FOTO Buzăul va avea un sat preistoric, cu colibe din epoci diferite şi un templu în mijloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele construcţii au fost ridicate deja   Foto Muzeul Judetean Buzău
Primele construcţii au fost ridicate deja   Foto Muzeul Judetean Buzău

Muzeul Judeţean Buzău şi o asociaţie culturală realizează lângă şantierul arheologic Cârlomăneşti un sat preistoric, unic în România, cu colibe din epoci diferite, cu un templu în mijloc, altare şi gropi pentru păstrarea alimentelor. Au fost ridicate deja o casă şi câteva anexe. Va fi unul dintre punctele de atracţie turistică de lângă Buzău.

Proiectul Muzeului Judeţean Buzău a început să prindă contur în luna iulie 2013, atunci când consilierii judeţeni buzoieni au aprobat o hotărâre prin care alocau suma de 70.000 de lei pentru a cumpăra 5.000 de metri pătraţi de teren, în satul Cârlomăneşti, comuna Verneşti.

În primăvara anului 2014, Muzeul Judeţean Buzău a încheiat un parteneriat cu Asociaţia Culturală Arkadia prin care acest ONG se angaja să susţină proiectul atât prin participare directă, doi dintre membrii asociaţiei având studii de specialitate, cât şi financiar. 

”Avem în vedere organizarea unui sat preistoric care să cuprindă locuinţe, anexe şi cel puţin un sanctuar din cele cercetate până în prezent pe situl Cetăţuia de la Cârlomăneşti. Ne dorim să fie cam zece locuinţe din diferite epoci istorice, neo-eneolitic, epoca bronzului, epoca fierului şi Antichitate. Pe lângă locuinţe vor fi cuptoare de ars oale şi nu numai”, a declarat Daniel Costache. director adjunct al Muzeului Judeţean Buzău.

Prima etapă a proiectului s-a desfăşurat în vara şi toamna anului 2014, când prima clădire din viitorul ansamblu muzeal a fost construită. Rezultatele acestei prime etape au fost prezentate publicului în cadrul evenimentului Parcul Arheologic Cârlomăneşti – incursiune în trecut.

A doua etapă s-a desfăşurat pe aproape întreaga durată a anului 2015, când au fost programate diverse activităţi specifice: construcţia unui bordei specific epocii fierului; reconstituirea unor elemente specifice aşezărilor preistorice, cuptor de ars ceramică, cuptor menajer, război de ţesut; reproducerea unor artefacte, precum vase ceramice, statuete, fusaiole, piese de metal; organizarea unor workshop-uri dedicate elevilor.

Costul lucrărilor este de aproximativ 15.000 de lei, pentru fiecare casă. Excepţie va fi în cazul unui templu, din centrul ansamblului de locuinţe, care va necesita o investiţie de aproximativ 50.000 de lei. Potrivit arheologilor buzoieni, templul va fi o copie realizată în baza descoperirilor de la Cârlomăneşti.

”Nu cred că poate fi finalizat mai devreme de 5-6 ani pentru că ridicarea locuinţelor o realizăm fără unelte moderne. Importantă pentru noi în acest stadiu este informaţia ştiinţifică obţinută! De exemplu am despicat lemnele cu cu pana de lemn, stuful l-am legat cu sfoară, nu cu sârmă, iar nuielele le-am împletit, nu le-am fixat în cuie. Totul este gândit ca un loc unde să desfăşurăm acţiuni dedicate copiilor aşa cum am organizat deja activităţile «Arheolog pentru o zi », «Atelierul de restaurare ceramică », «Atelierul de modelaj ceramică » dar aici vor fi şi tururi cu ghidaj, dar fără ghizi angajaţi permanent”, a explicat Daniel Costache. 

Pe lângă locuinţele propriu-zise, satul va cuprinde şi anexe specifice acelei perioade, de la gropi de provizii, cuptoare de ars hrana, cuptoare de ars lutul, până la altare şi locuri sacre. Pentru execuţia lucrărilor, conducerea va apela la studenţi, reprezen¬tanţi ai ONG-urilor, voluntari şi zilieri din sat.

Satul preistoric va deveni un important obiectiv turistic, situat foarte aproape de municipiul Buzău, unde vizitatorii vor avea posibilitatea să intre în locuinţe pentru a vedea cu ochii lor cum trăiau oamenii în acele vremuri.

Complexul de locuinţe preistorice va fi construit lângă situl arheologic de la Cârlomăneşti, localizat la patru kilometri nord-vest de municipiul Buzău. Adăposteşte bogate vestigii ale culturii Monteoru, din epoca bronzului, ale civilizaţiei fierului, din prima epocă si din epoca dacică. 

Din perioada dacică, au fost cercetate trei sanctuare şi numeroase construcţii civile, a fost descoperit un tezaur de monede din argint şi celebrele statuete din lut, cunoscute astazi in toată lumea drept "plastica de la Cârlomăneşti".

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite