Primăria Buzău anunţă un amplu proiect de reabilitare termică a blocurilor. Cât trebuie să plătească fiecare proprietar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de blocuri de locuinţe din municipiul Buzău, construite între anii 1950 şi 1990, au fost incluse într-un amplu proiect de reabilitare termică. Finanţarea obiectivului de investiţii se va face prin cofinanţare cu fonduri europene, din bugetul de stat, bugetul local şi contribuţia asociaţiilor de proprietari.

Consilierii municipali au aprobat joi, în cadrul şedinţei ordinare pe luna aprilie, o listă cu 55 de proiecte tehnice de reabilitare, pentru tot atâtea blocuri. Cele mai multe blocuri sunt în cartierele Dorobanţi II, Unirii şi Broşteni. 

Tot în şedinţa de joi a fost aprobat şi nivelul contribuţiei proprii a municipiului Buzău la finanţarea lucrărilor, în cuantum de maxim 30% din valoarea lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Rata de cofinanţare din fonduri europene şi de la bugetul de stat este de 60 la sută, iar 10 la sută va reveni de plată proprietarului de locuinţă reabilitată. 

Ratele de cofinanţare ale autorităţii publice locale şi vor fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse, astfel:  30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% din familiile - proprietari de apartament au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 de euro; 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 de euro; 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit mediu lunar net pe membru de fa­milie sub 500 de euro.

Potrivit edilului Constantin Boşcodeală, valoarea lucrărilor pe un bloc cu patru etaje este de aproximativ 10.000 de euro.

Lucrările de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, propuse prin proiectele tehnice supuse aprobării, sunt investiţii de interes local şi constau în înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă, tâmplărie dotată cu dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlată a spaţiilor ocupate şi evitarea apariţiei condensului pe elementele de anvelopă, izolarea termică a faţadei - parte opacă, inclusiv termo-hidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planşeului peste ultimul nivel cu sisteme termoizolante, închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor şi izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite