Banca Monte dei Paschi, a treia ca mărime din Italia şi cea mai veche din lume, în lupta contracronometru pentru a evita falimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monte dei Paschi are o situaţie financiară precară, iar Deutsche Bank este cel mai mare risc la adresa sistemului financiar global, conform FMI
Monte dei Paschi are o situaţie financiară precară, iar Deutsche Bank este cel mai mare risc la adresa sistemului financiar global, conform FMI

Banca Monte dei Paschi di Siena, a treia din Italia ca mărime după Unicredit şi Intessa Sanpaolo, şi cea mai veche din lume, cu o istorie de 544 de ani, luptă contracronometru pentru a concepe un plan de salvare înainte de închiderea burselor vineri seara.

Banca are mari probleme financiare, iar vineri seara Banca Centrală Europeană trebuie să facă publice rezultatele testelor de stres aplicate în sectorul bancar din Uniunea Europeană. Potrivit Reuters, raportul va răta că Monte dei Paschi are capital insuficient pentru a face faţă unei scăderi economice.

Problema a trimis deja fiori în sistemul bancar italian, al patrulea ca mărime din UE, din cauza creditelor neperformante, şi pune presiune şi mai mare pentru premierul italian Matteo Renzi.

Potrivit Reuters, fără un plan credibil de revenire, Monte dei Paschi riscă să fie închisă de autorităţile europene. Însă regulile europene cer ca creditorii băncii să îşi asume pierderile, alături de acţionari. Această prevedere este problematică pentru Renzi deoarece zeci de mii de oameni simpli din Italia deţin obligaţiuni în valoare de aproape cinci miliarde de euro la Monte dei Paschi. Or, regulile îl forţează să nu le mai dea nimic, deoarece obligaţiunile sunt un fel de împrumuturi şi nu depozite bancare, care sunt garantate până la 100.000 de euro. 

Renzi vrea să evite pierderile oamenilor şi cere un plan de salvare a băncii care să nu ducă la pierderi pentru aceştia.

Consorţiu de salvare şi oferta de ultimă oră

Astfel, Monte dei Paschi a demarat discuţii cu mai multe bănci internaţionale în încercarea de a constitui un consorţiu care cumpere acţiuni în valoare de cinci miliarde de euro la banca toscană. Planul a fost conceput de banca americană JPMorgan şi de cea italiană Mediobanca şi mai include vânzarea unui pachet de credite neperformante de 10 miliarde de euro.

Planul a întâmpinat probleme, însă, după ce joi noaptea Intesa Sanpaolo, Unicredit şi Morgan Stanley au declinat participarea la planul de salvare.

Totuşi, Monte dei Paschi este interesantă pentru Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank şi Credit Suisse. De asemenea, şi Societe Generale şi Nomura au fost contactate.

Pe de altă parte, vineri dimineaţa Monte dei Paschi di Siena a anunţat că a primit şi o propunere de ultim moment de salvare de la banca elveţiană UBS. O altă propunere a venit din partea fostului ministru italian al Industriei Corrado Passera, însă Monte dei Paschi nu a dat mai multe detalii.

Conform unor surse citate de Reuters, planul UBS este văzut ca o alternativă la cel dezvoltat de JPMorgan.

Deutsche Bank, o altă piatră de moară

Dacă problemele băncilor italiene sunt de notorietate în ultimii ani, o altă surpriză se prefigurează: gigantul financiar german Deutsche Bank a fost decretat de către Fondul Monetar Internaţional drept cel mai mare „pericol global“, din cauza problemelor pe care le are şi a legăturilor foarte profunde cu sistemul financiar din toată lumea. 

Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 5% după ce Rezerva Federală – banca centrală a SUA – a anunţat la rândul său că Deutsche Bank este una dintre cele două bănci care au picat la testele de rezilienţă pe care le face anual din 33 de bănci verificate.

Deutsche Bank este investigată în SUA pentru faptul că a ajutat mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin să spele bani şi să scoată mari sume de bani din Rusia.

Deutsche Bank este cea mai mare bancă din Germania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite