Cele mai preţioase păsări care trăiesc în Bărăgan. Gâsca cu gât roşu şi pelicanul creţ, comorile din paradisul de la Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ostroavele de la Dunăre, unele dintre cele mai frumoase oaze ale naturii, găzduiesc mii de specii de păsări, animale şi plante ocrotite de lege. Pelicani, gâsca cu gât roşu, pescăruşi, şoimi şi alte specii rare de păsări trăiesc în raiul conferit de insule.



Ostrovele sunt importante pentru cuibăritul, migraţia şi iernarea păsărilor specifice zonei deltare, cum sunt: pelicanii, egretele, stârcii, raţele, ciocănitorile, pescăruşii, vulturii şi cintezele. Printre speciile protejate care cuibăresc aici se numără pelicanul creţ, raţa roşie, cormoranul mic, şoimul dunărean şi vulturul codalb. În zona celor 10 ostroave cuibăresc şi vin să se hrănească peste 21.000 de specii de păsări care îşi depun ouăle aici sau în zona Srebrâna (Bulgaria) sau în Delta Dunării.

Refugiu în junglă

Ostrovul Pisica sau Trămşani este unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Călăraşi, un colţ de rai, o adevărată „junglă“ în care îşi găsesc refugiul specii de păsări şi animale rare.
Insula protejată are o suprafaţă de 29 de hectare şi este acoperită în mare parte cu păduri pe care se împletesc frumoasele liane şi viţa de vie sălbatică. Aici pot fi întâlnite cele mai frumoase păsări pe cale de dispariţie: pescărelul albastru, diverse specii de stârci, şoimul dunărean, vulturul codalb, chire de baltă, silviile, scatii şi sticleţii.

Popas pe Dunăre Foto: www.ostroaveledunarii.ro

Ostroavele Dunării, adevărate colţuri de rai Foto:ostroaveledunarii.ro

“La nivelul judeţului Călăraşi sunt 8 zone, totalizând o suprafaţă de 60.990 hectare, declarate arii de protecţie specială avifaunistică, ca părţi integrante ale Reţelei ecologice europene Natura 2000. Dintre acestea, în anul 2012, Iezerul Călăraşi a fost declarat şi sit Ramsar. Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului Călăraşi, această zonă prezintă interes datorită numărului mare de păsări de baltă care, fie trăiesc, fie cuibăresc, iernează sau doar tranzitează zona. Este vorba despre specii periclitate: pelicanul creţ, gâsca cu gât roşu, lopătarul, egreta mica, egreta mare, stârcul roşu, dar şi despre specii vulnerabile: raţa roşie, pelicanul comun, ţigănuşul, cormoranul mic, stârcul de noapte, barza.


Ostroavele de la Dunăre, locuri de basm Foto:ostroaveledunarii.ro

Salcie albă Foto: www.ostroaveledunarii.ro

Pelicanul creţ cuibăreşte în colonii

Pelicanul creţ a fost observat de foarte multe ori în zona de sud-est a României, pe lacuri, în special în perioadele când iernile au fost blânde. Pelicanul creţ este cel mai mare dintre toţi pelicanii, măsurând 160-180 cm de la vârful ciocului şi până la coadă şi are o anvergură de 310-345 cm. Penele de pe cap şi ceafă sunt moi şi încreţite.


La fel ca toate celelalte specii de pelicani, pelicanii creţi cuibăresc în colonii, mai mici decât cele ale pelicanului comun, de regulă împreună cu alte specii de păsări acvatice. “Sezonul de cuibărit debutează în general în luna februarie. Îşi construiesc cuiburi de dimensiuni mari din vegetaţie acvatică”, spun reprezentanţii APM Călăraşi.

Simbolul Dobrogei

Specie simbol pentru Dobrogea, gâsca sălbatică cu gât roşu(branta ruficollis) a fost observată şi în Bărăgan.În timpul migraţiei de primavară, care începe în luna martie, dar şi în cea de toamnă, la mijlocul lunii septembrie, părăsile poposesc şi în zona Bărăganului. “Stolurile de gâşte au fost observat pe culoarul de migraţie al speciei, acestea fiind în pasaj, în zona Boianu Sticleanu, judeţul Călăraşi”, a precizat Mariana Ivan, din cadrul APM Călăraşi.

Vine în fiecare sezon

Cele mai multe exemplare au fost monitorizate în Dobrogea, peste 20.000. Zona judeţului Călăraşi în care gâsca sălbatică cu gât roşu este prezentă în fiecare sezon(toamnă-primavară, cel târziu 27 martie), împreună cu gâsca de semănătură, gârliţa mare, este Iezerul Călăraşi, Ciocăneşti Dunăre, Valea Mostiştea şi ostroavele de pe fluviul Dunărea. “Perioada de pasaj poate fi de la o zi până la 8-10 zile, timp în care se hrănesc, se odihnesc şi se adună în stoluri mari”, a adăugat Ivan.

image

Gâsca cu gât roşu, una dintre cele mai rare păsări din lume Foto:Mihai Baciu

Cea mai periclitată specie

Gâsca sălbatică cu gât roşu este una din cele mai rare specii de pe glob, vulnerabilă pe întregul areal, de la cuibărit, migraţie şi până la zona de iernare. În România, gâsca sălbatică cu gât roşu este strict protejată prin lege - Ordonanţa 57/2007, Anexa 3, fiind interzisă la vânătoare prin Legea 197/2007, valoarea de despăgubire fiind de 1.350 de euro/exemplar.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Paradisul de la Dunăre. Ostrovul Pisica, o lume de basm pe 29 de hectare, „jungla” cu specii rare de păsări şi animale

Cheile Borzeştiului, sălbăticia la câţiva paşi de oraş. Cum te poate „vindeca“ natura de stres

VIDEO Cheile Turzii văzute de sus. Imagini de o frumuseţe inegalabilă, însoţite de sunete reale de păsări

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite