Lucrările la Cetatea Feldioarei vor fi finalizate în acest an. Bijuteria teutonilor va fi introdusă în circuitul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Braşov a prevăzut suma de 4 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie de la Cetatea Feldioara, ne-a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Claudiu Coman.

Refacerea acestei cetăţi a început în anul 2013, întrucât au fost depuse câteva contestaţii după licitaţie şi se estimează că vor dura până în anul 2016, când ar trebui să fie reintrodusă în circuitul turistic. Multe sectoare din vechea fortăreaţă au fost deja reconstruite, făcându-se mai multe intervenţii tehnice de reabilitare. Puţinele fragmente de ziduri din vechea construcţie, mai bine conservate, au fost şi ele refăcute şi consolidate în bună parte.

În zonele în care nu existau ziduri s-au construit ziduri noi din piatră care respectă structura şi arhitectura construcţiei. Toate porţiunile exterioare şi spaţiile recuperate şi descoperite din interiorul cetăţii vor fi reconstruite şi reabilitate astfel încât să fie recompus cât mai exact trecutul cetăţii.

Odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, Consiliul Judeţean doreşte să includă cetatea într-un circuit turistic al cetăţilor şi bisericilor fortificate din Transilvania.

„Sperăm să punem în circuitul turistic cât mai repede acesată cetate. Investiţiile în monumentele istorice s-au dovedit profitabile, şi avem exemplul Cetăţii Rupea, care a renăscut din vechile ruine sau Cetatea Râşnov, ambele fiind în topul celor mai vizitate obiective din România”, a precizat Coman.

Primarul comunei, Sorin Taus, a precizat  că lucrările vor fi finalizate „sută la sută, până la sfârşitul acestui an. Noi vrem să inaugurăm această cetate mult mai repede. Am vorbit cu constructorul, este pregătit să înceapă imediat ce vremea o va permite”.

image

Construită de către cavalerii teutoni pe o stâncă calcaroasă înaltă de 150 metri, cetatea a fost extinsă după aceea cu ajutorul saşilor din Râşnov, Cristian şi Vulcan. Laturile de vest, nord şi est erau apărate de o galerie continuă, două anteforturi şi şapte turnuri. În timp ce pe latura de sud, mai abruptă, erau numai două turnuri.

O refacere a fortificaţiei este posibil să fi fost făcută după anul 1420, fapt determinat de existenţa unui document din 1439 care menţionează că locuitorii Feldioarei au fortificat un "castrum" în vederea apărării bunurilor lor. Astfel, pe vremea lui Sigismund de Luxemburg, cetatea Feldioarei era una ţărănească şi localitatea primea dreptul, datorită ei, de a fi oraş.

Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum şi de Vlad Ţepeş în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în acelaşi an. Zidul de incintă din partea de sud a fost probabil distrus după bătălia de la Feldioara de oştile lui Petru Rareş prin vornicul Nicoară Grozav. Pe zidăria turnului din spre nord există scrijelit anul 1657, dar nu se ştie dacă s-a făcut aceasta cu ocazia construirii lui sau cu ocazia renovării.

CITEŞTE ŞI: 

Top 5 obiective turistice din Braşov în 2015: cele mai frumoase locuri au fost vizitate de peste 1,5 milioane de turişti

Cetatea Neagră din Codlea, fabuloasa moştenire teutonă ridicată pe teritoriul României. Cum a dispărut construcţia

Cetatea Făgăraş, de la un loc aproape părăsit la o nouă atracţie turistică a Braşovului

Cetatea Râşnov, în topul celor mai frumoase castele „de zăpadă” din lume

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite