Tradiţii şi obiceiuri de 1 octombrie. Ce trebuie să facă fetele în prima zi a lui Brumărel ca să aibă păr bogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 1 octombrie este, conform tradiţiei populare, cea în care fetele tinere îl sărbătoresc pe Sfântul Procoavă, cel care le dă păr frumos şi atrăgător. Pe vremuri, această zi era dedicată unui sfânt care se regăseşte doar în imaginarul colectiv - "Sfântul" Procoavă.

Sărbătoarea Procoavelor mai este considerată şi Sărbătoarea Părului. De altfel, mai peste tot în spaţiul românesc sărbătoarea  Procoavelor era socotită  una a femeilor. Despre originalul sfânt Procoavă se credea că Dumnezeu l-a sfinţit printre primii, dându-i  sarcina de a ...acoperi  pământul cu un prim strat de zăpadă (mai degrabă, de brumă!); tocmai de aceea, fecioarele care duceau lipsă de păr i se închinau cu mare evlavie de ziua sa pentru a le ... acoperi capul cu păr, devenind, după credinţa lor, mai plăcute flăcăilor care îndeobşte nu le băgau mai deloc în seamă ! Speranţa nemărturisită a acestor fete era că astfel se vor mărita mai curând, înţelegând acum mai bine de ce fetele aşteptau cu atâta nerăbdare ziua ,,sfântului” Procoavă!
 

Dacă frunzele cad repede, anul viitor e roditor

Conform traditionalromanesc.ro, se spune că fecioarele care duceau lipsă de păr i se închinau cu mare evlavie de ziua sa pentru a le oferi un păr frumos, des, pentru a fi mai plăcute flăcăilor care nu le băgau în seamă.
Luna octombrie este legată de multe superstiţii: bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Dacă plouă mult în octombrie, va fi vânt puternic în decembrie, iar, dacă e multă brumă sau chiar zăpadă în această luni, în ianuarie va fi timp frumos.
 

Vă recomandăm şi:

Superstiţii. Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, ziua în care nu mai creşte iarba şi se sfinţesc grădinile

Ilie, sfântul care aduce ploaia şi trăsneşte demonii

FOTO Superstiţii şi semnificaţii de Sânziene. Sărbătoarea care umple florile de leac şi vindecă suferinţele oamenilor

Tradiţii populare. Rusaliile, ziua în care oamenii răi sunt pedepsiţi de Iele

Tradiţii populare. Înălţarea Domnului sau Ispasul, sărbătoarea când se leagă vrăjile şi descântecele

Ce tradiţii se respectă la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. 21 mai, ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare

Obiceiuri păstrate cu sfinţenie. Paştele Blajinilor, sărbătoarea dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor

Tradiţii populare. De Sfântul Gheorghe, patronul tinerilor şi duşmanul vrăjitoarelor, se deschide anotimpul cald

FOTO Ziua în care se sfinţesc apele. Povestea crucii făcătoare de minuni lângă care un copil mut a început să vorbească

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite