Olteniţa de odinioară, expoziţie inedită în Turnul de apă: costume şi obiecte tradiţionale din Lunca Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante momente din istoria oraşului Olteniţa sunt cuprinse într-o expoziţie de fotografii inedited ce vor fi prezentate în cadrul Zilelor oraşului şi “Săptămâna Altfel”.


Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa împreună cu Primăria Olteniţa şi Liceul tehnologic „Nicolae Bălcescu” au pus la punct o suită de evenimente culturale menite să celebreze cele mai importante momente din istoria oraşului.
Programul va cuprinde expoziţia „Olteniţa de odinioară", cu o serie de fotografii retuşate şi inedited, precum şi o expoziţie de costume şi obiecte tradiţionale specifice locuitorilor din zona Luncii Dunării. Manifestările au loc în incinta Turnului de Apă din Olteniţa, dar şi în parcul mare al oraşului, activităţile făcând parte din proiectul "Tezaur Cultural" - proiect ce-şi propune să promoveze respectul pentru etnodiversitatea culturală din zona Luncii Dunării.

Renovare de 400.000 lei

Evenimentele se vor desfăşura în perioada 13 - 24 aprilie, iar startul manifestărilor va fi dat la Turnul de Apă.
Cunoscut ca şi Castelul de apă al oraşului Olteniţa, clădirea care a găzduit mai bine de 10 ani Muzeul de artă al oraşului, a fost renovată pe bani europeni. Monument istoric ridicat la începutul secolului XX, turnul şi-a căpătat strălucirea de altădată.
Investiţia a depăşit peste 400.000 de lei, iar autorităţile locale l-au transformat într-un punct de atracţie pentru turişti şi într-un centru cultural de expoziţii. Turnul şi-a câştigat notorietatea după ce aici a fost deschis un muzeu, deşi spaţiul era dezafectat.

Fostă cârciumă

Prof. Done Şerbănescu, om de ştiinţă şi fost director al Muzeului “Civilizaţiei Gumelniţa” din  Olteniţa ştie cel mai bine istoria locului. Acesta spune că turnul de apă face parte din patrimoniul naţional. “În Olteniţa sunt monumente de patrimoniu, printre ele se găseşte acest turn de apă şi pentru că este o construcţie unică, el se află pe lista monumentelor importante din România.

Turnul s-a construit în anul 1919, iar în anul 1922 s-a pus în funcţiune uzina de apă din care se alimenta Olteniţa. În anul 1916 a fost bombardat de inamici, după care renovat atunci când s-a construit şi hala Olteniţa, în anul 1924. Populaţia din oraş se alimenta la acea vreme din râul Argeş”, povesteşte Şerbănescu. Până să adăpostească lucrări de artă, turnul  fost 30 de ani o vestită cârciumă din ora, iar în ultimii ani a devenit raiul persoanelor fără adăpost.
 

Vă recomandăm şi:

Tezaur dunărean la Beijing. Două piese fabuloase din preistorie, descoperite la Călăraşi au luat calea Asiei

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

FOTO Cetăţile şi comorile dacilor zac sub lanuri de porumb, batjocorite de autorităţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite