Lucrările la reţeaua de canalizare bat pasul pe loc. Ce explicaţii dau autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răbdare. Asta cere autorităţile locale de la călărăşenii care locuiesc pe străzile pe care lucrările la reţeaua de apă par interminabile. Acestea sunt incluse într-un proiect cu finanţare europeană, cu o valoare de aproximativ 39 milioane de lei, iar întârzierea în execuţie are cauze obiective ce nu ţin de Primăria Călăraşi

”Sper ca cei afectaţi de întârzierea acestui contract de lucrări cu finanţare europeană să înţeleagă faptul că Primăria municipiului Călăraşi este doar beneficiara acestui proiect şi nu poate interveni în derularea lui, procedurile de achiziţie publică urmându-şi calea legală. Tot ce pot să spun este faptul că odată începute lucrările, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca antreprenorul să ducă la bun sfârşit lucrarea într-un timp cât mai scurt, pentru că şi banii europeni trebuie cheltuiţi până la 31 decembrie 2015” , a spus primarul Daniel Ştefan Drăgulin.

Tot oraşul, un imens şantier

Iată care sunt stăzile prinse în proiectul ”Extinderea şi reabilitarea reţelelor de distribuţie şi a sistemului de canalizare inclusiv staţii de pompare apă uzată din Călăraşi” şi ce lucrări vor fi realizate:

Extinderea sistemului de alimentare cu apă pe o lungime de 4,151 km va avea loc pe străzile: Pescăruş, Varianta Nord, Bistriţei-Buzăului, Bârsei-Bucovinei, I.L. Caragiale şi Prel. Luceafărului;

Sistemul de apă va fi reabilitat pe o lungime de 18,399 km pe străzile: Cuza Vodă, I.H. Rădulescu, Al. Sahia, Bucureşti, Prel. Bucureşti, Portului, Ghe. Lazăr, Tudor Vladimirescu, Dobrogei, Dorobanţi, Griviţa, Plevna, Rahova, I.L. Caragiale, Libertăţii, Viitor, Sloboziei, Grădiştea, Independenţei şi Prel. Luceafărului;

Reţeaua de canalizare se extinde pe o lungime de 16,208 km pe străzile: Aleea Canal, Bd. Gării, Prel. Luceafărului, Prel. Panduri, Prel. Pescăruş, Bărăganului, Câmpului, Ciocârliei, Cireşilor, Crângului, Digului, Dorobanţi, Dumbravei, Flacăra-Cuza Vodă, G. Coşbuc, Ghe. Lazăr, Grădiştea, I.H. Rădulescu, Locomotivei, Luceafărului, Macului, Florilor, M. Viteazu, Muşeţelului, N. Titulescu, Năvodari, Oituz, Panduri, Penny Market, Pescăruş, Plevna, Pompieri, Prel. Bucureşti, Republicii, Şcolii, Speranţei, Sulfinei, T. Vladimirescu, Unirii, Viitor;

Colectoarelor în sistemul de canalizare apă uzată menajeră vor fi înclocuite pe o lungime de 7,713 km pe străzile: Ghe. Lazăr, Bucureşti, I.H. Rădulescu, Griviţa, Rahova, Viitor, Toamnei, Blocuri J1-J2, Blocuri Modelu, Cartier Micro 6-1, 6-2. De asemenea, vor fi construite două staţii noi de pompare ape uzate, reabilitate alte două staţii de pompare ape uzate, va fi achiziţionată o autoutilitară combinată pentru curăţare canale, un autolaborator CCTV, o autovidanjă şi apometre.

Trei proceduri de achiziţie publică

Autorităţile locale vin şi cu explicaţii care privesc întârzierea lucrărilor. Proiectul a trecut prin trei proceduri de achiziţie publică, aflându-se în acest moment în cea de-a treia, în data de 30 iunie 2014 a avut loc şedinţa de deschidere a ofertelor, fiind depuse oferte de către 17 agenţi economici, evaluarea lor fiind în desfăşurare.

Prima procedură de achiziţie a fost deschisă în anul 2010, pe 8 decembrie, iar pe 17.08.2011 a fost semnat contractul nr. 5557 cu SC. ENERGOCONSTRUCŢIA SA Bucureşti, pentru valoarea de 26.466.603,34 lei fără TVA, cu o perioadă de execuţie de 18 luni. Pe parcursul implementării contractului, s-au înregistrat întârzieri repetate şi nejustificate în execuţia lucrărilor, motiv pentru care la data de 10 iunie 2012, autoritatea contractantă, EcoAqua SA Călăraşi, a reziliat unilateral contractul, din culpa exclusivă a antreprenorului. Stadiul fizic executat până la acel moment era de 10,58% din contract.

Oferte evaluate de judecători

A doua procedură de achiziţie a fost iniţiată pe 19 ianuarie 2013, valoarea estimată a contractului fiind în intervalul 36.585.300-39.976.700 lei. Şedinţa de deschidere a ofertelor a avut loc pe 25 martie 2013, fiind depuse 10 oferte. În data de 17 iulie 2013 a fost finalizată evaluarea ofertelor, fiind declarat câştigător SC Dinamic Company SRL Măgurele, jud. Ilfov.  După o serie de contestaţii admise de instanţă, s-a reluat evaluarea ofertelor, iar în data de 17 septembrie 2013 s-a hotărât anularea procedurii de achiziţie publică, pentru că ofertele erau neconforme. Abia la 10 martie 2014, Curtea de Apel Bucureşti respinge ca nefondate toate contestaţiile cu privire la anularea procedurii de achiziţie, fiind demarată a treia procedură.

Vă recomandăm şi:

FOTO Control. Şantierele de lucrări din oraş, verificate de primar

Scrisoare de la primarul Drăgulin pentru premierul Victor Ponta: Vrem pod peste Dunăre între Călăraşi şi Silistra

Primarul Călăraşiul, amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite