Patrupezii care salvează vieţi au nevoie de ajutor. „Un câine nu este doar un personaj de film, ci unul real care poate ajuta“
0Asociaţia pentru Câini de Salvare Transilvania, un ONG clujean înfiinţat în august 2011, cere ajutorul oamenilor ca să cumpere o autospecială pentru transportul câinilor la operaţiunile de salvare. Membrii asociaţiei explică pe un site de crowdfunding şi de ce au nevoie de acea maşină: ca să nu mai transporte, când merg în acţiuni de salvare, prietenii patrupezi în portbagajele maşinilor, printre bagaje, sau în cuşti.
„Vrem să arătăm tuturor că un câine de salvare nu este doar un personaj de film, ci unul real care poate ajuta. Iubim câinii şi iubim Clujul! Ajutăm oamenii din jur să vadă şi să înţeleagă ce poate să aducă în plus un câine în viaţa fiecăruia dintre noi. Câine utilitar sau simplu companion, un câine educat poate face viaţa mai frumoasă“ , scriu cei de la Asociaţia pentru Câini de Salvare Transilvania (CST) pe crestemidei.ro.
Pe acea pagină de crowdfunding, cei 15 oameni din asociaţie vorbesc despre proiectul lor pentru care cer ajutorul clujenilor şi nu numai ca să adune 10.000 de lei, bani de care au nevoie ca să cumpere o remorcă specială pentru transportul câinilor la intervenţii de salvare.
Au adunat până acum 870 de lei, dar mai au 81 de zile până la finalul campaniei. Din asociaţie, care colaborează cu cei de la ISU şi Salvamont Cluj, fac parte 15 membrii activi (ingineri, economişti, it-işti, medici veterinari, studenţi) care se antrenează fiecare cu câinele său.
Antrenamentele au loc pe terenul de disciplină (au antrenamente regulate cu echipa şi participări la tabere naţionale şi internaţionale), în pădure, în clădiri părăsite. „Suntem un grup pentru care o clădire părăsită are un farmec aparte. Vedem în ea nenumărate posibilităţi de simulare a unei căutari“, mai scriu ei pe site.
Abia după sute de ore de antrenamente se consider că un câine e pregătit să salveze vieţi, iar pentru confirmarea acestui fapt CST duce echipa om-câine la examene internaţionale. Până acum, şapte echipe om-patruped au trecut testele internaţionale.
Povestea CST
În mesajul lor, cei de la Asociaţia pentru Câini de Salvare Transilvania (CST) mai spun că totul a început cu pasiunea a doi oameni care au vazut în aceste patrupede un imens potenţial: Oana şi Călin Ciora. Lor li s-au alăturat apoi alţi oameni convinşi că un câine este un mare plus într-o misiune de căutare a unei persoane dispărute.
Asociaţia are protocoale de colaborare cu pompierii clujeni, cu jandarmii, respectiv salvamontiştii din judeţ, dar şi acţiuni comune în urma cărora oameni au fost găsiţi în viaţă.
Ce vor face cu banii donaţi
„Câinii noştri călătoresc în portbagajul maşinilor sau în cuşti de transport, înconjuraţi de bagaje. Ne dorim să le oferim condiţii cât mai bune şi cât mai sigure de transport astfel încât, în momentul în care merg într-o misiune sau într-o tabară de pregătire, să nu mai fie afectaţi de oboseala drumului. Remorcile de transport au amenajate spaţii speciale, individuale, pentru fiecare câine, ventilate atât pe timpul transportului, cât şi în perioada de staţionare, sunt dotate cu sisteme de închidere sigure şi sunt prevăzute cu spaţii speciale pentru accesoriile câinelui.
O astfel de dotare este uzuală pentru orice echipă canină din lume şi sperăm că, în curând, CST-ul să poată pleca la drum acordând, acestor câini speciali, respectul pe care îl merită. Având câini mai odihniţi şi cheltuieli de transport reduse, CST-ul ar fi mai rapid, mai eficient şi mai ales foarte mândru de sprijinul vostru!“, spun cei din asociaţie.
CST Crestem idei from Laviniu Lazar on Vimeo.
Mai puteţi citi:
FOTO „Sângele meu salvează vieţi“. Clinica unde câinii donează sânge
„Sângele meu salvează vieţi“, scrie pe o eşarfă de la gâtul a trei ciobăneşti Carpatini, toţi donatori de sânge. Însă povestea din spatele eşarfei ascunde o idee transformată în afacere: transfuziile de sânge la animale. Domeniul este puţin cunoscut şi văzut de unii români drept un moft, în timp ce în străinătate e deja o procedură de rutină.