Trei muzee din Braşov riscă să ajungă în stradă. Muzeografii din toată ţara anunţă un protest inedit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Civilizaţiei Urbane este situat în Piaţa Sfatului. FOTOSimona Suciu
Muzeul Civilizaţiei Urbane este situat în Piaţa Sfatului. FOTOSimona Suciu

Clădirea în care funcţionează Muzeul de Artă, cel de Etonografie, dar şi cea în care se află Muzeul Civilaţiei Urbane au fost revendicate.

Trei muzee din Braşov sunt în această situaţie. Clădirea în care funcţionează Muzeul de Artă şi cel de Etonografie aflată pe bulevadrul Eroilor în plin centrul Braşovului a fost retrocedată Bisericii Evaghelice. Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie sunt singurele instituţii muzeale din judeţul Braşov recomandate de prestigiosul ghid turistic Michelin şi au annual peste 15.000 de turişti.

Un alt muzeu al cărei clădire a fost retrocedată foştilor proprietar, persoane fizice este este Muzeul Civilizaţiei Urbane, aflat chiar în Piaţa Sfatului. În 25 martie se dă sentinţa definitivă în procesul în care foştii proprietarii au revendicat clădirea. Consiliul Judeţean încearcă să ajungă la o înţelegere deoarece a făcut investiţii de 3 milioane de euro în clădire. Reprezentanţii Consiliului Judeţean nu exclus varianta să li se recunoască investiţia şi să plătească o diferenţă pentru clădire. Problema mare este aceea că foştii proprietari nu au vrut să recunoască investiţiile făcute şi a fost nevoie de un nou proces. În plus nu există o evaluare a clădirii care să fie făcută înainte de investiţiile Consiliului Judeţean.  

Muzeul de Artă Braşov

Protest al muzeografilor

Faţă de această situaţie în care se află 67 de muzee din toată ţară, muzeografii au decis să protesteze într-un mod inedit. Anul acesta în 16 mai, în Noaptea Muzeelor în toată ţara va fi un protest faţă de situaţia revendicărilor. Muzeele care vor participa vor acoperi cu o pânză pe care este desenat un pitic, cea mai valoroasă piesă a lor, un fel de semnal că la următoarea vizită muzeul s-au putea să nu mai fie acolo. Protestul a fost anunţat pe pagina de facebook a evenimentului Noaptea Muzeelor.

Ligia Fulga, membră în Comisia Naţională a Muzeelor a iniţiat o petiţie către autorităţile naţionale. Legea retrocedărilor ar putea fi schimbată în sensul că dacă clădirea unui muzeu este retrocedată acesta poate rămâne în spaţiul respectiv timp de 10 ani. O astfel de decizie asigură o gură de oxigen, dar are şi multe dezavantaje. Pentru că reprezentanţii muzeelor nu sunt proprietari nu pot face investiţii şi nici nu pot accesa fonduri europene pentru modernizarea muzeelor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite