Călătorie în secolul XX. Expoziţie inedită cu Bucureştiul de altădată la Olteniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştiul de altădată, la muzeul Gumelniţa Foto:Muzeul Civilizaţiei Gumleniţa
Bucureştiul de altădată, la muzeul Gumelniţa Foto:Muzeul Civilizaţiei Gumleniţa

O expoziţie inedită care recreează atmosfera secolului trecut din Bucureşti a fost deschisă la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa Olteniţa. “Bucureşti: un portret Novecento. Povestea unui secol din 555 de aniversări”, o carte şi o expoziţie  ce  se deschid una pe cealaltă pentru a spune povestea Bucureştiului în secolul XX.

Expoziţia cu fotografii vechi, realizată în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti, este deschisă până pe 30 aprilie, la muzeul de pe malul Dunării. Vizitatorii sunt astfel purtaţi într-o călătorie imaginară prin Bucureştiul vechi, cu oameni, clădiri, interioare superbe, grădini şi locuri fascinante.

 “Oraşul trăieşte prin mai multe suflete. Avem un oraş care se prezintă, un oraş cu mesaj, ale cărui detalii se modifică aproape cu fiecare generaţie. Oraşul comunică prin glasul tuturor vârstelor, având astfel mai multe voci sincronizate cu atitudini, fapte, proiecţii de viitor.

calarasi expozitie

Proiectul de faţă îşi propune să cartografieze geografiile umane ale secolului XX. Hărţile care se suprapun nu aparţin exclusiv trecutului, ci mai ales unui prezent în desfăşurare a-l cărui ultim cuvânt încearcă să definească o posibilă prognoză pentru un termen mediu.

Dacă prima hartă ţine de geografia simbolică a unui organism viu, de mesajele continuate şi multiplicate prin reclame, faţade, spaţii publice de la străzi la grădini, hărţile ce vor urma sunt în continua mişcare deoarece sunt legate de umanitatea care a evoluat aici şi le consumă preţ de peste patru generaţii.
Oamenii de pe stradă reprezintă un barometru de civilizaţie urbană prin ceea ce ei sunt ca atitudine, vestimentaţie, proiectii de viata şi mai ales prin ceea ce ei consumă cu fiecare zi sau cu fiecare vârstă”, spune istoricul Adrian Majuru.


 

calarasi expozitie

Vă recomandăm şi:

Tezaur dunărean la Beijing. Două piese fabuloase din preistorie, descoperite la Călăraşi au luat calea Asiei

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

FOTO Cetăţile şi comorile dacilor zac sub lanuri de porumb, batjocorite de autorităţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite