Cel mai cunoscut scriitor norvegian se va întâlni cu studenţii şi cititorii din Cluj şi Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lars Saabye Christensen vine în România la iniţiativa editurii Univers şi a Departamentului de Limbi şi Literaturi Scandinave de la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca.

Scriitorul se va întâlni cu studenţii clujeni de marţi, 11 martie, de la ora 15.00, Lars Saabye Christensen va discuta cu cititorii la Librarium de la Universitatea din Cluj-Napoca şi va oferi autografe. Alături de autor vor fi prezenţi Tove Bruvik Westberg, ambasadoarea Norvegiei în România, Sanda Tomescu Baciu, directorul Departamentului de Limbi şi Literaturi Scandinave UBB, Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, şi Valentin Derevlean, coordonator Librarium Cluj, potrivit Mediafax.

Pe 13 martie, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Lars Saabye Christensen mai are o întâlnire cu cititorii. Alături de scriitor se vor afla Tove Bruvik Westberg, ambasadoarea Norvegiei în România, Sanda Tomescu Baciu, traducătoarea romanului "Vizionare", criticul literar Dan C. Mihăilescu, precum şi scriitorul Cristian Teodorescu.

Lars Saabye Christensen este autor a peste 20 de romane, cărora li se adaugă volume de poezii şi cărţi pentru copii, Lars Saabye Christensen, s-a născut în 1953, în Oslo. A debutat în 1976, cu volumul de poezii "Povestea lui Gly". Atunci când romanul său "Beatles" (1984), acest "blues literar", cum a fost denumit de un critic danez, a avut vânzări de mai bine de 200.000 de exemplare în Norvegia şi a fost tradus în mai multe limbi, Christensen a devenit unul dintre autorii norvegieni cei mai cunoscuţi. Pe lângă poezie şi roman, Christensen a încercat cu succes şi alte genuri, de la dramaturgie la scenarii de film, a fost traducător, dar şi membru al unei apreciate trupe de "poetry blues", Norskutflukt. A scris scenariile unor filme de mare impact - "Herman", după romanul său omonim, şi "Telegrafistul", după romanul "Visătorii", de Knut Hamsun.

Dar cel mai mare succes literar de până acum al autorului este considerat romanul "Fraţi pe jumătate". Cartea a primit mai multe premii importante, între care trofeul pentru literatură al Consiliului Nordic, în 2001, dar şi titlul de cel mai bun roman al începutului de secol din partea criticilor americani. Cartea a fost vândută în Norvegia în peste 300.000 de exemplare în anul apariţiei sale, iar drepturile au fost vândute în 31 de ţări.

În 2008, Lars Saabye Christensen a fost decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler.
La editura Univers au mai apărut volumele "Herman" (1999), "Beatles" (1996, 2008) şi bestsellerul "Fraţi pe jumătate" (2013).

Mai puteţi citi:

Lumea s-a înghesuit să-i asculte pe Llosa şi pe Liiceanu la Cluj. „Dragostea este o creaţie culturală“, crede scriitorul peruan, care a luat Premiul Nobel în 2010

FOTO VIDEO Dialog Mario Vargas Llosa-Gabriel Liiceanu la Cluj. Llosa: „Din păcate, în societate, literatura este văzută ca un amuzament, dar trebuie să depăşim acest stadiu“

FOTO VIDEO Mario Vargas Llosa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB: „Sunt foarte onorat. Voi face tot ce îmi stă în puţinţă să nu îi dezamăgesc pe cei care mi-au acordat titlul“

FOTO VIDEO Mario Vargas Llosa: „Fără poveşti, vieţile noastre ar fi foarte sărace şi mediocre“. La spectacol i s-a făcut o surpriză: a jucat în propria-i piesă

UPDATE FOTO VIDEO Mario Vargas Llosa la Cluj: „Sunt foarte recunoscător că am fost invitat. Este a treia mea vizită în România şi sunt sigur că va fi la fel de reuşită ca şi primele două“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite