Efectul surprinzător al nămolului asupra celui mai mare festival din ţară. Ce record a bătut Electric Castle

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noroiul de la Electric Castle a dat bătăi de cap organizatorilor. FOTO: Remus Florescu
Noroiul de la Electric Castle a dat bătăi de cap organizatorilor. FOTO: Remus Florescu

Noroiul care a „inundat” curtea Castelului din Bonţida a adus celui mai mare festival din ţară o mediatizare fără precedent. Specialiştii în comunicare explică efectul surprinzător al acestui fenomen. În ciuda condiţiilor meteo, numărul de vizitatori a atins un nou record. „Adevărul” prezintă bilanţul celui mai mare festival din România: cate persoane au fost, topul judeţelor, câte tone de pietriş, câţi angajaţi, câte locuri de parcare etc.

„Anul viitor Electric Castle se va ţine la Techerghiol şi în preţul biletului vor fi incluse şi şedinţe de împachetări cu nămol”, este una dintre zecile de glume care au circulat zilele acestea pe reţelele de socializare având ca temă cel mai mare festival de muzică din România, care s-a desfăşurat de joi şi până duminică la Bonţida, din judeţul Cluj. Ploaia care nu se mai oprea şi noroiul care a „inundat” curtea castelului unde este organizat festivalul au „viralizat” evenimentul: pe lângă glumele, Meme-urile şi parodiile video de pe reţelele de socializare şi de pe bloguri, Electric Castle a ajuns subiect de ştire în multe publicaţii naţionale şi jurnale ale unor televiziuni.

Ce efecte are aceast tip mediatizare asupra asupra festivalului este întrebarea la care au răspuns mai mulţi specialişti în comunicare pentru „Adevărul”. 

 

"Cred că faptul că noroiul de Bonţida a viralizat aşa de mult, nu a făcut decât să crească vizibilitatea evenimentului"

Sornia Nechifor, PR la Communication On

„Bad news is good news”

„Nu cred că va afecta imaginea festivalului. Persoanele care vin la EC înţeleg ce inseamnă acest festival în spiritul lui, chiar dacă uneori există mici derapaje în perfecţiunea organizării. În fapt, festivalul e foarte bine organizat, cu mult peste ce se întâmplă în ţară, şi lumea şi-a dat seama de asta. Organizatorii s-au repliat foarte bine când au văzut cu ce se confruntă şi au comunicat publicului fiecare pas şi problemă întâlnită. În final, ploaia doar a mai pus un umăr la alinierea EC în rândul festivalurilor de referinţă, precum cel de la Glastonbury.”, a susţinut Laura Laurenţiu, PR freelancer. 


„Şi anul trecut a fost la fel cu ploaia şi noroiul. Nu cred ca asta îi împiedică pe oameni în niciun fel. Cred că faptul că noroiul de Bonţida a viralizat aşa de mult, nu a făcut decât să crească vizibilitatea evenimentului. Astfel încât, sunt convinsă ca la anul nu numai că vor veni mai mulţi oameni, dar vor veni şi cu echipament de ploaie”, a susţinut Sonia Nechifor, PR manager la Agenţia Communication On. 


„Greu de zis care va fi efectul acestei mediatizări. La prima impresie, aş zice că efectul este pozitiv pentru că, de obicei, <<good news is no news>> (ştirile pozitive nu sunt ştiri-nr), iar de foarte multe ori  <<bad news is good news>> (ştirile negative sunt ştiri pozitive-nr) mai ales la un festival la care lumea merge să se distreze. Şi am văzut imagini din care a reieşit că lumea s-a distrat foarte mult”, a susţinut Bogdan Brânzaş, consultant de branding, comunicare şi marketing. Întrebat despre numărul plătitori de bilete de la ediţia de anul viitor, specialistul a spus: „depinde de multe, de organizare, de line up”. 

elelctric castle

Plusuri şi minusuri 

Cea de-a treia ediţia a Electric Castle a avut şi plusuri şi minusuri. Cel mai important aspect pozitiv este atmosfera, similară cu cea a marilor festivaluri, în ciuda condiţiilor meteo. Este de lăudat de asemenea şi line-up- ul impresionant – 150 de artişti; organizatorii au mers atât pe formaţii cunoscute The Prodigy, Fatboy Slim, Rudimental, The Parov Stelar Band, The Cat Empire,NouvelleVague, dar şi pe trupe noi, care au asigurat un super-show cum ar fi The Glitsch Mob, Netsky, Subcarpaţi, AsianDub Foundation. 

De asemenea, au existat şi câteva probleme de organizare: 

1.Primul anunţ al organizatorilor privind riscul de ploaie  a fost făcut abia miercuri după miezul nopţii. Aceasta în condiţiile în care peste câteva ore, joi la 12.00, porţile festivalului urmau să se deschidă. „Este foarte important să aveţi la voi pelerine şi eventual cizme de cauciuc (...)Seara este destul de răcoare şi ar fi bine să aveţi şi haine mai groase cu voi”, au scris pe FB organizatorii. Pentru persoanele venite din alte localităţi, anunţul a fost făcut tardiv. Prognoza meteo putea fi aflată cu câteva zile înainte. 

2. Transportul defectuos în orele de vârf – între orele 19 şi 22. În condiţii normale, transportul cu autobuzele puse la dispoziţie contra cost de organizatori de la Cluj Arena la Castelul Bonţida se face în maximum o oră. În perioada de vârf, un drum a ajuns să depăşească trei ore. 

69.000 de persoane au participat la primele trei zile de festival, bătând recordul din 2014. Anul trecut, la toate cele patru zile au venit 79.000 de persoane. În medie, pe zi, vin peste 20.000 de persoane la festival. 

Birou PR al Electric Castle 

elelctric castle

Bilanţul Electric Castle 2015 

"Adevărul" a cerut Biroului de PR al festivalului informaţii despre bilanţul festivalului din acest an. Vă prezetăm răspunsurile primite: 

Câte persoane au fost la EC anul acesta (datele pe care le aveţi până duminica la ora 15.00)?

Pentru primele trei zile din festival avem 69.000 de participanţi. 

Câte abonamente s-au vândut?

Abonamentele au fost sold out cu o lună înainte de festival, respective toate cele 20 de mii puse in vinzare. Restul au fost bilete de o zi si alti invitati. 

Câte abonamente la camping s-au vândut? 

Peste 6000 de bilete pâna în acest moment, situaţia nu include vinzarile de sâmbătă (accesul in camping s-a facut pe toată perioada festivalului).

Va rog sa-mi faceti un top 3 al judetelor de unde au venit festivalierii ( chiar dacă nu aveti o ierarhie cu locul I, II si III). 

Cluj, Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Mureş.

electric castle

Japonezi şi brazilieni la Castel

Din ce ţari straine au venit fanii anul acesta? 

Avem in festival foarte multi turisti veniti din Ungaria, cred ca ei ar conduce un clasament neoficial. Sunt urmati de britanici, francezi, belgieni şi germane. Online biletele au fost achizitionate chiar si din Japonia sau Brazilia, deci avem si prezente exotice la Bontida.

Câte locuri de parcare au fost puse la dispoziţie, în câte parcări? Câte dintre parcări au fost utilizabile?

Avem in total 10 mii de locuri de parcare, in prezent toate parcarile sunt functionale. Doar in prima seara, din cauza ploii, a trebui sa restrictionam accesul in 2 dintre cele 3 parcari dar situatia a fost ulterior remediata.

Cate autobuze au fost inchiriate pentru a deservi transportul la festival (cate au functionat intr-o zi de festival) ? Cate case de bilete au exista la Cluj Arena / la Bonţida?

Transportul pe linia speciala a fost asigurat de un partener, firma autorizata, cel care s-a ocupat sa acopere in functie de necesar permanenta autobuzelor pe traseu. Am avut 3 case la Cluj Arena si 3 case in Bontida, publicul putind sa-si achizitioneze bilete fara limita printr-o singura prezenta la case.

Câte firme au închiriat spaţii comerciale în incinta festivalului?

Avem 25 de vendors care au asigurat mixul de food&drinks cu adevărat spectaculos. Anul acesta am avut de la sushi, pizza, mincare traditional romaneasca, mexicana, mincare vegan, practic optiunile au fost infinite.

elelctric castle

Stafful festivalului: 1.000 de persoane

Din câte persoane este format stafful festivalului? Câţi voluntari? Câţi angajaţi?

Echipa Electric Castle inseamna in locatie 1000 de oameni, de la staff, voluntari, barmani, casieri, security si toti ceilalti care ne ajuta sa acoperim nevoile publicului din toate punctele de vedere.

Câte tone de pietriş au fost folosite? Câţi boxpaleţi? 

Peste 200 tone de pietris si alte 20 de tone de nisip, 400 de box paleţi şi 700 de baloţi de fân.

Cate toalete ecologice au fost amenajate?

250, multe dintre ele inclusiv cu zona de lavoar.

Câte puncte de schimbare a banilor au fost amenajate?

Am avut 2 bacomate si 20 de CreditPoints.

elelctric castle

Autorităţile trebuie să se implice mai mult

Cu ce a ajutat primăria Bonţida la organizarea Festivalului? 
 

Rolul principal al Primăriei, în acest moment, este să ne ajute să păstrăm o legătură permanentă cu comunitatea locală şi apreciem în mod deosebit faptul că primarul Emil Cârhaţ este foarte activ din acest punct de vedere. Încercăm să le păstrăm localnicilor un grad de confort cât mai mare pe perioada festivalului, vrem să aflăm cât mai rapid opiniile lor despre eveniment şi modul în care îi afectează, pentru a interveni în cazul în care apar neplăceri. Din fericire, localnicii s-au adaptat foarte bine la eveniment, îl susţin, au propriile iniţiative comerciale sau de altă natură pe perioada acestuia şi pe o parte din ei, şi nu vorbim doar de cei mai tineri, îi avem în public în fiecare seară. 

Încercăm, cu fiecare ediţie, să convingem autorităţile locale că avem nevoie să se implice mai mult, sunt multe aspecte ce trebuie îmbunătăţite, probleme care ţin mai puţin de partea de organizare a evenimentului propriu zis. Infrastructura, drumurile în principal, rămâne o problemă pentru care nu s-au găsit încă soluţii pe termen lung. În fiecare an, rezolvăm probleme punctuale, dar schimbarea trebuie făcută la un alt nivel. Şansa acestei comunităţi de a avea o activitate turistică (cu tot ce înseamnă ea, inclusiv magazine, pensiuni, etc) activă 365 de zile din an ţine de rezolvarea acestor chestiuni. 

Cu ce a ajutat Consiliul Judeţean Cluj la organizarea Festivalului?

Consiliul Judeţean ne oferă în principal sprijin în relaţia cu instituţiile implicate ca suport în festival (ISU, Ambulanţă, Jandarmerie, etc). Avem o echipă din partea consiliului cu care lucrăm foarte bine şi suntem siguri că pe viitor vom găsi noi modalităţi de a-I implica în eveniment.

Citeşte şi

FOTO VIDEO Electric Castle, parodiat de internauţi pe Facebook: de la „Welcome to Electric Techirghiol” la o parodie cu Hitler - „Cheamă-l pe Ponta cu barca!”

Weekend la castel. Ce concerte şi evenimente să nu ratezi la Electric Castle

Festivalul Electric Castle, sărbătoarea din Cluj la care cap de afiş este trupa Prodigy. Tot ce trebuie să ştii despre program, acces, transport şi bilete

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite