Cum mâncăm de Sărbători ca să nu ajungem la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist-diabetolog la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca, dă câteva sfaturi pentru a evita neplăcerile cauzate de excesele alimentare specifice Sărbătorilor.

“Urgenţele medicale sunt faţa nevazută a sărbătorilor. Pentru persoanele cu diabet, obezitate, gastrite, dislipidemii, pancreatite, boli cardiovasculare, gută şi alte afecţiuni, sărbătorile pot fi atât o bucurie cât şi o cauză de boală. Grăsimile şi dulciurile în exces, alcoolul şi mesele copioase pot însemna un efort digestiv şi metabolic prea mare pentru unele persoane, de aceea câteva precauţii sunt necesare”, a spus Adrian Copcea.  

Sfaturi pentru mesele de sărbători

“Pentru persoanele cu diabet tip 2: volumul mare de mese, inclusiv de carbohidrati, poate impune ajustari pe perioada scurta a tratamentului (de exemplu cresterea dozei de insulina, daca este cazul). O variantă de a preveni hiperglicemia "de sărbători" este evitarea consumului unor cantitati mari de dulciuri (chiar si din cele destinate persoanelor cu diabet), paine, garnituri din cartofi, orez, paste, şi chiar fructe, o solutie simpla pentru prevenirea problemelor fiind includerea supelor slabe si a legumelor proaspete la mesele "neoficiale" din zilele de sarbatori, şi chiar la cele oficiale. 

Persoanele cu obezitate au ocazia, de sarbatori, sa profite de concediu nu pentru a se concentra excesiv pe diete temporare si pe planificarea luna ianuarie, ci mai ales pe includerea unui program intens de miscare, care poate fi, in special, mersul pe jos in aer liber. Componentele inutile din alimentatie (precum sucurile cu zahar, patiseriile, dulciurile industriale, rontaielile sarate) , pot fi evitate pentru a face loc meselor traditionale, care, la randul lor este bine sa fie impartite in mai multe reprize si diverse. 

Persoanele cu dislipidemie, gastrite, boli ale vezicii biliare, pancreatita si guta trebuie, in mod special, sa fie atente la grasimi si alcool, mai ales cand acestea sunt consumate in cantitati mari la o singura masa. O solutie buna este alegerea unui singur fel de fel principal gras la o masa, si acesta consumat in cantitate moderata si impreuna cu legume, si evitarea sau consumul moderat de alcool in afara meselor festive. 

Medicamente uzuale care au mai fost folosite pentru afectiune in trecut este bine sa nu lipseasca din farmacia casei in perioada sarbatorilor: antiacide, antispastice, colecistokinetice, enzime digestive etc", explică medicul. Acesta mai arată că dacă pe perioada simptomelor apar simptome cu care persoana s-a mai întâlnit în trecut (de exemplu reflux acid), atunci se poate apela la medicaţia uzuală a bolii, în schimb orice simptome intense sau noi (vărsături, dureri abdominale, febra, durere de cap, dureri articulare, dureri in piept) pot ascunde, uneori, afecţiuni grave care necesită evaluare şi tratament de specialitate. 

Citeşte şi

VIDEO Obiceiuri păgâne de Crăciun în Ardeal: sacrificarea porcilor, mersul cu turca şi urările de Calende

FOTO Ghiţă. Cronica românească a unei sacrificări anunţate

Tot ce trebuie să ştii despre porcul de Crăciun: cum se negociază preţurile în fiecare oraş. Cât ne recomandă medicii să mâncăm şi capcanele de după post

EXCLUSIV Crăciunul care atestă primul dans românesc în Ardeal. Cum au petrecut împreună măcelarii unguri şi români în urmă cu 400 de ani

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

FOTO O englezoaică promovează Transilvania: de la Dracula la handmade

FOTO Meşteşugarii care aduc şezătoarea în mileniul trei. Ucenic la 10 ani

GALERIE FOTO Gumuţeasca, „limba de sticlă“ din satul lui Boc. Ultimii geamgii din Mărgău care mai vorbesc gumuţeasca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite