigolele de scurgere au fost şi ele afectate. În această situaţie, într-o primă fază au fost montate balize pentru devierea traficului pe o singură bandă, în porţiunile cu probleme. Mai mult, în anumite zone s-a redus şi limita de viteză, din raţiuni de siguranţă. 

Constructorul, asocierea UMB Spedition-Tehnostrade, a intervenit la faţa locului pentru a rezolva situaţia. Aşa au apărut mai multe petice pe asfaltul turnat de altfel în urmă cu nu foarte mult timp.

Imagine indisponibilă

Au apărut petice pe porţiunea de autostradă dintre locaităţile Gilău şi Nădăşelu, la nici un an de la inaugurare

 Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a confirmat aceste probleme, însă spune că în urma intervenţiei constructorului au fost remediate.

„Acolo a fost o spălare de taluz, au intervenit cei de la UMB şi au rezolvat problema. Au frezat, practic, pe 19 metri şi au rezolvat această problemă şi denivelările. Au fost afectate şi rigolele, din cauza ploilor, aşa că au trebuit decolmatate şanţurile de la margine, însă nu a fost afectat corpul drumulu, iar acum se poate circula pe autostradă în condiţii de siguranţă. Ce s-a întâmplat a fost cauzat în special de ploile şi de alunecările de teren din zonă. Sigur că nu e normal să se întâmple aşa ceva după atât de puţin timp, dar intervenţia s-a făcut pe banii constructorului pentru că se află în perioada de garanţie”, a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Un „ciot” cu probleme

Porţiunea de autostradă Gilău -Nădăşelu a fost construită  de asocierea UMB Spedition-Tehnostrade pentru suma de 258,19 milioane de lei. De când a fost deschis traficului, acest segment de autostradă a dat mai mult bătăi de cap. 

Anul trecut, la scurt timp după inaugurare, Ioan Florin Muntean, primarul localităţii Baciu, a trimis o scrisoare publică Ministerului Transporturilor şi Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere în care semnala faptul că de la deschiderea autostrăzii tot traficul greu a fost dirijat prin comuna pe care o conduce, blocându-se traficul din cauza camioanelor. 

De altfel, încă dinainte de a fi dat în folosinţă acest ciot, au existat probleme cu termenele şi cu sincronizarea lucrărilor. Astfel, deşi porţiunea respectivă de autostradă a fost practic finalizată încă din 2017, nu a putut fi deschisă traficului din cauză că nu s-a realizat un pod peste Someş. Aşa s-a ajuns în situaţia în care ciotul numit simbolic „autostrada muzeu” a stat închis mai bine de un an şi a fost inaugurat abia în septembrie 2018.

Citeşte şi

Autostrada inaugurată între Nădăşelu şi Gilău a paralizat complet traficul într-o localitate apropiată

VIDEO Viaductul de la Gilău, parte a Autostrăzii Transilvania, este aproape finalizat. Filmare spectaculoasă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite