FOTO “Mica Regină” de la Călăraşi, recepţia finală. S-a încheiat restaurarea clădirii-bijuterie a Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi funcţionează într-o clădire monument istoric
Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi funcţionează într-o clădire monument istoric

Una dintre bijuteriile arhitectonice din judeţul Călăraşi, actualul sediu al Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu,  a fost denumită recent “Regina Mică” a României. Clădirea se află pe lista monumentelor istorice, iar la doi de la demararea restaurării a avut loc recepţia finală.


 „Între clădirile Ministerului Culturii restaurate din toată România avem două perle pe care noi le numim „Regina Mare” şi „Regina Mică”. Dacă „Regina Mare” este Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, o clădire excepţională, „Regina Mică” este sediul Direcţiei pentru Cultură de la Călăraşi !“, a spus Gabriel Chesaru, reprezentatul Ministerului Culturii.

Restaurarea a costat 2,3 milioane lei

Şi pe bună dreptate! Construită înainte de anul 1880, prin clădirea de pe strada 13 decembrie au trecut 3 regi: Regele Mihai, Regele Carol I si Regele Ferdinand. Clădirea a “înghiţit”în ultimii doi ani, 2,3 milioane lei, refăcerea făcând parte dintr-un program al Ministerului Culturii prin care au fost modernizate  Teatrele din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, dar şi muzeul Antipa“. Lucrările au constat în modernizarea şi consolidarea sălilor, dar şi a picturilor de pe pereţi, descoperite în timpul restaurării.

Casa primului realizator de film

Aici a locuit şi realizatorul primului film românesc, Leon Popescu.De la construirea sa, înainte de anul 1880, prin clădirea situată pe strada 13 Decembrie au trecut o serie de personalităţi. „Pur şi simplu, întâmplător, am descoperit faptul că Leon Popescu, realizatorul primului film românesc, s-a născut la Călăraşi, şi a fost fiul Anei şi al lui Marinache Popescu. Casa în care acesta a locuit este chiar clădirea pe renovată“, a spus Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu.
Leon Popescu s-a născut în anul 1864 şi a murit 53 de ani mai târziu, în 1917. Marinache Popescu, tatăl acestuia, un cunoscut negustor de cereale din secolul al XIX-lea, a construit casa, care a ajuns sediul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu. Casa familiei Popescu a fost donată în anul 1927 pentru a servi învăţământului şi culturii. Clădirea a fost, de-a lungul timpului, şcoală de fete şi bibliotecă.

Succes internaţional

Filmul „Independenţa României“ a fost realizat în anii de Leon Popescu în perioada 1911-1912. Premiera filmului a avut loc la cinematograful „Eforie“ din Bucureşti. Din distribuţia filmului au făcut parte nume sonore ale cinematografiei româneşti d ela acea vreme: Aristide Demetriade, în rolul domnitorului Carol I, iar doamna Elisabeta a fost jucată de soţia acestuia, Constanţa. Constantin Nottara a primit rolul lui Osman Paşa.


Vă recomandăm şi:

Sediul Uniunii Arhitecţilor din Bucureşti, în topul celor mai ciudate clădiri din Europa.  Vechiul si noul se combină într-un amestec de cărămidă şi sticlă

FOTO VIDEO Locurile din Iaşi unde istoria se trăieşte la prezent. Monumentele de la Ruginoasa şi Miclăuşeni ţin vii amintirile lui Cuza şi ale familiei Sturdza

FOTO Istoria unei clădiri de patrimoniu: cum a fost construit Palatul Paşei Sangeacului, locul de unde s-a ordonat distrugerea oraşului Tulcea în 1877

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite