Căldură extremă, radiaţii ultraviolete periculoase. Ce vreme se anunţă de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expunerea la soare, deosebit de periculoasă în aceste zile Foto:Arhivă Adevărul
Expunerea la soare, deosebit de periculoasă în aceste zile Foto:Arhivă Adevărul

Căldură năucitoare ne dă frisoane. Sfârşit de săptămână cu zile toride în aproape toată ţara. Sud-estul României se află sub cod portocaliu de caniculă duminică, însă nici de luni nu scad temperaturile, fiind prelungită avertizarea de cod galben. Şi radiaţiile ultraviolete au ajuns la un nivel periculos.


În Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova şi local în Transilvania, temperatura a atins şi 38 de grade la umbră. Duminică, atenţionarea cod portocaliu cuprinde o zonă mai întinsă şi ajunge inclusiv în Capitală. În ciuda avertismentelor, când soarele ardea mai tare, mulţi oameni n-au ţinut seama de pericol şi au ieşit din case. În plină caniculă, specialiştii ne avertizează că radiaţiile au ajuns la un nivel de alertă.

Duminică, la ora prânzului, Bărăganul fierbe. Se înregistrează 33 de grade la umbră, iar maximele vor urca până la aproape 40 de grade spre dumpă-amiază.  "Cerul este lipsit de nori, ceea ce favorizează atingerea nivelului 8 la radiaţii ultraviolete în sudul ţării şi pe litoral. Pentru că vorbim de o scară de la 1 la 11, nivelul 8 al radiaţilor este mare, mai ales la populaţia care se expune la soare. În plus, pe litoral ultravioletele sunt amplificate de nisip şi luciul apei, de aceea nu este bine să stăm pe plajă, mai ales cu copii mici", a declarat meteorologul Gabriela Bancilă pentru RTV.

Se înregistrează peste 35 de grade în foarte multe localităţi, însă temperaturile sunt înregistrate în staţiile ANM, la 2 metri de sol, sol cu verdeaţă şi umbră. Astfel, că temperatura real resimţită este cu până la 10 grade mai mare, mai ales în aglomerările urbane.

Modificări la nivelul pielii

Radiaţiile ultraviolete sunt cele care dau modificările cele mai importante la nivelul pielii. Arsura solară sau eritemul este o reacţie toxică, inflamatorie la nivelul pielii produsă de radiaţiile UVB, manifestându-se prin roşeaţă, caldură, durere şi edem. Arsurile apar mai întâi pe umeri şi nas. Frecvent sunt însoţite de febră, ameţeli, frisoane, dureri de cap, greaţă, vomă şi în cazuri grave chiar leşin. Arsurile solare profunde sporesc riscul infectării cu virusuri, bacterii etc. Cei mai sensibili la radiaţiile solare sunt copiii, persoanele în vârstă, precum şi cele care suferă de boli cardiovasculare, în special cei cu hipertensiune.

De aceea, spun medicii, este foarte importantă folosirea unui produs adecvant de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete, în funcţie de tipul de ten şi expunerea la soare gradat, dimineaţa înainte de ora 10.00 şi seara după ora 18.00. De asemenea, beta-carotenul joacă un rol foarte important în reducerea riscului de cancer şi tumori, fiind un antioxidant foarte puternic, ce creşte rezistenţa în faţa bolilor infecţioase şi protejează organismul de efectul nociv al radiaţiilor solare.
 

Vă recomandăm şi:

Vreme de coşmar. Cod portocaliu de caniculă pe 26 iulie, maximele ating 39 de grade la umbră

Bărăganul, un imens cuptor. Cum facem faţă valului de căldură tropicală: purtaţi haine lejere şi nu consumaţi alcool

Canicula din India: care sunt motivele valului de căldură ce a ucis peste 1.500 de oameni

Prognoza meteo pe 2 săptămâni. Cât de cald se anunţă în luna iunie şi în ce zone vine arşiţa

Alertă meteo: furtuni violente, grindină şi ploi torenţiale. În ce zone loveşte vremea extremă

Prognoza meteo pe 3 luni. Unde vine vara tropicală, cât ţine seceta şi în ce zone lovesc ploile

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite