Avertisment pentru turiştii din Apuseni: evitaţi traseele în timpul nopţii, urşii au coborât la mai multe pensiuni
0Gospodăriile oamenilor din satul Muntele Cacovei şi pensiunile din staţiunea Muntele Băişorii, din comuna Băişoara, în judeţul Cluj, sunt vizitate, noapte de noapte, de urşi care vin să se hrănească. Turiştii din aceste zone sunt sfătuiţi să evite traseele prin pădure după lăsarea întunericului.
Atacurile au început în urmă cu circa o lună de zile şi s-au produs pe raza comunei Băişoara, în special în satele Muntele Cacovei şi Muntele Băişorii. “Azi-noapte la stână, care se află la circa 1 kilometru de sat, au venit doi urşi. Erau destul de mari, groşi cât calul şi înalţi cam cât un măgar. S-au apropiat la 10-15 metri de noi şi ar fi venit şi mai aproape, dar am fost mai mulţi oameni care au stat cu noi de pază şi i-am speriat cu farurile de la ATV-uri, cu câinii şi cu pari în vârful cărore am legat cârpe îmbibate în benzină la care le-am dat foc”, a povestit, miercuri, pentru “Adevărul”, Iuliu Vâtcu, un sătean din Muntele Cacovii. El spune că încă nu au fost atacaţi oamenii, dar este sigur că “dacă nu ai par în mână şi vede că eşti singur te atacă şi pe tine”. Urşii coboară să se hrănescă doar noaptea, după ora 22.00.
“Până acum au omorât 15 -16 oi de la stână, la domnul Rusu i-au distrus 6 familii de albine, la familia Pelescu - trei familii de albine şi i-au omorât o capră. Au sărit în spate la o vacă şi la domnu Bobolea Viorel i-au distrus patru familii de albine; la Vâtcă Livia şi Ileana au intrat în grădină, i-au distrus zarzavaturile şi au încercat să omoare câinii”, detaliază Iuliu. De asemenea, urşii au căutat de mâncare la pensiunile din staţiunea Muntele Băişorii scotocind prin gunoaie în zona cabanei Palatului Copiilor din Cluj.
Urşi obişnuiţi cu oamenii
Localnicii sunt uimiţi de îndrăzneala urşilor. “Intră fără frică în gospodăriile oamenilor. Dacă laşi uşa deschisă la casă şi ai mâncare pe masă , intră şi ţi-o iau. De 10 ani noi nu am avut atacuri din partea urşilor. Noi credem că au fost crescuţi de oameni şi apoi aduşi şi eliberaţi în zona noastră. N-au fost crescuţi în sălbăticie pentru nu ştiu să supravieţuiască, de aia nu stau în pădure şi coboară în grădinile şi curţile oamanilor. Sunt obişnuiţi să primească mâncare”, spune Vâtcu. El crede că este vorba despre cinci urşi. “Luni seara, pe la ora 10.30, atacau concomitent trei gospodării. Doi au fost la Vâtcă Ileana, unu în curtea la Bobolea Viorel, la albine, doi erau sus la noi la stână şi unul a fost alungat cu o jumat de oră de la stână”.
Direcţia Silvică aşteaptă autorizaţie de eliminare
Dorel Oros, directorul Direcţiei Silvice Cluj, susţine că nu s-au făcut populări cu urşi în zonă: “sunt probleme care apare periodic, au fost şi acum 10 ani şi acum 20 de ani. Există pericol, dar se exagerează amploarea fenomenului. Noi am făcut demersuri legale pentru a obţine autorizaţia de a extrage, de a omorî, un exemplar. Varianta mutării nu este fezabilă întrucât după ce prinde gustul sângelui acesta va mai ataca”. Autorizaţia va fi, în principiu, obţinută pe săptămâna viitoare, iar până atunci angajaţii Direcţiei Silvice aflaţi în teren îi sfătuiesc pe turişti să evite traseele prin păduri, chiar dacă sunt marcate, după lăsarea serii.
“Apoi, e important să nu arunce resturi alimentare decât în tomberoane pentru că acestea vor atrage animalele sălbatice”, a explicat Oros, care a mai spus că angajaţii Direcţiei monitorizează permanent zona pentru a localiza ursul. Directorul a susţinut că este vorba despre un urs, maximum doi, care activează şi în fondul cinegetic din judeţul vecin, Alba. “E o exagerare să spui că cinci urşi au atacat în trei locuri diferite în acelaşi timp. Pe fondul respectiv de vânătoare sunt în total 10 urşi, e aproape imposibil ca jumătate din ei să atace în acelaşi timp”, a conchis Oros.
Citeşte şi
VIDEO Bearwatching sau „vânătoarea“ de urşi, cu privirea - obiectivul turistic ascuns al Ardealului