Cum faci maioneza perfectă în 5 minute. Secretul lui Jamie Oliver pentru cel mai gustos ingredient din salata de boeuf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirea maionezei în casă este, de cele mai multe ori, o provocare pentru gospodine. Ingredient nelipsit din salata de boeuf, sosuri sau fructe de mare, maioneza se face rapid, dacă ţii cont de câteva sfaturi.


Iată ce cuprinde maioneza de bază:

- 2 gălbenuşuri de ou
- 1 linguriţă muştar
- 1 lingură de suc de lămâie (proaspăt stors)
- 250 ml de ulei
- sare
- câteva linguri de apă (opţional)

Bucătarii cu experienţă ne sfătuiesc să alegem un sortiment obişnuit de ulei, dar de calitate, şi nu unul care prin aroma sa să fie mai presus de preparatul în sine.
Maioneza se poate face numai din gălbenuşuri crude sau din amestec, dintr-un gălbenuş crud cu gălbenuş fiert.

Pasul 1: cele două gălbenuşuri se pun într-un vas adânc;

Pasul 2: peste acestea se presară puţină sare şi linguriţa de muştar;

Pasul 3: trepat, treptat se adaugă uleiul, aflat la temperatura camerei, care se încorporează cu ajutorul unei linguri de lemn, învârtind în aceeaşi direcţie (de regulă, în sensul acelor de ceas) sau puteţi opta pentru utilizarea mixerului la o viteza medie spre mare. Uleiul se va turna treptat, în fir subţire continuu, pentru obţinerea unei consistenţe cremoase şi numai dupa ce cantitatea anterioară a fost perfect înglobată.

În cazul în care consistenţa maionezei este prea cremoasă se poate adăuga o lingură de suc de lămâie sau un pic de apă. Atenţie însă la culoarea maionezei, întrucât fiecare adaos de apă va face ca maioneza să se deschidă la culoare. Prea mult suc de lămâie va da preparatului un gust acru ş,i prin urmare, este necesar să fiţi atenţi la proporţiile adăugate şi să gustaţi preparatul din când în când.
După preparare se păstrează la frigider acoperită şi la o temperatură potrivita. O temperatură scăzută va face ca maioneza să se taie.

Când maioneza s-a tăiat se poate corecta prin adăugare de muştar sau zeamă de lămâie.

Sos a la Jamie Oliver

O altă reţetă de maioneză cu care nu ai cum să dai greş este cea a vestitului bucătar Jamie Oliver. Sosul este gata în doar 5 minute.

Ingrediente:
 
2 gălbenuşuri de ou
2 linguri de muştar de Dijon
250 ml de ulei de măsline
250 ml de ulei de floarea soarelui
1-2 linguri de oţet balsamic alb
½ de lămâie
sare de mare
 
Mod de preparare:

Secretul maionezei perfecte stă în modul de preparare, dar şi în folosirea a două tipuri de ulei (sau chiar mai multe), spune renumitul bucătar.

Într-un bol se bat gălbenusurile cu cele două linguri de muştar de Dijon.

Apoi, se adaugă uleiul (cele 250 de ml de ulei de floarea soarelui). Însă, pentru a nu se tăia maioneza, acesta se adaugă puţin câte puţin, în timp ce se amestecă neîntrerupt. Dupa ce compoziţia s-a îngroşat un pic, se adaugă şi oţetul, care va subţia şi decolora emulsia.

Se adaugă şi restul de ulei (cele 250 de ml de ulei de măsline), tot puţin câte puţin. La final se pune şi zeama de lămâie şi sarea de mare, amestecând foarte bine. Maioneza obţinută astfel se pune într-un borcan sterilizat şi se poate păstra în frigider timp de o săptămână.

Vă recomandăm şi:

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite