Consultaţii ginecologice gratuite în 22 de oraşe din ţară. „Importanţa unui consult medical nu este conştientizat de mare parte din paciente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consult medical FOTO: Adevărul
Consult medical FOTO: Adevărul

Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie începe din această lună o campanie naţională de informare privind sănătatea femeii, „Zilele V - Protejează-ţi feminitatea!“. Campania, prezentă în 16 oraşe din ţară, va presupune nu doar informare/educaţie medicală, ci şi consult ginecologic de rutină şi diagnostic gratuit pentru depistarea şi tratarea infecţiilor vaginale.

În 22 clinici din 16 oraşe, medicii ginecologi vor organiza, din această lună, sesiuni de informare medicală privind sănătatea femeii, consultaţii ginecologice de rutină şi diagnostic gratuit pentru depistarea şi tratarea corectă a infecţiilor vaginale.
Oraşele cu pricina sunt: Bucureşti, Braşov, Constanţa, Craiova, Focşani, Iaşi, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timişoara, Piteşti, Oradea, Cluj-Napoca, Ploieşti, Târgovişte şi Arad.

La Cluj-Napoca, aceste consultaţii se pot face la Centrul Medical Transilvania din cartierul Zorilor.

„Automedicaţia este o problemă de sănătate publică în România. Importanţa unui consult medical şi riscurile automedicaţiei nu sunt conştientizate de mare parte dintre paciente şi, de cele mai multe ori, sănătatea devine o prioritate doar atunci când este ameninţată.
Consultaţia ginecologică de rutină, însoţită de cele mai multe ori de o ecografie transvaginală, este recomandată periodic, cel puţin de două ori pe an la persoanele tinere, active sexual şi o dată pe an pentru femeile aflate la menopauză“, susţine dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie, director Departamentul de Obstetrică şi Ginecologie UMF „Carol Davila“, Bucureşti.

Campania este una de informare medicală privind sănătatea femeii, dar şi de screening privind infecţiile vaginale, deoarece se estimează că, la un moment dat, până la 78% dintre femei vor avea o floră vaginală dezechilibrată, deşi nu prezintă simptomele clasice, iar cazurile de infecţii vaginale rămân nediagnosticate şi există foarte multe femei care preferă să se trateze singure, în loc să meargă la medic.

La nivel mondial, pe an sunt raportate aproximativ 5-10 milioane de vizite la medicul ginecolog, cele mai multe fiind asociate cu vaginite (infecţii genitale inferioare).

Vaginitele infecţioase sunt infecţii vaginale asociate cu un agent patogen străin şi se împart în: vaginite micotice (numite micoze vaginale sau vaginite fungice), vaginite bacteriene, vaginite mixte (micotică + bacteriană) şi infecţii cu transmitere sexuală. Dintre acestea, un procent important (24,6 %) îl reprezintă infecţiile mixte, potrivit unui comunicat.

Studii recente au arătat că infecţiile vaginale lăsate netratate sau automedicaţia duc la complicaţii. Infecţiile vaginale cresc vulnerabilitatea la infecţii şi, eventual, cervicită (termen care include toate inflamaţiile colului uterin), infertilitate dar şi disconfort zilnic, persistent, infecţii superficiale ale pielii şi lista poate continuă.
 

Mai puteţi citi:

Aproape 80.000 de cazuri noi de cancer pe an în România. Sistemul sanitar, încă nepregătit

TEST: Cât de rapid arzi caloriile acumulate?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite