Omul care a scris istoria la Olteniţa. Director de muzeu, scos forţat la pensie la 81 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Done Şerbănescu, o viaţă dedicată arheologiei
Profesorul Done Şerbănescu, o viaţă dedicată arheologiei

Profesorul Done Şerbănescu, directorul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa, a fost forţat să iasă la pensie deoarece la venerabila vârstă de 81 de ani figurează încă salariat. Arheologul ocupă postul de conducere de 45 de ani şi a fost cel care a organizat şi modernizat instituţia.


Spune că a avut un şoc atunci când a fost anunţat că trebuie să nu mai vină la serviciu, însă s-a obişnuit cu noul statut. “Autorităţile locale m-au anunţat că de pe 16 septembrie nu mai sunt directorul muzeului. Nu s-a întâmplat acest lucru în decursul anilor deoarece au avut nevoie de mine. Am atâtea proiecte încât sunt convins că tot răul este spre bine. Voi fi colaborator al muzeului şi sprijin noua conducere în toate activităţile. Eu voi fi aici pentru că am în spate toate campanile arheologice din judeţ”, a povestit profesorul Şerbănescu.

Mărturiseşte că şi-a dat seama că va fi concediat în momentul în care a fost aprobată ordonanţa de urgenţă nr.77 din 29 iunie 2013. “ Până atunci era obligatoriu să concediezi 7 oameni ca să angajezi unul, acum e suficient să plece unul singur pentru a-i lua altul locul”, spune proaspătul pensionar. Aşteaptă decizia de pensionare şi speră să aibă un venit lunat cât de cât decent. “Măcar 2.500 de lei să fie pensia atât cât încasam ca director al muzeului. Aş fi foarte mulţumit”, spune arheologul.

Al doilea ctitor

Absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, promoţia 1958, Done Şerbănescu este al doilea ctitor al muzeul din Olteniţa. S-a implicat atât de mult în modernizarea instituţiei încât existenţa sa se confundă cu activitatea profesională. În ciudat vârstei înaintate, are planuri mari de viitor. Îşi propune să mai scrie câteva cărţi şi să participe în continuare la toate congresele de arheologie la care a fost nelipsit de-a lungul anilor.

” Voi avea mai mult timp pentru documentări şi pentru munca de cercetare”, spune Done Şerbănescu. Nu se gândeşte nicio clipă să se odihnească pentru că întreaga sa viaţa a fost dedicată culturii. Colecţiile muzeului pe care l-a condus aproape o jumătate de secol au sporit considerabil în timpul longevivului său mandat, ajungând la 15.500 obiecte arheologice şi numismatice.

O viaţă în Bărăgan

S-a îndrăgostit iremediabil de Bărăgan în tinereţe, atunci când a decis, alături de soţia sa, bucureşteancă get-beget, să se stabilească la Olteniţa. “Sunt originar din Dobrogea şi imediat după absolvirea facultăţii am predat la liceul din Hârşova. Când m-am căsătorit a apărut postul la muzeul din Olteniţa şi am hotărât să ne mutăm aici, pe malul Dunării”, spune arheologul.

Vă recomandăm şi:

FOTO Unicat. Muzeul Dunării de Jos, singurul din Europa care deţine o colecţie de artă preistorică

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

Călăraşiul intră în galeria elitelor. Muzeu de Istorie, pe malul Borcei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite