FOTO Expoziţie de maşini de lux în curtea şcolii în care învaţă copiii elitei clujene
0La Transylvania College, singura şcoală acreditată Cambridge din afara capitalei, învaţă copiii expaţilor care conduc multinaţionale, ai oamenilor de afaceri din oraş, ai oamenilor de cultură cu dare de mână sau ai şefilor de instituţii publice. În fiecare dimineanţă, curtea şcolii se aglomerează cu maşini de sute de mii de euro.
Porsche Cayenne (cu un preţ de catalog de circa 100.000 de euro - FOTO), Land Rover (circa 100.000 de euro), Audi A 8 (circa 90.000 de euro), Mercedes GLK (circa 60.000 de euro), BMW x 6 (circa 60.000 de euro) sau Audi Allroad (60.000 de euro) sunt câteva dintre maşinile care au intrat în decurs de 20 minute, azi dinimeaţă, de la 7.50 până pe la 8.10, pe poarta imobilului de pe Aleea Băişoara 2 A, din cartierul clujean Gheorgheni. Pe lângă acestea, în acelaşi interval, au mai intrat şi câteva zeci de maşini mai „modeste“, cu preţuri de sub 50.000 de euro, cum ar fi toată gama de autovehicule de teren, de la Toyota, la Honda sau Ford şi până la Mitsubishi. Nu au lispit nici berlinele, de la Mercedes, Audi sau BMW, printre care s-au mai strecurat câte un Logan sau câte o Skoda.
Un Porsche Cayenne a intrat pe poarta şcolii în jurul orei 08.00.
Nu era intrarea la o întâlnire a iubitorilor maşinilor scumpe, ci intrarea în curtea Şcolii Internaţionale din Cluj (Transylvania College, conform denumirii schimbate recent - nr), locul unde sunt instruiţi copiii expaţilor de la multinaţionale şi ai oamenilor de afaceri din oraş, ai fotbaliştilor internaţionali care joacă la Cluj, ai şefilor de instituţii publice sau ai itelectualilor cu dare de mână şi ai oricui îşi pemite să plătească între 200 de euro (la grădiniţă) şi circa 450 de euro (la liceu) în fiecare lună pentru educaţia ordaslei. Familii din întreaga ţară, precum şi din 25 de ţări din lume şi-au dat copiii aici, fiind vorba despre singura şcoală acreditată Cambridge din afara Bucureştiului.
Unul dintre elevii şcolii a fost adus cu un Audi A 8, maşina de circa 90.000 de euro
Zece etnii într-o clasă
După ce intri în şcoală, parcă ai fi în altă ţară. Toată lumea zâmbeşte şi vorbeşte engleză. Elevii, de la clasele primare şi până la liceu, sunt îmbrăcaţi în uniforme elegante şi afişează pe o bună-dispoziţie molipsitoare. Parcă ar fi în tabără. Pe coridoarele şcolii dai nas în nas cu mamele unor VIP-uri locale, cum ar fi soţia fotbalistului de la CFR, Pantelis Capetanos. Fiul sportivului grec are în clasă, elevi din Japonia, Venezuela, Mexic sau Italia. „În clasa respectivă sunt copii din circa 10 ţări, iar în total în şcoală avem copii din 25 de ţări“, explică directoarea de comunicare, Anca Rusu. Printre copiii de VIP-uri se numără şi fiul directorului Băncii Transilvania, copii proprietarilor fabricii Albalact sau ai fabricii Farmec. Aici şi-a adus copiii şi fostul director al fabricii Nokia de la Jucu, John Guerry, dar şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară sau fostul anternor al echipei de fotbal CFR, Jorge Costa.
Lupii, urşii şi vulturii
Pe panourile vesele de pe coridoare sunt anunţate diferite concursuri între elevi. Ai impresia că eşti într-o secvenţă din Harry Potter când vezi că pe unele panouri apar fotografii ale unor elevi care fac parte din diferite case: lupi, urşi sau vulturi. „Toţii copiii sunt împărţiţi în 3 case, pe model britanic, lupii albi, urşii roşii şi vulturii aurii. Casele ajută la întărirea comunităţii şcolii. În fiecare săptămână există competiţii în urma cărora se acordă cupe. Elevii trebuie să adune puncte pentru fapte bune, pentru volutariat, e o competiţie mare, dar prietenoasă“, explică Anca Rusu.
Piscina este acoperită când nu sunt cursuri de înot
Diplome Cambridge şi piscină
Şcoala are aproximativ 500 de copii, de la creşă şi până la liceu. Ei sunt împărţiţi pe două linii: română (unde se face intensiv engleză, dar se respectă curicula oficială), şi engleză, unde se fac materiile predate în orice şcoală acreditată Cambridge din lume. La liceu există doar linia engleză. „Diplomele sunt recunoscute în 150 de ţări şi toate examenele date în liceu sunt corectate la Cambridge“, explică Rusu. Cursurile încep, relaxant, cu o întâlnire cu dirigintele fiecărei clasei, care trece în revistă orele din timpul zilei. Şcoala are circa 130 de profesori, dintre care 10% sunt străini. Clasele au circa 8 elevi. Copiii au la dispoziţie chiar şi o piscină, iar părinţii ocupaţi pot alege un program after school pentru odraslele lor.
Miriam Vicoveanu (stânga) şi Mela Tătaru sunt ambasadoarele şcolii.
„Nu trebuie să facem pagini întregi de exerciţii acasă“
Miriam Vicovanu este elevă în clasa a X-a şi studiază la Şcoala Internaţională de un an. „Diferenţa faţă de sistemul de stat este că la liceu facem totul în engleză, cu excepţia limbilor, conform unei curicule internaţionale. În plus de aceasta, există un alt respect între profesori şi elevi, respectiv între elevi. La stat, profesorul ne chema la tablă pe numele de familie, aici ne strigă pe numele mic; aşa te simţi mai apropiat şi dacă ai o problemă altfel poţi să-l întrebi. De asemenea, există un alt sistem de ierarhii de lideri, există consiliul studenţilor, ambasadori, mentori. În plus, sistemul de note este englezesc, avem note de la A la U“, explică Miriam. Ea este la şcoală de la 8 dimineaţa până la 16.00, iar temele îi iau cam 3 ore pe zi: „La Matematică, de exemplu, la stat, nu ni se explica în detaliu şi dacă nu înţelegeam cu frică întrebam, iar dacă nu înţelegeam nu puteam face temele acasă. Aici ni se explică în detaliu şi nu trebuie să facem acasă pagini întregi de exerciţii pentru că aici reuşim să acoperim multă materie“. După terminarea liceului, Miriam vreaă să plece în Anglia să studieze Psihologia. „După ce termin facultatea aş dori însă să mă întorc în ţară“, spune liceana.