Analiza acuzaţiilor de nazism aduse de Putin Ucrainei: „Nazist e oricine se opune planurilor Rusiei Mari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin consideră că este nazist oricine se opune planului său de refacere a „Rusiei Mari”. FOTO: EU vs Disinfo
Vladimir Putin consideră că este nazist oricine se opune planului său de refacere a „Rusiei Mari”. FOTO: EU vs Disinfo

De ani de zile, oficialii ruşi consideră „nazist” pe oricine se împotriveşte obiectivelor Rusiei, fie că vorbim de Polonia, statele baltice, Bulgaria, Cehia, Canada sau UE. Preşedintele Zelenski este evreu şi are trei unchi care au murit în Holocaust, iar la alegerile din 2019, extrema dreaptă nu a obţinut nici măcar un loc în Parlamentul Ucrainei, arată site-ul EU vs Disinfo

Site-ul EU vs Disinfo face o analiză complexă a acuzaţiilor de nazism aduse de Vladimir Putin la adresa Ucrainei şi ajunge la concluzia că nu au nicio legătură cu realitatea.

Potrivit sursei citate, în discursul său difuzat pe 24 februarie, în care a anunţat invadarea Ucrainei, Putin a spus mai multe minciuni. El a susţinut că „operaţiunea militară limitată” a urmărit să asigure „apărarea Donbasului” şi „autoapărarea Rusiei”, deşi Ucraina nu a ameninţat niciodată pe nimeni, cu atât mai puţin Rusia. El a susţinut că „operaţiunea” nu ar implica „nicio ocupaţie”, deşi, în realitate, soldaţii ruşi asta fac în Ucraina. Putin a cerut „organizarea de alegeri pentru un nou guvern”; orice alegeri corecte, totuşi, ar avea ca rezultat o majoritate covârşitoare profund ostilă Rusiei, fie şi doar pentru că invazia lui Putin ar răsturna un guvern ales democratic în 2019, cu peste 73% din voturi, relatează site-ul Comisiei Europene - EU vs Disinfo. Sursa amintită este materializarea unui proiect al Grupului de lucru East StratCom, înfiinţat în 2015, la iniţiativa Consiliului European, pentru a răspunde mai bine campaniilor de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană. 

Pe 16 martie, Putin a ţinut un discurs lung, lansând atacuri verbale şi acuzaţii sălbatice: „neonaziştii” de la Kiev pregătesc atac chimic, arme biologice, antrax, chiar şi, în curând, vor avea arme nucleare pregătite împotriva Donbasului şi Rusiei. „Inutil să spunem că niciuna dintre acuzaţii nu a fost susţinută măcar de o umbră de dovezi, aşa cum este de obicei cazul celor mai insolente scenarii de dezinformare”, relatează sursa citată.

„Nazişti”, toţi cei care se opun proiectului lui Putin  

O afirmaţie a ieşit în evidenţă atât pe 24 februarie, cât şi pe 16 martie. Putin a promis că, în urma victoriei, forţele sale vor efectua „de-nazificarea” Ucrainei. Implicaţia a fost că actualul guvern – condus de un preşedinte evreu cu trei unchi care au murit în Holocaust – este în întregime sau parţial nazist, relatează EU vs Disinfo.

Nu este prima dată când Kremlinul foloseşte termenul „nazist” pentru a descrie autorităţile ucrainene. De ani de zile, oficialii ruşi şi mass-media de stat au folosit termenul pentru a calomnia şi a demoniza Ucraina şi guvernul acesteia. Doar în ultimele săptămâni şi luni, publicaţiile ruse au acuzat Ucraina că este fascistă, au susţinut că „teroarea de stat” din Ucraina este comparabilă cu ocupaţia nazistă şi au susţinut că „forţele fasciste” au organizat Revoluţia Maidan din 2014 din Ucraina. 

  

Jurnaliştii de la EU vs Disinfo au examinat folosirea acuzaţiilor de nazism de către media pro Kremlin din 2017 întoace. Concluzia: „mass-media de stat rusă şi instituţiile pro-Kremlin au etichetat de multă vreme pe oricine este considerat ostil Rusiei sau proiectului geopolitic de unire a lumii de limbă rusă sau „Russkiy Mir”, drept simpatizant nazist sau nazist, în special Polonia şi statele baltice. Nici măcar Italia nu a scăpat de terminologia legată de nazişti, cum ar fi „Gestapo”.” De asemenea, s-a vorbit despre autorităţile din Bulgeria, Cehia, Spania, Canada, SUA, Republica Moldova ca având diferite legături cu nazismul. Baza de date a site-ului citat relevă nu mai puţin de 800 de articole ale propagandei pro Kremlin care au „nazism” ca şi cuvânt cheie. 800 de ştiri transmise de presa rusă din 2017 încoace au fost demonstrate ca fiind false. 

Obsesia nazistă

Două elemente diferă de la începerea războiului: acuzaţiile de „nazism” au devenit acum dominante în mass- media de stat din Rusia. Dacă în anii precedenţi acuzaţiile erau frecvente şi erau direcţionate mai ales către ţări selectate – Ucraina, ţările baltice, Polonia – acum a devenit o obsesie generală. Potrivit redactorului-şef al Russia Today, întreaga Europă se comportă, în general, precum naziştii. În al doilea rând, cuvântul „nazism” este acum dominant şi în vocabularul lui Putin – împreună cu alţi termeni derogatori precum „dependenţi de droguri naţionalişti”, „fascişti”, „păpuşi” etc. În ultimele luni, chiar şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a putut să rostească cu greu o frază despre Ucraina fără să spună „nazist”. Aparent, întregul Occident este „nazist” din cauza sprijinului acordat Kievului şi, pentru acest sprijin, 48 de ţări sunt acum declarate „neprietenoase” faţă de Rusia. 

Victoria asupra nazismului, la baza înfiinţării statului rus modern


 

Specialiştii de la EU vs Disinfo susţin că „obsesia nazistă a lui Putin este, probabil, îndreptată în mare parte spre propriii cetăţeni. Propaganda nazistă a lui Putin încearcă să distragă atenţia de la slăbiciunile propriului său regim. De asemenea, încearcă să unească o audienţă internă rusă împotriva unui inamic extern necruţător, demonic şi imaginar. În cele din urmă, încearcă să oblige acel public intern să lupte – sau, cel puţin, să nu opună luptei împotriva – acestui pericol inventat.”

Baza ideologică şi elementul cheie de identificare pentru statul rus modern este victoria asupra nazismului în 1945. În timpul guvernării lui Putin, paradele militare care onorează acest eveniment au devenit din ce în ce mai pompoase. Iniţiativele de bază, cum ar fi „Regimentul Nemuritor”, iniţial concepute ca o modalitate individuală de a onora membrii familiilor care au luptat în 1941-1945, au fost deturnate pentru spectacole de stat concepute pentru a insufla sentimentele patriotice potrivite generaţiilor mai tinere. Televiziunea de stat rusă difuzează acum adesea trailere video înaintea programelor de seară cu veterani din cel de-al doilea război mondial de la asediul Leningradului, apărarea Moscovei sau evenimente istorice similare.

Cum arată „de-nazificarea” lui Putin

Afirmaţia lui Putin de a dori „de-nazificarea” Ucrainei poate avea, totuşi, şi un scop extern: considerarea tuturor naţionaliştilor ucraineni drept nazişti. Problema uriaşă a Kremlinului este că invazia sa a stimulat mândria naţională ucraineană şi într-un mod în care puţine alte acţiuni ar fi putut să o facă.

„Dacă Kremlinul reuşeşte să câştige cea mai urâtă victorie în Ucraina, „de-nazificarea” în interiorul ţării ar putea fi şi mai urâtă. Ar trebui să fie „de-nazificat” cineva care îşi exprimă mândria că este ucrainean?”, se întreabă jurnaliştii sursei citate.   

„De-nazificarea” este, spun analiştii citaţi, „epurarea oficialilor aleşi şi a administraţiei unei ţări independente. ”O idee despre cum se va face acest lucru ne putem face după recentele arestări şi răpiri ale primarilor ucraineni din oraşele ocupate de ruşi şi instalarea unor „marionete” de la Kremlin.

Acuzaţiile nu au nicio legătură cu realitatea


 

Acuzaţiile lui Putin privind nazismul din Ucraina nu au nicio legătură cu adevărul. „Grupurile de extremă dreapta au avut o prezenţă foarte limitată în timpul protestelor de la Maidan din 2014 şi au continuat să obţină rezultate slabe la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2014, în Ucraina. În timpul ciclului electoral început în 2019, extrema-dreaptă a suferit un eşec şi mai mare: nu are niciun reprezentant în Parlament, menţionează sursa citată.

Între timp, cultul personalităţii lui Putin atinge cote greu de imaginat în Rusia. Pe 18 martie, Putin a apărut în faţa a 100.000 de oameni care au „sărbătorit” opt ani de la anexarea Crimeei. Putin a vorbit lângă sloganul „Pentru o lume fără nazism”.     

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şapte mituri despre conflictul Rusia-Ucraina promovate de propaganda rusă

Dedesubturile campaniei de dezinformare din jurul crizei gazului rusesc din Republica Moldova. „Rusofoba Sandu trebuie să plătească”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite