Producătorii de carne, la un pas de faliment. Vânzările au scăzut cu 40%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galantarele sunt pline, dar clienţii întârzie să apară Foto:I.S.
Galantarele sunt pline, dar clienţii întârzie să apară Foto:I.S.

În magazine bate vântul. Comercianţii se plâng de vânzări slabe şi, implicit, de pierderi.  Vânzările la carnea de porc au scăzut în magazinele din Bărăgan şi 30-40% faţă de anul trecut. Producătorii spun că sunt la un pas de faliment.


Cu toate acestea speră ca situaţia să iasă din amorţeală. Într-o asemenea situaţie, producătorii din judeţul Călăraşi au ajuns să proceseze carne la jumătate din capacitatea obişnuită. „Vânzările scad pe toate planurile. Merge destul de prost din cauza puterii slabe de cumpărare. Cam asta se întâmplă la începutul fiecărui an. Oamenii au avut un purcel în gospodărie, l-au tăiat de sărbători, iar acum au ce mânca până la Paşte. Porcul în viu a ajuns să se vândă cu 4,8-4,9 lei/kg, iar carcasa de porc pleacă de la abator cu 7,2-7,3 lei/kg. În aceste condiţii, suntem obligaţi să ajustăm şi preţurile din magazine. Pulpa de porc se vinde acum cu 16,5 lei/kg, atât cât costa şi anul trecut”, spune Costel Marinache de la Izocon, unul dintre cei mai importanţi producători de carne de porc din judeţul Călăraşi.

Unitatea pe care o administrează procesează, în perioadele de vârf, o sută de porci zilnic, echivalentul a 7 tone de carcasă. Ca să nu rămână cu marfa nevândută, în această perioadă, la Izocon se taie doar 50 de animale pe zi. Izocon are magazine pentru desfacerea mărfii la Călăraşi, Cernavodă, Feteşti şi Medgidia şi Constanţa.

Pierderi de 100 milioane de euro

Fermierii români au înregistrat pierderi de 100 de milioane de euro numai în ultimele şase luni pentru că sunt nevoiţi să vândă sub preţul de cost, potrivit europarlamentarului Laurenţiu Rebega.

"Numai în ultimele 6 luni, fermieri români au totalizat pierderi de peste 100 de milioane de euro. Practic aceste carcase de porc, provenite din marile ţări producătoare ale UE, intră pe piaţa românească la un preţ care nu se explică, impactul direct fiind acela că producătorii români îşi vând produsele sub costurile de producţie pentru a putea face faţă concurenţei neloiale. Astfel s-a ajuns în situaţia în care, pentru a putea face faţă, producătorii români să scadă preţurile cu aproximativ 25%. Aceste scăderi de preţuri însă nu se reflectă şi în preţul final, industria procesatoare şi comerţul capitalizând aceste marje de profit în defavoarea fermierilor", a precizat Laurenţiu Rebega, într-o întâlnire cu Comisarul pentru Agricultură al Uniunii Europene, Phil Hogan, căruia i-a solicitat măsuri de sprijin.

Din sistemul comercial românesc sunt livraţi în piaţă peste 3,5 milioane de porci, din care 2,5 milioane din exploataţii, iar aproximativ un milion sunt purceluşi aduşi din import pentru îngrăşare şi livrare ulterioară.
 

Vă recomandăm şi:

Mâncarea Bărăganului. Peste un milion de tone de porumb şi grâu, în hambare

Se culeg ultimele roade. Cea mai bună recoltă la porumb din ultimii 20 de ani

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite