Zacusca de vinete cu măsline, reţeta legumicultorilor buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Zacusca de vinete făcută în gospodăriile legumicultorilor buzoieni, cu ardei copt şi suc de roşii, este cea mai gustoasă şi rezistentă în timp. Reţeta Victoriei Dimciu, o apreciată gospodină care vinde conserve în Piaţa Centrală, nu este una simplă, însă preparatul rezultat este foarte gustos, mai ales că împrumută aroma măslinelor strecurate în borcan.

Pentru zacusca cu măsline a doamnei Victoria Dimciu folosim ca ingrediente de bază vinete, ardei capia sau gogoşari, ceapă de Buzău şi suc de roşii.

Avem nevoie de 3 kilograme vinete coapte, curăţate şi scurse bine, aproximativ 2 kilograme de ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi. Ardeii sau gogoşarii trebuie copţi pe tablă sau grătar, precum vinetele.

Mai avem nevoie de ceapă albă, aproximativ 2 kg, 3 litri de suc de roşii, 500 ml de ulei de floarea soarelui şi sare, aproximativ 3 linguri sau după gust.

Ca să prindă un uşor miros de fum, legumele trebuie coapte pe tablă sau grătar, însă pot fi făcute în cuptor. Vinetele trebuie înţepate înainte de a le băga la cuptor pentru că altfel aveţi foarte mult de curăţat după.

Victoria Dimciu vă recomandă să coaceţi vinetele ardeii cu gogoşarii, apoi le curăţaţi, le scurgeţi bine iar dacă nu le preparaţi cel mult două zile, le puneţi la congelat. 

După coacere, ardeii se lasă sub capac şi apoi se curăţă bine de piele şi seminţe. Sucul de roşii se obţine din 3 kilograme de roşii pe care le treceţi prin maşina de tocat sau robot.

buzau

După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau maşina de tocat carne. 

Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa apoi lăsaţi să se călească amestecând frecvent.

După un sfert de oră, adăugaţi sucul de roşii, amestecaţi şi lăsaţi să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp, tocaţi vinetele prin robot sau maşina de tocat carne. Mărunţiţi ardeii sau gogoşarii cu un cuţit.

”Zacusca noastră se face la ceaun, cu vinetele şi ardeiul copt, ceapa de apă de Buzău care trebuie prăjită, suc de roşii. Toată iarna se păstrează foarte bine dacă sunt puse cum trebuie capacele. Trebuie să se cunoască ardeiul tocat mai mare în zacuscă, iar gustul este şi mai bun dacă punem patru, cinci, măsline în borcan”, spune Victoria Dimciu.  

buzau

Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnaţi puţin ulei, vinetele, ardeii şi le lăsaţi să se calească vreo 15 minute împreună. Amestecul de vinete se toarnă în ceaunul cu ceapă şi bulion.

Zacusca pusă pe foc trebuie amestecată, potrivită de sare iar când începe să fiarbă bine faceţi focul mic şi lăsaţi aproximativ 3 ore la fiert, amestecând periodic. Acoperiţi ceaunul, ca să nu sară şi să va frigeti la mână când amestecaţi.

Zacusca este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafaţă şi are o consistenţă densă. Preparatul se toarnă fierbinte în borcanele curate şi uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite