Idei pentru casa ta, de la un renumit monumentalist. De ce uşile şi ferestrele trebuie să fie orientate către sud-vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Amenajarea unui imobil necesită o atenţie deosebită, încă din etapa de proiectare, dacă este vorba despre casele pe pământ. Sunt amănunte, spune artistul monumentalist Valeriu Şuşnea, care vor avea consecinţe pe termen lung asupra rezistenei structurii sau a confortului celor care o locuiesc.

Artistul spune că încă din faza de proiectare sunt criterii de care e bine să ţinem cont. Locul de amplasare nu trebuie să fie unul ales la întâmplare. De exemplu, pentru a avea un drenaj foarte bun, o casă nu trebuie să fie făcută pe un loc în plan drept, ci pe un teren care să aibă o înclinaţie între 3 şi 5 grade. Altfel, apa bălteşte în jurul imobilului degradând toată structura. 

Pentru evitarea umezelii, e bine de ştiut că locuinţa trebuie să aibă o anumită orientare. Valeriu Şuşnea spune că în general e bine ca marea majoritate a deschiderilor, uşi şi ferestre, să fie orientate către sud-vest. 

”Această deschidere sud-vest a celor mai multe ferestre înseamnă că soarele îţi intră de dimineaţă şi apune pe vest. Partea de nord şi de est este de evitat pentru că favorizează umezeala. De aceea ferestrele se fac mai mici în partea aceea şi tot din acest motiv spre această direcţie se fac cămări. Este un dicton de pe vremea luii Avicene care spune că unde nu intră soarele intră medicul. Există tot felul de bacterii, de acarieni, care se dezvoltă şi au mediul lor în zonele umbrite, în umezeală”, spune artistul monumentalist Valeriu Şuşnea. 

image

Tot pentru înlăturarea umezelii, care duce la degradarea rapidă a structurii, Şuşnea spune că e recomandat să mărim streaşina şi să renunţăm la obiceiul turnării trotuarelor din jurul casei. 

”Este de evitat să îţi faci trotuare de ciment masiv, din beton, de jur-împrejurul casei, pentru că pereţii trebuie să respire şi atunci tu, cât de cât, trebui să ai un locaş unde să ai ori nisip, ori pietriş, ori elemente care să înlăture scurgerile. Apoi, streaşina trebuie să acopere un sfert din peret. Nu trebuie să fie foarte îngustă ci trebuie să acopere cât mai mult. Aţi văzut acum că mai toate bisericile din ţară şi-au lărgit acoperişul şi au cupolele precum o ciupercă, cu pazia la distanţă de un metro”, spune Valeriu Şuşnea.

Alegerea tipului de faţadă este şi ea o etapă demnă de atenţie. Şuşnea recomandă folosirea pietrei la placarea părţii de jos a pereţilor. 

”În momentul în care îţi amplasezi casa, de la zero, trebuie să ţii cont de faptul că este un corp străin pe care tu îl introduci într-un context natural, fie că este vorba de pădure, fie că este câmpie sau munte. Trebuie să ţii cont de zona tradiţională de constructive, chiar dacă foloseşti materiale noi, pentru că nimeni nu zice să construieşt numai din lemn, din piatră, sau stuf dacă e în Deltă. Trebuie să ţii cont de anumiţi parametri, de natură, de faptul că tu eşti foarte aproape de un areal care trebuie menţinut cu orice preţ. Dacă eşti într-un sat trebuie să vezi ce se întâmplă”, este de părere Valeriu Şuşnea.

image

Culoarea pereţilor exteriori e bine să fie în armonie atât cu mediul natural cât şi cu cromatica din interiorul casei, unde în cele mai multe cazuri domină lemnul mobilierului şi al duşumelei. Evitarea contrastelor puternice de culoare, spune artistul plastic, este un câştig pentru confortul psihic. 

”Este recomandată pe faţadă folosirea acelor materiale care sunt mai aproape de elementele naturale precum piatra şi lemnul. Există pe de altă parte sincronizarea exteriorului cu interiorul, impresia din momentul în care intrăm în casă. Primul impact, podeaua, care în cele mai multe cazuri este făcută din acel parchet melaminat. În ceea ce priveşte folosirea lui, am rezerve pentru că acesta dă o răceală camerei, spre desebire de podeaua de lemn, care este un material viu. Căldura pe care o emană lemnul este una şi altceva emană melamina aceea, însă numai căldură nu”, spune Valeriu Şuşnea.         

Specialistul în artă monumentală spune că, din păcate, mulţi aleg soluţiile simple şi ieftine, pentru compartimentarea imobilului, reducând din rezistenţa şi aspectul casei. ”În interior există aceste materiale foarte uşoare pe care le foloseşte toată lumea pe structura aceea de aluminiu. Pui rigipsul care este un material superficial, fără nicio căldură, în care nu poţi să mai fixezi nimic. Noi am preluat din împărţirea aceasta folosită în străinătate şi folosim până şi la casele vechi. Am văzut şi la ţară oameni care au renunţat la lut, care este cel mai complet material, bun izolator vara şi iarna, în favoarea rigipsului”, declară artistul.

image

Valeriu Şuşnea are sfaturi şi în ceea ce priveşte alegerea culorilor pentru varul de pe pereţi. Culoare din cameră ne poate influenţa starea de spirit şi gândurile, în funcţie de vârstă, sex sau de climatul local.

”Culorile diferă de la utilitatea fiecărei camere. Pentru camerele copilului, e bine ca aceste culori să fie calde, cât mai apropiate de o culoare caldă, dar nu violentă. De evitat roşul, pentru că este o culoare excitantă pentru retina umană, şi galbenul care are unda calorică cea mai puternică. Se pot folosi culori perlate, care au griuri calde, care să se constiuie în ecrane diferit colorate. Aş recomanda ca în camerele copiilor pereţii să fie diferit coloraţi, în culori apropiate, pentru că e bine să aibă diversitate, pentru a sparge monotonia. În dormitoare trebuie griuri liniştitoare către zona albastru. Caloric e bine să mergi către albastru, griuri de albastru, un ton de violet”, spune Valeriu Şuşnea.

Sunt trucuri, spune artistul buzoian, şi pentru îmbunătăţirea luminozităţii. ”Într-o camera mică şi întunecoasă, cu lumină naturală dinspre est, de exemplu, automat îţi trebuie oglindă pe peretele opus, din vest. Ce face oglinda, creează impresia de spaţiu, păcăleşte ochiul, oferă senzaţia de adâncime. Lumina se reflectă şi îţi măreşte ideea de spaţialitate. Corpurile de iluminat au şi ele rolul lor important. Este bine să combini lumina caldă cu lumina rece, deoarece pentru retină dă senzaţie de lumină zenitală, pe care o găseşti ziua”, spune artistul buzoian.

Restaurator de pictură murală de epocă, Valeriu Şuşnea este profesor la Licul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău. Conduce filiala din Buzău a  Uniunii Artiştilor Plastici din anul 2011.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite