Armă în stare de funcţionare, descoperită în podul unei clădiri monumentale care se află în reabilitare
0Poliţiştii trebuie să afle provenienţa unei carabine descoperite în podul unei clădiri monumentale din Buzău, de către muncitorii care efectuează lucrări de reabilitare. Arma veche de aproape un secol este bine conservată şi pare a fi în stare de funcţionare.
Carabina era ascunsă în podul fostului spital Brătianu, de pe bulevradul Bălcescu, între peretele exterior al clădirii şi hornul pe care muncitorii se apucaseră să-l dărâme.
Aceştia nu au ştiut ce să facă şi i-au anunţat imediat pe superiori care, la rândul lor, au sunat la Poliţie.
Arma a fost fabricată în Austria, conform unui înscris imprimat pe corpul metalic. Un alt mesaj inscripţionat pe carabină arată ca a fost primită în dar de fostul ei proprietar: „Suvenir din Basarabia 1925”.
Arma a fost ridicată de poliţişti pentru a fi supusă unei expertize, iar după cercetări, va ajunge în patrimoniul Muzeului Judeţean care va administra clădirea fostului spital Brătianu.
Pentru specialişti, descoperirea armei nu pare atât de surprinzătoare. În trecut, clădirea fostului spital Brătianu a servit drept unitate militară şi spital militar, iar in timpul Primului Război Mondial a fost un principal punct de prim-ajutor pentru răniţi.
Amplasat la intersecţia străzii Spiru Haret cu Bulevardul Nicolae Bălcescu, Spitalul I.C. Brătianu din Buzău a luat fiinţă în anul 1872 sub denumirea de „Spitalul Judeţean” şi a fost cea mai mare unitate sanitară din municipiu, până după 1970, când a fost inaugurat Spitalul Judeţean Buzău.
Fostul spital a fost scena unui scurt episod de război care a avut loc în 1944, în oraşul Buzău.
În retragerea spre Transilvania, o unitate germană a fost întâmpinată de militari sovietici care ajunseseră cu câteva zile înainte în ţara noastră. Bătălia s-a dat în faţa fostului spital I.C. Brătianu, urme ale împuşcăturilor fiind şi acum în gardul spitalului.