Cum alegem cea mai convenabilă cameră video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi folosim telefonul mobil, o cameră video mai veche de amatori sau aparatul foto, bineînţeles pe modul de filmare, când avem nevoie să surprindem anumite momente din viaţă ori diverse scene care ne atrag atenţia. Deşi nu pare, cu ce fel de cameră filmăm, în zilele noastre, poate fi o problemă care generează dicuţii constructive şi polemici interminabile.

Prin articolul de astăzi, Jean Blăgoi – Business Developer Professional Video – ne ajută să trasăm câteva repere care ne vor ajuta să înţelegem nevoia de a surprinde amintirile cu un produs specializat şi nu cu smartphone-ul. 

”Chiar dacă bugetul minim pentru o cameră consumer, adică cea care nu se adresează segmentului de piaţă specializat în domeniul video, începe de la 2.500 lei, în funcţie de opţiuni şi model, acestea ajung la graniţa prosumer, respectiv segmentul de piaţă care foloseşte camera în scopuri profesionale, cu foarte multe opţiuni şi resurse de ultimă generaţie prezente pe cameră, ridicând costul acesteia chiar până spre 7.000 de lei”, ne explică Jean Blăgoi.

Ce ne interesează şi de ce. A cam trecut vremea întrebării de genul “ce zoom are camera ta?”, dar a rămas valabilă problema “cum filmează pe întuneric”. Şi ca să fie mai uşor, categorisim camerele după mărimea şi tipul senzorului de imagine, aceasta fiind prima diferenţă esenţială dacă ar fi să comparăm cu senzorii camerelor din tablete şi smartphone-uri. 

”Cu cât senzorul este mai mare, cu atât acesta captează mai multâ lumină, informaţie, şi trimite la rândul său datele către procesorul sau procesoarele de imagine dedicate. Dacă reuşim să găsim o cameră cu un senzor mare, dar la un preţ mai mic, este perfect. E clar că acea cameră o să ofere avantaje net superioare în condiţii de iluminare slabă, un efect accentuat al profunzimii de câmp, culori vii şi imagine clara. Exemple de senzori: CMOS Exmor R ½.3 , MOS BSI – ½,3 ,  MOS BSI 1/5,8 , CMOS ¼,85”, precizează specialistul audio-video.

image

Potrivit lui Jean Blăgoi (foto sus), următorul lucru de care trebuie să ţinem cont este obiectivul camerei. ”Ce anume ne interesează? Să fie cât mai luminos, sau mai bine spus valoarea numerică a diafragmei să fie cât mai mica, deşi în termeni de specialitate se calculeaza invers. De exemplu un obiectiv care are diaframa 4.5 este mult mai slab decât un obiectiv care are valoarea diafragmei 2.8. Pe langa mărimea senzorului, un obiectiv mai luminos, este clar în avantajul clientului în situaţiile de filmare interioară, unde lumina este mereu la un nivel moderat spre scăzut”, explică Jean Blăgoi, Business Developer Professional Video. 

image

Specialistul ne spune că trebuie să fim atenţi la sensibilitatea camerei în lumină slabă sau, mai bine spus, la ce nivel reuşeste aceasta să facă o corelare între senzor şi procesorul/procesoarele de imagine pentru a reuşi să capteze imagini bune în lumină extrem de slabă. 

”Cu cât acest raport este mai bun, cu atât camera are un număr de lucşi mai mic şi bineînţeles are un preţ mai mare. Ce este un lux? Unitate de măsură a iluminării, egală cu iluminarea unei suprafeţe care primeşte un flux luminos de un lumen, repartizat uniform pe un metru pătrat. De exemplu, o cameră foarte bună are iluminarea între 0,9 – 2 lux. Ar trebui găsită o cale de mijloc pentru ceea ce ne dorim să obţinem şi aici ne referim la culori vii şi filmare clară în lumină slabă”, spune Jean Blăgoi.

”4K-ul bate la usa. Să ne aventurăm în a căuta camere cu această rezoluţie? Mai exact ce este rezoluţia? Păi să ne imaginam că monitorul sau televizorul pe care îl avem acasă este o ramă a unui geam. Camera o putem seta să filmeze într-o rezoluţie, de obicei care să fie la standardele televizorului/monitorului (ramei) pe care îl avem deja. Dacă avem un monitor 4K şi camera este Full HD, imaginea filmată de cameră, pe monitorul respectiv, nu va fi pusă prea bine în evidenţă. Aşa că există două posibilităţi. Ori ne luam un monitor care să se potrivească la rezoluţia camerei, ori setăm camera, dacă avem această posibilitate, la rezoluţia monitorului. Ca o legendă urbană, circulă o întrebare: Cum se vede o filmare HD pe un televizor 4K? De 4 ori mai rău.” Jean Blăgoi, Business Developer Professional Video. 
image

Chiar dacă trendul este împins de industria televizoarelor, dacă nu aveţi deja acasă un televizor dedicat, specialistul nostru vă spune că e bine să rămâneţi la o cameră cu rezoluţie Full HD. 

”Motivele pe care le putem enumera pot fi nenumărate. Informaţia este mult mai uşor de gestionat, ne referim la informaţia de pe cardurile SD pe care efectuăm înregistrarea. În acest moment frame-rate-ul în HD este suficient de ridicat încât putem beneficia într-o eventuală post producţie a imaginii de suficiente resurse şi, cel mai important, în acest moment 4K-ul ca si content se află într-un stadiu hibrid. Riscăm să cumpărăm o cameră 4K, consumer, care să nu ne satisfacă suficient aşteptările”, precizează expertul. 

Alegerile nu sunt uşoare, dar cu siguranţă depind de buget. Spre gama de vârf a camerelor consumer găsim produse 4K, cu senzori mari şi luminoşi, care să uimească şi cel mai pretenţions client. Nu neglijaţi alte aspect, precum soluţia de back-up în timp real, gestionarea informaţiei, durata acumulatorului, stabilizarea imaginii, un zoom optic generos, terminale video dedicate, precum şi un sunet stereo. Toate acestea menţin camera clasică pe o poziţie fermă în piaţa de profil.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite