FOTO VIDEO Elevii de la Râşnov au transformat produse tradiţionale în opere de artă delicioase cu ajutorul unor bucătari renumiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarii i-au învăţat pe elevi cum să facă un bufet din produse tradiţioanale. FOTOInstitutul Naţional de Gastronomie.
Bucătarii i-au învăţat pe elevi cum să facă un bufet din produse tradiţioanale. FOTOInstitutul Naţional de Gastronomie.

Elevii de la Râşnov care visează să devină bucătari au învăţat direct de la chefi renumiţi cum un produs tradiţional românesc poate fi transformat într-un produs demn de un concurs gastronomic.

30 de elevi de la clasele de profil turism şi alimentaţie publică de la Liceul Tehnologic Râşnov au participat joi la o întâlnire inedită cu chefi de renume naţional şi internaţional, în cadrul programului „Culinariada”, iniţiat de Institutul Naţional de Gastronomie din România, prin Euro-Toques, asociaţia internaţională a bucătarilor.

Elevii au învăţat cum produsele tradiţionale româneşti, de la brânză cârnaţi sau alte preparate pot fi tranformate într-o operă de artă delicioasă. Elevii au învăţat cum să facă un bufet sofisticat folosind produse tradiţionale.

„Noi ne-am propus un proiect comun cu anumite licee şi colegii din România. Se numeşte «Culinariada», este un proiect prin care noi, bucătarii, venim şi vă prezentăm nişte tehnici de gătire, pregătirea unui bufet aniversar – de exemplu. Una dintre teme va fi prevenirea globalizării în industria alimentară – un subiect deosebit de important, poate cel mai important la ora actuală, pe plan mondial. La Râşnov am pregătit un bufet festiv, compus din patru piese: vorbim despre o linie de preparate cu peşte, o linie de preparate cu brânzeturi şi alte două linii realizate de asemenea cu produse locale. Am realizat cu elevii peste 300 de piese de fingerfood utilizând produsele tradiţionale din carmangeria Săndel din Bran, puse în valoare intr-o versiune modernă! În urma demonstraţiei, elevii noştri au înţeles ca utilizarea produselor locale şi regionale reprezintă un obiectiv al noului curent lansat de Comunitatea Europeană a Bucătarilor! Acest exerciţiu pe care l-am făcut noi cu preparatele domnului Săndel stă la bază, la ora actuală, la sistemul de evaluare pentru cei care obţin stelele Michelin, în Europa. Deci, la ora actuală se pune foarte mare accent pe exploatarea şi utilizarea produsului local, bineînţeles, pe punerea lui în valoare prin tehnici moderne sau prin moduri de preparare sau de expunere moderne”, a declarat preşedintele Euro-Toques România, Radu Zărnescu. 

Reprezentantul Euro-Toques chef Vasile Spânu le-a vorbit liceenilor şi despre istoria modernă a gastronomiei din Europa, despre bucătăria minimalistă lansată de către maestrul Paul Bocuse la Lyon în anul 1986, dar şi despre tehnici de pregătire a bufetelor pentru evenimente aniversare sau despre cum să ridice la rang de artă culinară bucătăria urbană. De anul acesta, liceul din Râşnov are şi un atelier pentru practică în turism, în fapt o replică a unui mini-restaurant, organizat pe fluxuri de activitate, de la recepţia materiei prime, depozitare, bucătărie, până la sală de servire. Atelierul a fost amenajat în urma unui proiect cu finanţare obţinută prin intermediul Primăriei Râşnov.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite