Se va aproba referendumul pentru construirea unui nou spital regional la Braşov?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Noul Spital al Braşovului a depus zilele trecute, la Registratura Primăriei Braşov, solicitarea oficială referitoare la organizarea referendumului prin care braşovenii să se pronunţe asupra strategiei legate de construirea unei unităţi medicale la standarde europene, cu caracter public, clinic, de urgenţă şi regional.

Această solicitare survine în urma votului unanim a celor peste 400 de membri ai Asociaţiei, exprimat la 1 martie 2016, la ultima adunare generală a acesteia. Documentaţia a fost adresată atât primarului Braşovului, cât şi consilierilor locali care, conform legii, au posibilitatea de a introduce pe ordinea de zi discutarea acestei propuneri (primarul sau o treime din numărul consilierilor locali în funcţie).

Întrebarea propusă de reprezentanţii Asociaţie pentru a se regăsi pe buletinele de la referendum este următoarea: „Doriţi ca resursele comunităţii din următorii ani să fie utilizate pentru construirea unui nou spital, modern, public, clinic, de urgenţă, în loc să se folosească pentru extinderi/renovări ale actualelor clădiri ale spitalelor din Braşov? – DA  / NU”.

De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei Noul Spital al Braşovului au solicitat prefectului Braşovului, ca reprezentant al Guvernului, să solicite o întâlnire cu ministrul Sănătăţii şi cu ministrul Dezvoltării Regionale pe tema necesităţii construirii spitalului regional al Regiunii Centru la Braşov şi nu la Târgu Mureş, ţinând cont de argumentele potrivit cărora locaţia de la Târgu Mureş nu se califică pe criterii strategice, teritoriale, demografice şi economice.

În pofida campaniei declanşate de câteva luni pe această temă, oficialii de pe malul Dâmboviţei evită să aibă o reacţie asupra acestui subiect, în contextul în care acuzaţiile sunt grave, referindu-se la favorizarea pe criterii politice a unor zone şi nu pe criterii transparente, publice – a se vedea decizia de a se ridica un spital nou la Craiova, deşi acolo funcţionează cel mai mare spital monobloc din România, care poate fi modernizat pe fonduri europene.

Totodată, prefectului în funcţie al Braşovului i s-a cerut sprijinul pentru declararea, tot pe baza unei documentaţii „beton”, a priorităţii naţionale pe care Braşovul o are la construirea unui spital monobloc corespunzător, după ce oraşul nostru a fost defavorizat pe faţă şi în perioada 1965 -1970, când i s-au repartizat fonduri suficiente doar pentru un proiect de spital mic, de 600 de paturi, în loc de unul cu 1.400 de paturi, cum era necesar şi după cum au solicitat şi autorităţile locale de la acea vreme.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite