UPDATE Capacitate 2017. Rezolvarea subiectelor la Limba Română la Evaluarea Naţională Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 6.100 de elevi din judeţul Iaşi au fost aşteptaţi astăzi la prima probă din Evaluarea Naţională. Tinerii au avut de demonstrat că poezia "Ploaie", de Magda Isanos, aparţine genului liric.

ORA 15.00 97% dintre elevii înscrişi la proba de astăzi au ajuns în sala de examen. Din cei 6.106 candidaţi au fost prezenţi 5.949 elevi, reprezentând 97,43%. „Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă cea mai importantă modalitate de evaluare externă sumativă a competenţelor dobândite de elevi la finalul învăţământului gimnazial. Este totodată şi un moment decisiv pentru elevii de clasa a VIII-a, din perspectiva traseului educaţional viitor, în contextul admiterii la liceu. Conştientizând impactul psihologic, emoţional pe care orice evaluare îl are asupra elevilor aflaţi în situaţie de examen, echipa inspectoratului ieşean a luat toate măsurile pentru ca examenul să se deruleze în cele mai bune condiţii, cu respectarea întocmai a metodologiei. Astfel, elevii au participat la două simulări, una fiind organizată de M.E.N., iar cea de-a doua fiind o iniţiativă judeţeană, care în timp şi-a dovedit utilitatea. De asemenea, s-au organizat inspecţii tematice, au fost verificate toate centrele de examen şi s-au adoptat măsuri concrete în vederea desfăşurării în condiţii optime a probelor, astfel încât nu au fost înregistrate probleme cu privire la distribuirea subiectelor către candidaţi sau cu privire la derularea efectivă a probei scrise“, a precizat prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general.
 

ORA 12.00 Elevii ieşeni au trecut prin prima probă a Evaluării Naţionale la Limba română. Potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, în judeţ erau înscrişi 6.106 candidaţi, iar evaluarea a avut loc în 181 centre de examen, din care 125 în mediul rural şi 56 în mediul urban (municipiile Iaşi, Paşcani şi oraşele Târgu Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei). Unul dintre centre este şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“, la porţile căruia zeci de părinţi aşteptau, în jurul orei 11.00, ca elevii să finalizeze prima probă.

Tinerii au avut de demonstrat că poezia „Ploaie“, de Magda Isanos, aparţine genului liric. Un alt subiect a constat în descrierea unei întâmplări imaginarea sau reale petrecută la o competiţie sportivă.

REZOLVAREA SUBIECTELOR- VIDEO

subiecte capacitate 2017 romana 1

Primul subiect Limba română 2017

subiecte capacitate  2017 romana 2

Subiectul al II-lea

Pentru rezolvarea corectă a primului subiect, candidaţii vor primi 40 de puncte; pentru cel de-al doilea - 36 de puncte, în timp ce 10 puncte sunt din oficiu, iar 14 puncte vor fi acordate pentru redactarea întregii lucrări.

Următoarea probă este programată miercuri, 21 iunie, şi este cea de la Matematică, în timp ce joi, 22 iunie, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Primele rezultate vor fi afişate pe 26 iunie, până la ora 16.00, urmând ca după această oră să fie depuse contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe data de 30 iulie.

Calendarul Evaluării Naţionale 2017:
19 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română
21 iunie – proba scrisă la Matematică
22 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă
26 iunie – afişarea rezultatelor (până la ora 16) şi depunerea contestaţiilor (după ora 16:00)
27-29 iunie – rezolvarea contestaţiilor
30 iunie – afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

Citeşte şi:

Zece reguli de bază pentru ca elevii să facă faţă unui examen de limba română. Secretele pentru a avea o lucrare perfectă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite