Turnurile şi bastioanele Braşovului rămân închise din cauza birocraţiei. O hotărâre de Guvern este aşteptată de trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale aşteaptă de peste trei luni o hotărâre de guvern care să reglementeze situaţia juridică a obiectivelor turistice  care vor ajunge apoi în administrarea Primăriei. Actul este încă în stadiul de obţinere de avize de la ministere şi abia apoi va merge în Guvern la aprobare.

Turnurile şi bastioanele Braşovului în care s-au băgat peste 1 milion de euro în renovări sunt închise de aproape trei ani. Iniţial firma Consilprest care le avea în administrare de la Consiliul Judeţean a decis să le închidă pentru că nu erau profitabile. Până să se găsească o nouă firmă care să le administreze a părut o nouă problemă care le-a pus lacăt definitiv. Curtea de Conturi a constatat, în urma unor controale că, deşi turnurile şi bastioanele acestea sunt înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, de fapt ele au ca proprietar în Cartea Funciară Oraşul Braşov adică Primăria. 

Consiliul Judeţean a adoptat o hotărâre prin care este de acord să le cedeze Primăriei. La rândul lor, reprezentanţii Primăriei au anunţat în repetate rânduri că doresc să le preia. Singura problemă este acum o horătâre de guvern care să modifice domeniul public al Braşovului şi  care să reglementeze situaţia juridică pentru a se putea face toate transeferurile şi în acte. Acesta încă care se lasă aşteptată. Deşi toate actele au fost trimise de trei luni, acestea sunt încă la stadiul de avize prin minitere şi aşteaptă semnături. Abia apoi s eva trece la semnarea hotărârii de Guvern. Este cert că turnurile şi bastioanele rămân închise în această vară. Autorităţile  locale au pregătit actele de transfer de proprietate, astfel că atunci când se va da hotărârea de Guvern, transferul către Primărie se va face imediat. Consiliul Local a şi alocat deja 200.000 de lei pentru reparaţii.

Cu lacătul pe uşă

Până când această hotărâre de guvern va fi emisă, obiectivele turistice rămân cu lacătul pe uşă. Ele pot fi acum admirate doar pe dinafară. În această situaţie sunt:Turnul Negru,  Bastionul Postăvarilor, Bastionul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Bastionul Porţii (pod fortificat peste pârâul Graft), turnul de apărare de pe strada Castelului, turnul de apărare de pe strada George Bariţiu nr 12 şi Turnul Studenţilor (strada G. Bariţiu nr 24). 

Cea mai mare dezamăgire este Primul Muzeu Virtual din România de la Bastionul Postăvarilor în care s-au investit 290.000 de euro. Banii au fost daţi de Consiliul Judeţean prin compania proprie- Consilprest. Muzeul a fost inaugurat în 2012, dar chiar şi la trei ani de la deschidere mergea în pierdere. Amortizarea investiţiei era de doar 10.280 de lei pe lună, adică 30.000 de euro pe an. Ar fi fost nevoie de cel puţin 10 ani pentru recuperarea banilor, asta dacă muzeul ar avea cheltuieli zero. Aşa că mai bine a fost închis. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite