Campanie online anti-Louis Vuitton, în urma articolului din „The Guardian”: „Louis Vuitton, plăteşte salarii decente angajaţilor tăi din România!”

Campanie online anti-Louis Vuitton, în urma articolului din „The Guardian”: „Louis Vuitton, plăteşte salarii decente angajaţilor tăi din România!”

Una dintre fabrcile Louis Vuitton este amplasată la Sebeş.

„Louis Vuitton, vrem să recunoşti munca angajaţilor tăi din România. Plăteşte-le salarii decente!”, arată iniţiatorii campaniei online de strângere de semnături, comunitatea de-clic.ro. În prezent, fabrica de la Cisnădie care lucrează pentru brandul de lux are 734 de angajaţi, plătiţi cu 133 euro pe lună, susţine The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Louis Vuitton investeşte anual peste 4 miliarde de euro în publicitate. O pereche de pantofi vândută de Louis Vuitton începe de la 500 euro.  Un angajat într-o fabrică Louis Vuitton din România câştigă un salariu mult prea mic pentru artizanul unui produs de lux. Mai mult decât atât, munca angajaţilor este atribuită atelierelor din Italia, purtând eticheta "Made in Italy". 
 
E timpul ca cei peste 700 de angajaţi ai Louis Vuitton din România să primească salarii decente şi să li se recunoască munca depusă.
 
Practicile Louis Vuitton nu sunt singulare, problema este sistemică în România şi trebuie să înceteze!”, se arată în textul campaniei. 
 
 În prezent, fabrica de la Cisnădie, judeţul Sibiu, are 734 de angajaţi, plătiţi cu 133 euro pe lună, susţine The Guardian, care îşi bazează relatarea pe datele unui ONG – Clean Clothes Campaign.

Carte de vizită de-clic.ro

 
de-clic.ro este, conform siteului propriu, „prima platformă de petiţii, apeluri la acţiune şi activism online creată exclusiv pentru România. de-clic.ro este spaţiul unde cetăţenii se pot întâlni pentru a dezbate probleme de interes comun, cum ar fi protejarea mediului, drepturile omului sau multi-culturalism. Aici, cele mai stringente probleme ale societăţii româneşti îşi caută rezolvarea prin presiunea colectivă exercitată de comunitate”. 

 

Articolul din „The Guardian”

Mare parte din modelele de pantofi şi cizme comercializate de celebrul brand Louis Vuitton, pe care le vinde cu preţuri între 500 şi 2.000 de euro şi le prezintă drept „Made in Italy“, sunt de fapt confecţionate în România. Mai exact în Cisnădie, un mic oraş din judeţul Sibiu, dezvăluie publicaţia britanică „The Guardian“.

Fabrica din România, un secret bine păstrat

Existenţa fabricilor este un secret bine păstrat, conducerea făcând mari eforturi pentru a se asigura că acestea nu apar la o simplă căutare pe Google. În exteriorul clădirii nu există nicio menţiune a mărcii - doar o mică siglă Louis Vuitton, pictată în gri. La intrare este scris numele „Somarest“, aceasta fiind o filială puţin cunoscută a companiei LVMH.

 

Cum sunt trataţi angajaţii 

Publicaţia „The Guardian“ transmite că mii de pantofi Louis Vuitton ies pe uşile fabricii din Transilvania în fiecare săptămână, asamblaţi în cele mai mici detalii, în afară de tălpi. Fiind contactaţi pentru a oferi un punct de vedere oficial, purtătorii de cuvânt ai companiei nu au răspuns la nicio solicitarea a publicaţiei britanice. E-mailurile au fost transmise la sediul central din Paris. „Nu deschidem uşile atelierelor noastre din cauza politicii interne“, a fost răspunsul sec al reprezentanţilor companiei.

Totuşi, LVMH nu a fost în măsură să ascundă toate indiciile cu privire la funcţionarea unei fabrici în România. O simplă căutare pe internet i-a condus pe jurnalişti direct la uşa fabricii, iar în cele din urmă unul dintre purtătorii de cuvânt ai fabricii din România s-a lăsat înduplecat şi s-a întâlnit cu jurnaliştii britanici. Acesta a confirmat că fabrica funcţionează în România cu manageri francezi, iar materialele sunt importate din Franţa, precizând totodată că angajaţii au un program de muncă flexibil, sunt plătiţi pentru orele muncite în plus şi lucrează cu materiale care nu sunt toxice, iar până acum nu a existat niciun fel de plângere, fapt confirmat şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Sibiu. 

 

În prezent, salariul minim brut din România este de 1.450 lei (317 euro, calculat la ultimul curs publicat de BNR), ceea ce corespunde unui salariu minim net de 1.065 lei (232 euro), cu circa 100 euro peste nivelul indicat de publicaţia britanică.

LVMH vinde pantofii şi cizmele produse la fabrica de la Cisnădie cu preţuri cuprinse între 570 euro şi 2.060 euro pe piaţa mondială cu indicaţia „Made in Italy“, deşi sunt fabricaţi în mare parte în Transilvania.

Purtătorii de cuvânt ai fabricii nu au fost dispuşi să vorbească despre producţia actuală, dar CV-ul online al directorului de operaţiuni susţine că producţia a crescut cu 70% comparativ cu 2007, ceea ce ar sugera că în prezent produce peste 100.000 de perechi pe an. O a doua fabrică a fost construită în apropiere Avrig, în 2009, muncitorii de aici producând accesorii pentru genţi şi valize.

Produsele de la Somarest sunt prodese manual, cei mai mulţi dintre muncitori fiind instruiţi la faţa locului.

 

Citeşte şi

The Guardian: Pantofii „Made in Italy“ Louis Vuitton sunt produşi la Cisnădie, în Sibiu. Cum sunt plătiţi muncitorii

 

 

citeste totul despre: