Nuntă tradiţională ca în 1930 la Drăguş. Turiştii se pot încinge în horă, pot gusta bucate tradiţionale şi vor da şi dar de nuntă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirele şi mireasa, dar şi nuntaşii vor îmbrăca portul popular. FOTOPrimaria Drăguş
Mirele şi mireasa, dar şi nuntaşii vor îmbrăca portul popular. FOTOPrimaria Drăguş

Turiştii care ajung la Drăguş în acest weekend pot deveni actori principali în cadrul unei nunţi tradiţionale cum numai în satele Transilvaniei se poate vedea.

Toată suflarea localităţii va fi în sărbătoare. În 3-4 octombrie la Drăguş sunt Zilele Recoltei. Producători din toată ţara îşi vor vinde bucatele tradiţionale, de la brânză, produse din carne şi până la prăjituri, miere, dulceaţă şi bineînţeles vin de casă. Turiştii pot gusta tot weekendul din aceste produse 100% naturale. Chiar dacă unele au puţin mai mult colesterol gazdele vă invită să gustaţi măcar slănina şi cârnaţii tradiţionali din zona Făgăraşului.

Nuntă tradiţională cu miri în costume populare

Cel mai aşteptat moment al weekend-ului va fi sâmbătă,  3 octombrie, când se va pune în scenă o nuntă tradiţională, cu mire, mireasă, naşi şi alai, acompaniaţi de orchestră. Toată circulaţia va fi înschisă şi se va cânta şi dansa după pofta inimii. Nunta nu este una modernă, ci una cum se organiza acum mai bine de 80 de ani. Mirii vor fi în costume populare, va fi un alai care va merge acasă să peţească mireasa, iar acesta nu va pleca în noua casă fără lada de zestre.

„Este al doilea an în care organizăm nunta tradiţională. Anul trecut a fost un succes. Am avut 250 de vizitatori din afara comunei care s-au simţit foarte bine. Sperăm ca anul acesta să fie mai mulţi pentru că acum se ştie de această sărbătoare. Nunta este una cum se organiza în anii 30 înainte de comunism cu respectarea tuturor tradiţiilor vremii: costumele populare, alaiul sau lada de zestre a miresei. Toţi localnicii vor fi în costume populare pentru că noi vrem să promovăm tocmai aceste tradiţii vechi care nu trebuie uitate“, ne-a declarat Cosmin Teodor Racu, reprezentant al Centrului de Informare Turistică din Drăguş.

Turiştii vor da dar la nuntă

La nuntă va exista un cort unde se va servi mâncare exact ca la nuntă: supă, sarmale, friptură de miel, cozonac şi celebrul lipiu de Drăguş (o plăcintă care este de fapt aluat de pâine umplut cu fructe şi copt în cuptor).

Turiştii sunt invitaţi să se distreze în rând cu lumea şi să se tranforme în nuntaşi. Bineînţeles că vor trebui să dea şi dar de nuntă cum este tradiţia la români. Acesta este unul simbolic, repectiv 25 de lei de persoană. Muzica va şi ea una autentică, specifică Ţării Făgăraşului. Atmosfera la nuntă va fi asigurată de artiştii: Diana Gribincea, George Rotaru, Ionela Roşca, Mioara Greavu şi Ionuţ Langa. Nunta se va desfăşura sâmbătă de la ora 15.00 la 19.00.

Turiştii care vor să pretreacă weekend-ul la Drăguş se pot caza în casele localnicilor unde vor fi primiţi cu braţele deschise. O cameră costă 50 de lei pe noapte.

Multe atracţii la Drăguş, cel mai frumos sat din România

Drăguşul este situat la poalele Munţilor Făgăraş, la 24 de kilometri de municipiul Făgăraş şi la doar nouă kilometri de Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Accesul se face pe E68 dinspre Făgăraş spre Sibiu. Are numeroase atracţii turistice şi chiar pârtie de schi. Tot aici găsiţi deja celebrul labirint al poveştilor din lanul de porumb, dar şi un parc de aventură pentru amatorii de senzaţii tari. Drăguşul se mai numeşte şi Satul Zmeilor. Se spune că localnicii erau mari povestitori şi inventau tot felul de legende menite să sperie cotropitorii. Oamenii spuneau că, noaptea, zmeii şi balaurii îi vor ucide pe cei care vor încerca să intre neinvitaţi în sat. În plus, se spune că dracii îi luau pe cei care încercau să fure. Drăguşul are azi 2000 de locuitori şi în 2013 a fost desemnat Cel mai frumos sat din România.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite