Controale în fermele de porci din judeţul Buzău pentru depistarea pestei porcine africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Veterinarii le recomandă crescătorilor de animale să–şi ia toate măsurile de siguranţă pentru că răspândirea pestei porcine în fermele lor i-ar putea duce la faliment. În momentul de faţă, în ţară au fost depistate peste 500 de focare, în  opt judeţe.

Consumul de carne de porc infestată cu pestă nu este periculos pentru sănătatea omului.

La Buzău, Direcţia Sanitar-Veterinară a luat toate  măsurile pentru a combate raspandirea pestei din judetele invecinate. După ce au închis toate targurile de animale, inspectorii veterinari au început controalele în fermele de porci din judeţ. 

Medicii sanitar-veterinari le recomandă în continuare cetăţenilor să nu meargă în localităţile cu focare, pentru ca virusul să nu ajungă în judeţul Buzău. Omul poate transmite  foarte uşor virusul, chiar dacă el nu se îmbolnăveşte.

Deşi simptomele debutului pestei porcine africane sunt greu detectabile, fermierii pot observa cu uşurinţă o serie de semne care indică îmbolnăvirea. 

Un semnal de alarmă ar trebui sa fie orice deces inexplicabil în exploataţiile de porci. Ingrijorare ar trebui sa existe si daca animalele au febră de 40-42 de grade. 

În România, au fost înregistrate aproape 500 de focare de boală, în opt judeţe, fiind ucişi preventiv peste 80.000 de porci. Cea mai gravă situaţie este în Tulcea, unde sunt 90% dintre focare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite