De unde cumpăram carnea pentru sărbători, cum recunoaştem un produs alterat şi ce culoare are marfa proaspătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În apropierea Sărbătorilor de Iarnă, când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, inspectorii sanitar-veterinari îi sfătuiesc pe români să cumpere produse alimentare numai din unităţi şi spaţii autorizate.


Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală, au fost supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte.

Trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătatea publică şi anume:

- existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului,depozitării şi comercializării;

- etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate, etc.

Riscăm îmbolnăvirea cu trichineloză

"Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii şi se poate complica, ducând la deces", a anunţat ANSV.

Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, sa fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie sa revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată. Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.

Peştele trebuie să aibă branhiile roz

Peştele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca peştele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind uşor si carnea  este moale.

Comercializarea brânzeturilor către consumatori trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

"Este recomandat ca achiziţionarea ouălor să se facă din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, ceea ce înseamnă că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate sanitar veterinar. Şi alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon, etc. se recomandă a fi achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate", spun specialiştii.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Vă recomandăm şi:

Patronul carmangeriei cu marfă expirată, plasat în arest la domiciliu. Analizele DSV vor arăta cât de periculoasă era marfa

Amenzi aplicate de inspectorii DSV Buzău, unor ferme şi magazine care depozitau necorespunzător produse din lapte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite