FOTO VIDEO Mario Vargas Llosa: „Fără poveşti, vieţile noastre ar fi foarte sărace şi mediocre“. La spectacol i s-a făcut o surpriză: a jucat în propria-i piesă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Mario Vargas Llosa a participat, duminică seara, la un spectacol de lectură adaptat după piesa sa de teatru „1001 de nopţi“. Dacă înainte de a intra în sala de teatru declara că este curios cum  va fi piesa, la ieşite, scriitorul a afirmat că i-a plăcut mult montarea şi viziunea regizorului, dar şi surpriza care i-a fost făcută.

„Nu ştiu foarte multe despre această reprezentaţie. Sunt foarte curios ce au făcut cu piesa mea“, spunea scriitorul Mario Vargas Llosa înainte de începerea spectacolului de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, spectacol inspirat din piesa sa de teatru, „1001 de nopţi“.

Acesta a venit la spectacol cu soţia sa, Patricia, şi înainte să dea declaraţii jurnaliştilor a fost întâmpinat de un alt împătimit al volumelor sale care i-a cerut un autograf. La fel ca şi la aeroport.

Llosa a spus că nu a reuşit să vadă Clujul, însă speră în cele de trei zile de vizită să îl cunoască.

Scriitorul consideră că storytelling-ul este foarte important, nu doar pentru el, ci pentru toată lumea.

„Avem nevoie de storytelling pentru a ne împlini vieţile. Fără ficţiune (n.r. poveşti), vieţile noastre ar fi foarte sărace şi mediocre. Din acest motiv s-a inventat ficţiunea, iar literatura este probabil cea mai apropiată cale prin care ficţiunea poate fi adusă în vieţile noastre, ale tuturor“, a afirmat scriitorul.

Sala mare a teatrului a fost plină, nu la fel de plină ca la Andrei Pleşu. Din păcate. Publicul a fost numeros, iar printre clujenii dornici să-l vadă pe marele scriitor au fost atât oameni simpli, de toate vârstele, cât şi personalităţi ale Clujului - rectorul Universităţiii Babeş-Bolyai, academicianul Ioan Aurel Pop, împreună cu soţia, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Doru Pamfil, venit cu soţia, primarul Clujul, Emil Boc, tot cu soţia, directorul Hotelului City Plaza, Sorin Dan.

Poveştile Şeherezadei, în varianta clujeană de storytelling, cu autorul piesei pe scenă

Spectacolul de storytelling le-a plăcut clujenilor prin maniera inedită de punere în scenă, spontaneitatea şi prestaţia de zile mari a actorilor, dar şi prin replicile antrenante din care nu lipsea umorul.

O secvenţă din piesă:

S-a văzut aceasta prin reacţiile lor din timpul piesei, nu doar prin aplauzele prelungite.

O surpriză atât pentru ei, cât şi pentru scriitorul Mario Vargas Llosa a fost faptul că, la finalul piesei, pe ecranul de pe scenă a fost proiectat chipul scriitorului, s-a auzit replica „Mario este printre noi“ şi actriţa Ramona Dumitrean a mers în loja acestuia pentru a-l pune să termine povestea scrisă chiar de el. (foto: Facebook)

llosa facebook

Surpriza a fost pe placul lui Llosa care a coborât pe scenă şi a spus că adaptarea pusă în scenă de Andreea Iacob a fost una inteligentă, mai precis - „o foarte inventivă adaptare după piesa mea“, i-a felicitat pe cei doi tineri actori pentru modul aparte în care au adus la viaţă personajele din piesa sa de teatru.

llosa facebook

Foto: Facebook

„Îi mulţumesc Luminiţei Răuţ (traducătoarea piesei-n.red.), care a iniţiat punerea piesei mele în scenă, extraordinarei regizoarei (Andreea Iacob-n.red.) care a transpus-o într-un mod foarte creativ şi celor doi actori minunaţi (Ramona Dumitrean şi Matei Rotaru-n.red.)“, a transmis de pe scena Teatrului Naţional din Cluj, scriitorul.

Vezi mai jos întreaga declaraţie:

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite