Rulada de ardei capia umplută cu morcov şi caju, mâncarea vegană care spulberă monotonia din postul Crăciunului
0Lunga perioadă de post care precede sărbătoarea Crăciunului este un context numai bun de a deveni creativ în bucătărie, să faci minuni din puţinele ingrediente care-ţi stau la dispoziţie. O reţetă neobişnuită de post, alternativă la tradiţionala fasole şi nelipsiţii cartofi, ne este prezentată de Chef Cristi Dobre, bucătar la un restaurant din Marea Britanie.
”Rulada de ardei capia umplută cu morcov şi caju” se numeşte preparatul care spulberă monotonia culinară a acestei perioade de purificare. Bucătarul nostru ne îndeamnă la acest experiment culinar, indiferent dacă ţinem post sau nu.
”Este o reţetă vegană, fără gluten, nu foarte uşoară de pus în cratiţă, dar vă asigur că din ingrediente bine primite de organism”, spune Chef Cristi Dobre.
Pentru umplutură avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 gr. morcov
- 2 cepe mici de apă
- 2 linguri de sare grunjoasă
- 4 anason
- 4 cuişoare
- 6 căţtei de usturoi
- 1 linguriţă de seminţe de fenicul
- 1 linguriţă de piper negru boabe
- 1 linguriţă de boabe de coriandru
- 9-10 ardei capia
- 100 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- 25-30 ml. de oţet de căpşuni (se poate face din oţet alb regal de preferat 300 ml. şi 200 gr. căpşuni care se blenduiesc şi o linguriţă de zahăr)
- 1 linguriţă de sare de mare
- 450 gr. de caju (nuci)
- sucul de la o lămâie
- alte 2 linguriţe de sare de mare pe care o vom presăra deasupra mirodeniilor şi a verdeţurilor
- 300 gr. de verdeaţă: spanac, varză, kale, etc.
Ingredientele pentru dressing:
- 50 ml. ulei de măsline
- 2 cepe de apă tocate fin
- 2 căţei de usturoi striviţi şi tocaţi
- 200 mg. de roşii cherry de cea mai bună calitate
- 500 mg. de zahăr
- 50 ml. de oţet de mere
- 1 crăcuţă de cimbrişor proaspăt
- 50 gr. de capere tocate şi stoarse de saramură
Mod de preparare:
• Preîncălzim cuptorul la 180 de grade?
• Punem la cuptor morcovii, pe care, în prealabil îi punem în hârtie de copt împreună cu sarea, anasonul, cuişoarele, seminţele de fenicul, piperul boabe, ceapa şi usturoiul, apoi îi învelim în folie de aluminiu. Ţinem la cuptor 34-45 minunte sau până când observăm că sunt gătiţi;
• Luăm fiecare ardei şi îl tăiem pe lung în două părţi egale, scoatem seminţele şi cotoarele, aşezăm în tavă, presărăm sare, oâet de căpşuni şi ulei. Dăm la cuptor 30-40 de minute sau până se gătesc dar fără a li se schimba culoarea. Punem la răcit când sunt gata?
• Verdeaţa o înăbuşim puţin în uleiul rămas, în care am adăugat în prealabil puâină sare, apoi dăm la racit;
• Punem nucile de caju la cuptor într-o tavă, pentru circa zece minute, până se colorează uşor, punem la răcit după care amestecăm într-un blender până ajunge ca o făină;
• Când morcovii sunt gata, aceştia se ţin la rece şi se elimină anasonul, piperul boabe, cuişoarele şi usturoiul, ingrediente pe care nu le vom mai folosi. Înlăturăm coaja de pe cele două cepe. Morcovul şi ceapa vor fi blenduite în mixer;
• Conţinutul rezultat se va transfera într-un bol în care vom adăuga sarea şi pudra de caju, amestecăm până vom avea o mixtură asemenea unui pate?
• Pentru a asambla rulada, punem pe masă hârtie de copt, aşezăm feliile de ardei pe lung, facem separat amestecul de grosimea unui cârnat pe care îl punem apoi peste stratul de ardei şi începem să rulăm cu atenţie, ajutându-ne de hârtie;
• Punem rulada în folie de plastic şi rulăm strâns;
• Se dă la frigider pentru aproximativ 6-8 ore, apoi tăiem cu un cuţit ascuţit în şase felii egale.
Prepararea dressing-ului:
”Într-o tigaie adaugăm ulei, ceapă, sotăm 3-5 minute pe foc mediu, adăugăm usturoiul şi continuăm încă două minute. Adăugăm roşiile cherry tăiate pe jumătate, zahărul, cimbrişorul, sarea, oţetul de mere, se va lăsa la gătit încă 10 minute la foc mic, adăugăm capere la final şi amestecăm uşor”, spune Chef Cristi Dobre.