Cum se anunţă vremea până la sfârşitul verii. Ce regiuni vor fi pârjolite de secetă, unde şi când va ploua cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta, un dezastru pentru agricultură FOTO Adevărul
Seceta, un dezastru pentru agricultură FOTO Adevărul

Ultimele două luni de vară se anunţă fierbinţi, cu puţine precipitaţii. Aceasta este estimarea specialiştilor care spun că temperaturile se vor situa însă în mediile anuale din ultimii ani.


Ultimele două luni de vară se anunţă fierbinţi, cu puţine precipitaţii. Aceasta este estimarea specialiştilor care spun că temperaturile se vor situa însă în mediile anuale din ultimii ani.
Conform estimărilor sezoniere realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, se pare că vom avea parte de un an extrem de călduros, care a depăşit recordul ultimilor 136 de ani de când au început să se realizeze măsurători meteorologice la nivel mondial.

Valorile termice prognozate de către meteorologi până la sfârşitul lunii iunie, dar şi şi iulie se vor încadra, în general, în mediile multianuale lunare, şi doar în iulie se anunţă temperaturi caniculare, în special în regiunile sudice, sud-estice şi estice. La capitolul precipitaţii, acestea vor fi excedentare în iunie, în majoritatea zonelor, dar şi deficitare pe durata lunii iulie, reiese din prognoza de specialitate, publicată de ANM.

Precipitaţii din belşug în Transilvania, în iulie

În iulie 2016, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul şi local în sudul şi estul ţării. În restul teritoriului vor fi valori termice apropiate de media climatologică, media multianuală a lunii fiind de 20,2 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 15 şi 23 de grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia şi Oltenia, respectiv de până la 24 de grade Celsius.
În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM arată că, în luna iulie, acestea vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuală lunară, conform măsurătorilor, este de 77,8 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Moldova (până la 112 litri/metrul pătrat), Muntenia şi Maramureş (până la 102 litri/metrul pătrat), respectiv în Transilvania şi Oltenia (până la 100 litri/metrul pătrat).
 

Meteorologii spun că în august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est şi, local, în sud şi vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de media climatologică, stabilită la valoarea de 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor de până la 23 de grade Celsius în Moldova, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.
Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii se vor menţine deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepţia regiunilor nordice, unde se vor apropia de norma multianuală, de 64,7 litri/metrul pătrat. În zonele Transilvaniei şi Munteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea 90 — 95 litri/metrul pătrat. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 28 şi 40 de litri/metrul pătrat.
 

Vă recomandăm şi:

Ce vreme se anunţă în următoarea perioadă. Cât ţin ploile şi unde lovesc furtunile, de când se încălzeşte

Vremea de coşmar se prelungeşte. Cât mai ţin furtunile violente şi ce zone vor fi măturate de ploi, de când se încălzeşte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite