VIDEO Seceta pedologică afectează deja suprafeţe întinse. Este nevoie de precipitaţii abundente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura neobişnuită din această primăvară le dă fiori reci agricultorilor din zona Bărăganului. Grâul, porumbul şi viţa de vie sunt în plină dezvoltare, iar pentru a ajunge la rod au nevoie de apă. Doar că pămîntul este uscat, bătătorit şi pe alocuri a început să crape. Fenomenul este numit de specialişti secetă pedologică şi este provocat de lipsa apei de la suprafaţa solului.

Pentru ca plantele să nu sufere, iar recoltele să nu fie compromise este nevoie de ploaie: peste 30 litri pe metru pătrat, cât de curând, altfel agricultorii vor începe să-şi calculeze pierderile.

Am avut cea mai caldă lună aprilie din ultimii 60 de ani. Meteorologii au anunţat că temperaturile au fost chiar şi cu 10 grade peste cele normale. 

Odată cu încălzirea vremii, pământul a început să se usuce şi cum iarna a fost blândă rezerva de apă din sol pare că nu este suficientă. La suprafaţa pământului au început să apară şi crăpături, semn că s-a instalat deja seceta pedologică. 

Fenomenul pare să fie accentuat şi de o altă problemă, provocată de această dată de zăpada târzie din luna martie. Mai exact, odată cu topirea omătului, pământul s-a tasat la suprafaţă.

”Din cauza faptului că a venit acea zăpadă umedă care a tasat terenul apoi au venit căldurile şi sigur s-a evaporat apa de pe sol şi s-au creat aceste crăpături. În anii în care vin aceste zăpezi târzii, care sunt rare la număr, se produce acest fenomen”, spune Valeriu Călin, agricultor din Buzău.

Pentru ca situaţia să revină la normal , specialiştii vorbesc despre un minim necesar de 30 litri de precipitaţii pe metrul pătrat astfel încât recoltele să nu piardă din calitate şi cantitate.

”Această primăvară a debutat cu o vreme deosebit de caldă în luna aprilie, excesiv de secetoasă, ceea ce continuă şi în luna mai. Acest deficit de precipitaţii se explică şi prin faptul că temperaturile au fost specifice de vară timp de 38 de zile”, susţine Sofia Ispas, agrometeorolog.

În viile de pe dealul Istriţa e vremea de săpat via. Zeci de oameni se chinuie zi lumină să cureţe buruienile care fură din sol ultimele rezerve de apă. E perioada în care viţa de vie înfloreşte şi are mare nevoie de umiditate. Zi de zi specialiştii agrometeorologi verifică umiditatea atmosferică şi temperaturile.

Seceta este abia la început, iar specialiştii spun că dacă va ploua plantele vor putea fi salvate. Asta rămâne însă de văzut pentru că, cel puţin pentru această săptămână, meteorologii au anunaţ vreme deosbit de caldă pentru aceată perioadă. 

Seceta afectează deja suprafeţe întinse din estul ţării, dar şi din Dobrogea şi centrul Transilvaniei.

   

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite