Articol publicitar

Informaţii utile pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în alte state din UE

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
regiuneacentru1

Conform datelor oficiale furnizate de Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, peste 2 milioane de cetăţeni români lucrează în afara graniţelor României, cu precădere în statele membre ale Uniunii Europene: peste 913.000 de români în Spania, mai bine de 561.000 în Italia, în jur de 110.000 în Marea Britanie, 28.000 de români în Irlanda.

 

 

În plus, lunar sunt disponibile mii de locuri de muncă în Uniunea Europeană, atât prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă cât şi de agenţiilor de plasare de forţă de muncă în străinătate. Dar câţi dintre români sunt oare corect informaţi cu privire la drepturile de care beneficiază atunci când decid să muncească în alt stat al Uniunii? Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru, care funcţionează în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru vă oferă o serie de informaţii practice cu privire la exercitarea acestor drepturi.

RC2

Din postura de cetăţean european aflat în căutarea unui loc de muncă într-o altă ţară UE, aveţi dreptul de a fi tratat asemenea locuitorilor ţării respective, în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, mici excepţii putând să apară doar în cazul unor posturi din sectorul public. Dar care sunt efectiv drepturile de care beneficiaţi?

Prestaţii sociale

În cazul în care sunteţi şomer şi căutaţi un loc de muncă în altă ţară, puteţi solicita oficiului de ocupare a forţei de muncă să vă transfere indemnizaţia de şomaj în ţara respectivă pentru 3 luni, având posibilitatea de a extinde cererea până la 6 luni. Detalii privind formalităţile ce trebuiesc îndeplinite în cazurile menţionate sunt disponibile pe internet la:

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/job-search/transferring-unemployment-benefits/index_ro.htm

Persoanele care lucrează în alte ţări, cât şi membrii de familie aflaţi în întreţinerea acestora sunt asiguraţi în cadrul sistemului de asigurare socială a ţării gazdă. Prestaţiile sociale (concediu medical, concediu de maternitate/ paternitate, pensii, asigurări, etc) depind de legislaţia ţării respective. Verificaţi care sunt drepturile de securitate socială din ţara în care vă stabiliţi la adresa de internet:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=858&langId=ro.

Recunoaşterea calificării profesionale

În cazul în care aveţi o profesie reglementată, obţinerea unui post în altă ţară necesită recunoaşterea calificărilor şi experienţei profesionale. Autorităţile au obligaţia ca în termen de o lună de la depunerea cererii de recunoaştere a calificărilor, să vă confirme primirea cererii şi să vă solicite documentele necesare. Apoi, în termen de 4 luni de la depunerea dosarului complet, acestea trebuie să vă comunice decizia luată. Dacă decizia este negativă, autorităţile sunt obligate să motiveze respingerea. În cazul în care termenul limită a fost depăşit, vă puteţi adresa justiţiei.

Informaţii despre punctele naţionale de contact pentru recunoaşterea calificărilor profesionale se pot găsi la: http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/contact/national_contact_points_en.htm

Consiliere de specialitate

EURES (EURopean Employment Services) a fost creat cu scopul facilitării liberei circulaţii a forţei de muncă în Uniunea Europeană şi este o reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de recrutare din statele membre, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia.

Există peste 850 de consilieri EURES în întreaga Europă. Cel puţin unu din aceştia se află în judeţul dumneavoastră. Consilierii EURES vă oferă:

  • Informaţii despre locurile de muncă vacante disponibile în 32 de ţări europene.
  • Sfaturi şi îndrumări pentru găsirea unui loc de muncă în altă ţară.
  • Sfaturi referitoare la condiţiile de muncă şi viaţă din toate statele membre ale UE şi ale AEE, inclusiv Elveţia.

Locurile de muncă disponibile şi datele de contact ale consilierilor EURES găsiţi pe internet la http://eures.anofm.ro/ sau https://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=ro

Detalii despre drepturile dumneavoastră la angajarea într-un alt stat membru sunt disponibile la adresa: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/job-search/index_ro.htm.

RC3

De asemenea, dacă doriţi să aflaţi mai multe despre toate categoriile de drepturi de care beneficiaţi în calitate de cetăţean european vă invităm să accesaţi pagina de internet a Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru www.europedirect-adrcentru.ro sau să contactaţi echipa Centrului la tel 0358403121 sau la adresa de e-mail europedirect@adrcentru.ro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite