FOTO Nunţile ţigăneşti au exasperat autorităţile. Rromii, avertizaţi din nou să mute parangheliile din stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lăutarii fac toţi banii
Lăutarii fac toţi banii

Rromii din Călăraşi au fost avertizaţi din nou de oamenii legii cu privirile la riscurile organizării nunţilor în stradă. După cum bine se ştie, nu o dată, poliţiştii i-au amendat pe cei care fac petreceri pe domeniul public, deranjând liniştea şi ordinea oraşului.

Şi de această dată, cu legea pe masă, autorităţile locale i-au informat pe rromi despre amenzile pe care le pot încasa. Între 200 şi 1.600 de lei, aceasta este valoarea contravenţiilor, în cazul în care se încalcă legea. Mai mult decât atât, petrecăreţii riscă puşcăria de la 3 luni la 2 ani, dacă blochează cu bună-ştiinţă drumul public. Cetăţenii de etnie rromă sunt cunoscuţi pentru nunţile zgomotoase, organizate în zona 2 Moldoveni, 5 Călăraşi şi Orizont, petreceri care se sfârşesc după un chef de pomină de 2-3 zile.

Întâlnirea de la Consiliul Judeţean, la care a participat prefectul George Iacob, primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin, conducerea IPJ Călăraşi şi cea a Inspectoratului de Jandarmi, a avut drept scop mai bună cunoaştere a cadrului legal în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea nunţilor în spaţiul public.

Ce spune Legea 61/1991

Iată ce spune Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice:
- potrivit art. 3, pct. 25, „tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei,

- art. 3, pct. 26: „tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00 - 8,00 şi 13,00 - 14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora” – fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei,

- conform art. 3, pct. 27, „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban” constituie contravenţie şi se sancţionează cu  amendă de la 500 lei la 1.500 lei.

Închisoare petnru blocarea arterelor

De asemenea, s-a reamintit că potrivit art. 92, alin. 4, din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „blocarea cu intenţie a drumului public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic” constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Art. 71, alin. 1, din aceeaşi OUG interzice accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală în municipii, fapta constituind contravenţie şi fiind sancţionată cu amendă între 720 lei la 1600 lei.

Citeşte şi: Barroso către meşteşugarii romi: „Sunteţi cei mai buni ambasadori pentru promovarea inovării sociale în Europa“

Citeşte şi: Scandal între două familii de romi din Craiova. Un bărbat a ajuns la spital înjunghiat

Citeşte şi: Accesul la educaţie al copiilor rromi, o prioritate. Preşedintele Băncii Mondiale a vizitat şcoala din Frumuşani

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite