Fosta hală din Braşov unde se făceau avioanele IAR, centru muzeal aeronautic şi aerospaţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gloria Brasovului a fost Fabrica de Avioane. A fost înfiintata prin decret regal în 1925. Aici s-au produs avioane de vânatoare care au fost utilizate în cursul celui de-al doilea razboi mondial. Fabrica a fost demontata si transportata dupa razboi in U.R.S.S.
Gloria Brasovului a fost Fabrica de Avioane. A fost înfiintata prin decret regal în 1925. Aici s-au produs avioane de vânatoare care au fost utilizate în cursul celui de-al doilea razboi mondial. Fabrica a fost demontata si transportata dupa razboi in U.R.S.S.

La Braşov se va amenaja un centru muzeal aeronautic şi aerospaţial interactiv, chiar în hala unde în 1925 a început construcţia de avioane. Vestea bună este aceea că proprietarul halei, Coresi, şi-a dat acordul în acest sens.

Hala are o arhitectură deosebită. Construcţia avea cele mai mari arce realizate din beton de la acea vreme şi este potrivită şi pentru găzduirea unor exponate de mari dimensiuni.

Doar refacerea halei, unde sunt găuri imense după ce au fost scoase utilajele şi are geamurile sparte, costă aproximativ 500.000 de euro, iar amenajarea muzeului câteva milioane de euro. „Vom încerca accesarea de fonduri europene, pe linia edcuaţiei tinerilor, pentru că există un interes la nivelul întregii comunităţi europene de a conecta tinerii la industrie şi tenhologie. Există câteva măsuri pe această temă, care vor fi deschise la finanţare în aprilie-mai“, spune consultantul grupului de lucru creat pentru acest centru, Daniel Mihai Dediu.

Va fi amenajată şi o zonă dedicată copiilor, fiindcă în toate muzeele de acest gen din lume există astfel de spaţii interactive, unde copiii au posibilitatea să se joace, dar şi să înveţe anumite lucruri din acest domeniu.

Imponderabilitatea va putea fi încercată şi la Braşov 

Parteneri în acest proiect sunt, pe lângă autorităţile locale şi proprietarii fostei hale IAR, Muzeul Fundaţiei „Hermann Oberth“ din Germania, reprezentat de Robert Adams, braşovean şi preşedinte al Asociaţiei Prietenii Braşovului din Nurnberg, firma Solaris, care operează Centrul de Cosmonautică din Chemnitz şi Aeroclubul Braşov.

Potrivit lui Robert Adams, pe lângă exponatele muzeale, vor fi aduse aparatură unde tinerii pot testa imponderabilitatea sau presiunea exercitată la vitezele foare mari sau la deccelerari bruşte, care au la bază invenţii ale de savantului transilvănean „Herman Oberth“ (părintele zborului în spaţiu, cel care a pus bazele unor tehnologii referitoare la energiile alternative). De aemenea, vor fi aduse şi simulatoare de zbor, care în mod cert vor fi un punct deosebit de atracţie.

Reprezentantul firmei Solaris, Ingo Voigtländer, ne-a declarat că centrul de la Braşov va deveni un punct de atracţie naţional, dar şi pentru turiştii străini. „Noi am preluat centrul de la Chemnitz în urmă cu 15 ani şi pot să vă spun că, în fiecare an, zeci de mii de elevi şi tineri vin la noi, interesaţi de informaţiile despre tehnica aerospaţială. În urma discuţiilor purtate, am ajuns la concluzia că şi la Braşov se poate  âînfiinţa un astfel de centru, pentru există o tradiţie aeronautică aici şi, mai mult, aveţi un braşovean care a păşit în spaţiu, Dumitru Prunariu“, a precizat Voigtländer.

Pregătiri pentru sărbătorirea a 35 de ani de când un român a ajuns în spaţiu

Un rol important îl va avea Clusterul tehnologic aerospaţial, a precizat consilierul local Cristian Macedonschi. Membrii fondatori ai Transylvania Aerospace Cluster sunt Premium Aerotec Romania, Eurocopter Romania, Nuarb Aerospace, Aernnova European Components, BWB Surface Technology, Metropolitan Agency Brasov, CENIT Romania, Transylvania University Brasov, IAR SA.

„Acest centru va fi o atracţie, nu un simplu muzeu. Un centru interactiv pentru elevi şi studenţi, care vor putea să aibă contact direct şi să primească informaţii despre tehnica aerospaţială şi astronautică. Ne dorim ca anul viitor să putem prezenta ceva publicului, pentru că se împlinesc 35 de ani de când singurul cosmonaut român, braşoveanul nostru, Dumitru Prunariu, a păşit în cosmos“.

Dumitru Prunariu promite că va organiza evenimente de top la Braşov

Pe lângă avioanele în mărime naturală sau sub formă de machete, pe lângă documente sau fotografii despre dezvoltarea aeronauticii româneşti, un spaţiu generos va fi dedicat cuceririi spaţiului cosmic. Dumitru Prunariu a spus că va aduce multe exponate la muzeu, dar şi că doreşte ca să organizeze, alături de alţi astronauţi din toată lumea, evenimente importante la acest muzeu.

O implicare deosebită o va avea şi singurul cosmonaut român, braşoveanul Dumitru Prunariu, care declara, anul trecut, când s-a lansat ideea de a realiza un astfel de centru, că „un muzeu al aeronauticii este un lucru bun şi necesar şi le mulţumesc autorităţilor că vom realiza această instituţie a aeronauticii la Braşov. Un muzeu interactiv de aviaţie şi cosmonautică ar dezvolta zona şi ar creşte atracţia tinerilor pentru ştiinţă şi tehnologie, pentru că una e când vezi la TV un reportaj şi alta este când poţi să vezi cu ochii tăi exponatele şi chiar să le atingi”.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite