Cum circuli în siguranţă pe un drum alunecos. Ce nu trebuie să facă şoferii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii, sfătuiţi să circule predunte FOTO Adevărul
Şoferii, sfătuiţi să circule predunte FOTO Adevărul

Şoferii sunt sfătuiţi să circule prudent şi să ţină cont de câteva sfaturi importante de la poliţişti pentru a evita accidentele, în condiţiile în care AMN a emis o avertizare de polei pentru mai multe judeţe, printre care şi Călăraşi.


Pentru judeţele Brăila, Ialomiţa, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Iaşi, Alba, Braşov, Harghita, Sibiu, Covasna şi Mureş, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionări nowcasting cu cod galben referitoare la ceaţă, dar şi la condiţii de formare a poleiului.

"Le recomandăm conducătorilor auto adapteze viteza în funcţie de vizibilitate şi de starea carosabilului, să mărească distanţa în mers între autovehicule, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să folosească luminile de întâlnire (împreună cu cele de ceaţă, dacă vizibilitatea scade semnificativ). De asemenea, îi sfătuim să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate cu anvelope specifice sezonului rece", spun poliţiştii.

Sfaturi de la oamenii legii

Circulaţi cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Când în anumite zone partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă, aveţi obligaţia de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h, în afara localităţilor.

Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.

Este recomandabil ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua, pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, ţinând cont de experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!

"Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă", spun poliţiştii.
 

Vă recomandăm şi:

Alertă de vreme rea: precipitaţii, temperaturi scăzute şi viscol la munte

Prognoza meteo: cum va fi vremea în minivacanţa de 1 Decembrie. Când loveşte frigul arctic şi unde se anunţă lapoviţă, cât de frig se face

Avertizare de vreme rea. Trei zile de ploi, temperaturi scăzute şi ninsori la munte

Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig se face, unde lovesc ploile, când se anunţă brumă şi ninsori

Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite