Cum au fost înşelaţi sute de clujeni din Floreşti, cea mai mare comună din ţară. Protestul lor la Agenţia de Mediu, un eşec
0Sute de clujeni din cea mai mare comună din ţară suferă din cauza mirosului de la ferma de pui amenajată în zonă. Dezvoltatorii imobiliari le-au spus clienţilor că firma nu are autorizaţie şi activitatea va înceta, acelaşi lucru l-au promis şi politicienii la fiecare campanie. De zece ani ferma funcţionează legal şi a cerut reautorizarea. Floreştenii au protestat, astăzi, anemic faţă de reautorizare.
Preţul mai mic i-a făcut pe sute de clujeni să-şi cumpere apartamente în blocurile aflate în zona fermei de pui Amareto din comuna Floreşti, cea mai mare din punct de vedere al populaţiei din ţară (peste 22.000 de locuitori). De 10 ani, dezvoltatorii imobiliari i-au minţit spunându-le că ferma se va închide. Acelaşi discurs îl au politicienii în fiecare campanie electorală. În urmă cu câţiva ani, pe zidul fermei a apărut un anunţ mare scris cu roşu: "FERMA E AUTORIZATĂ, NU SE DESFINŢEAZĂ!".
Anunţul pus de proprietarii fermei pentru a contracara minciunile spune clienţilor de către dezvoltatori. FOTO: stiridecluj.ro
Zilele acestea, Agenţia pentru Protecţia Mediului analizează cererea de reautorizare a fermei – care are nevoie de un aviz de mediu integrat. În acest context, un protestul faţă de reautorizarea fermei de pui din Floreşti a fost anunţat pentru ziua de vineri între orele 12.00 şi 20.00. În jurul orei 16.00, nicio persoană nu a fost prezentă la locul anunţat, sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului Cluj. O pancartă pe care scria “Vrem să dispară mafia din ţară”, lăsată pe spaţiul verde din faţa agenţiei, era singurul semn al protestului. În total, la manifestare au participat, în prima parte a zilei 12 persoane, deşi pe Facebook s-au anunţat 65 de persoane. “DNA fii tare, vrem deratizare”, “Vrem sănătate, mai presus decât toate”, ”Parcuri şi spitale, nu ferme nasoale”, ”#coruptiaucide” sunt câteva dintre pancartele cu care au venit protestatarii.
La ora 16.30 în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului nu era nimeni. FOTO: Remus Florescu
Proclamaţia de la Floreşti
Organizatorul protestului, Horea Eugen Cristea, a citit la protavoce “Proclamaţia de la Floreşti”, pe care a postat-o şi pe Facebook:
1. Stop pentru totdeauna functionarii unei ferme intr-o comunitate urbana. Amoniacul ucide lent, dar sigur.
2. Stop autorizarilor ilegale si a urbanismului haotic. Vrem parcuri, locuri de petrecere a timpului liber, aer curat. Vrem un viitor pentru copiii romanilor, in Romania.
3. Drepturi cetăţeneşti: respectarea fără rezerve şi consolidarea dreptului la liberă exprimare, la protest.(Proclamatia de la Cluj)
4. Respectarea dreptului cetăţeanului la sănătate şi finanţarea eficientă a sistemului sanitar.(Proclamatia de la Cluj).
5. Stoparea fenomenului coruptiei, care genereaza situatii de netolerat, promovarea pe criterii de competenta in administratia publica.
6. Depolitizarea completa a deconcetratelor, obligarea autoritatilor centale si locale, la organizarea unui referendum, nu numai dezbatere publica, la orice decizie importanta din viata comunitatii.
7. Referendum acum, pentru autorizarea fermei de pui din Floresti.
« Acum si pentru totdeauna, autoritatile romane vor trebui sa inteleaga ca poporul este suveran in Romania. Nu mai acceptam nici un fel de aranjament politic, care sa ne distruga sanatatea si viitorul. Asa sa ne ajute Dumnezeu ! »
Mirosul care vine de la fermă este cauzat de dejecţiile animalelor.
“Vrem aer curat în Floreşti!”
Pe pagină de Facebook a evenimentului se arată: “Corupţia ucide! Vrem aer curat în Floreşti!. Dorim sa sensibilizam factorii de decizie in a nu mai permite o autorizare a fermei, care sa ne distruga sanatatea! Depunerea unei petitii, care sa semnaleze ce nu putem locui in spatiul proprietate, cumparat cu buna credinta. Totodata, semnalam incalcarea art.8 din Conventia pentru apararea Drepturilor Omului. Echipa de organizare a anuntat organele abilitate de intentie, in temei legal. Deplasarea va avea loc individual, pana la locatia stabilita. Exista si o pagina pe Facebook, unde va puteti anunta participarea, daca doriti sa va implicati in soarta unei colectivitati de 40.000 de oameni, care suporta mirosul fermei de pui din Floresti”, se precizează pe pagina care promovează acţiunea de protest. Ferma de pui din Floreşti, judeţul Cluj, a mai fost populată cu efective de pui, începând cu data de 27 iulie, până la obţinerea unei eventuale noi Autorizaţii Integrate de Mediu.
“Haideţi să aratăm că ne pasă. Daca la voi nu ajunge mirosul de la ferma,zilele acestea sigur aveţi probleme cu gunoiul care nu s-a ridicat în ultima săptămână. Indiferenţa nu este o solutie”, a scris pe Facebook una dintre participante, Victoria Zoicaş.
Primăria Floreşti a anunţat oprirea activităţii
Într-un comunicat al Primăriei Floreşti se arată că “începând cu data de 27 iulie 2016, Ferma de pui din Floreşti nu va mai fi populată cu efective de pui, până la obţinerea unei eventuale noi Autorizaţii Integrate de Mediu. În acest moment actualul ciclu de creştere a puilor este încheiat 90%. La ordinul primarului comunei Floreşti, Horia Şulea, Poliţia Locală Floreşti a efectuat în cursul acestei zile un nou control la Ferma de Pui din Floreşti, adică la agentul economic S.C.״ Brav Invest ״SRL. Acum 15 zile, Poliţia Locală a constatat că societatea efectua activitate de producţie pentru creşterea intensivă a păsărilor fără îndeplinirea condiţiilor stabilite de Lege, respectiv fără a deţine autorizaţie integrată de mediu valabilă pentru desfăşurarea activităţii. Autorizaţia de Mediu nr 15NV – 6 din data de 21.06.2006 revizuită la data de 30.05.2011 a fost valabilă până la data de 20.06.2016. Atunci, Poliţia locală, în limita competenţelor stabilite de Legea 12/1990, a aplicat o amendă de 20.000 lei, maximul prevăzut de Lege şi a dispus intrarea în legalitate, adică obţinerea Autorizaţiei Integrate de Mediu în termen de 15 zile. La controlul de astăzi s-a constatat faptul că nu mai sunt pui în spaţiul de creştere, iar aşternutul specific nu mai există în mai multe locaţii. De asemenea, vă reamintim că la începutul acestei luni Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj a dispus Interzicerea Operării După Terminarea Actualului Ciclu De Producţie, Până La Obţinerea Unei Autorizaţii Integrate De Mediu”.
Mingea e în curtea Agenţiei de Mediu
Primarul Şulea a susţinut că “Practic, creşterea industrială a puilor la ferma din Floreşti a încetat. Asta până la o eventuală obţinere a unei noi autorizaţii de mediu, lucru care, în opinia mea, este imposibil respectând legislaţia în vigoare. Concret, începând cu data de 27 iulie 2016, Ferma de pui din Floreşti nu va mai fi populată cu efective de pui, până la obţinerea unei eventuale noi Autorizaţii Integrate de Mediu. Doresc să mulţumesc sprijinului acordat de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, pentru demersurile întreprinse în vederea soluţionării acestei probleme grave şi pentru deplina sa susţinere în această problemă. Astăzi am intrat în normalitate, asigurând floreştenilor şi în mod special celor din zona fermei un trai mult mai bun. Aşa cum am promis, eforturile administraţiei locale se îndreaptă spre asigurarea unui trai cât mai bun floreştenilor şi vom continua crearea de condiţii cât mai bune de viaţă floreştenilor. Demersurile Primăriei Floreşti legate de problema fermei au fost continue şi iată au dus la un rezultat”.
Primarul a recunoscut că “administraţia locală are puţine pârghii în acest sens, singura instituţie care poate suspenda activitatea fermei fiind Garda de Mediu, iar instituţia care eliberează Autorizaţia Integrată de Mediu fiind Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului. În acest sens, îi invit din nou pe floreşteni la a-şi spune cu curaj opinia în cadrul dezbaterii publice pe care instituţia amintită mai sus este obligată a o organiza ca parte a procesului de obşţinere a unei eventuale autorizaţii noi. Data şi locaţia Dezbaterii publice vor fi anunţate de organizator, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului, iar eu personal voi comunica aceste date floreştenilor”.
Procedura de reautorizare, în derulare
Patronul fermei de pui, Nicolae Cobârzan, susţine că ferma funcţionează pe aceeaşi locaţie din anii 80, dar problema este că Primăria Floreşti a acordat autorizaţii de construire în zona de protecţie sanitară a fermei. “Din cate imi amintesc, cam prin 2007 s-a dat prima autorizaţie de construire în zona fermei. Primele blocuri au început din faţa de peste drum de fermă. Inca de atunci au fost tentative de mediere, de când au aparut primele blocuri. Inca de atunci am spus că acceptam relocarea, dar le-am cerut condiţii. Nu ne trebuie banii nimanui. Sa ne dea primaria sau CJ Cluj o locaţie identică cum se lauda domnul Tişe acuma. Dar nu o fac, numai povestesc în campanie electorala şi atat”, a declarat Cobârzan pentru Ziar de Cluj.
Grigore Crăciun, Directorul APM Cluj, a îndrumat protestatarii spre Direcţia de Sănătate Publică cea care trebuie să dea avizul necesar reautorizării. El a mai spus că procedura de reautorizare este în derulare.
Citeşte şi
Ferma de pui din cea mai mare comună din ţară se închide. Poliţia Locală din Floreşti a amendat-o cu 20.000 de lei
Cât de bun e struţul în ograda românului: ferma din Sebeş demarată cu banii de la nuntă