Avocată trimisă în judecată după ce a negociat mita pe care soţul ei trebuia să o primească pentru a da o sentinţă în cazul unor retrocedări ilegale
0Melinda Ordog a fost trimisă în judecată pentru complicitate la luare de mită. Ar fi negociat cu Ioan Adam o mită de 50.000 de lei pe care soţul ei judecător ar fi primit-o ca să dea o sentinţă privind o retrocedare ilegală de terenuri, retrocedare care face obiectul unui alt dosar penal în care sunt acuzate numele grele din viaţa publică.
Melinda Ordog, avocată în Baroul Covasna, a fost trimisă în judecată de DNA pentru conplicitate la luare de mită. Potrivit procurorilor ea a negociat cu un alt avocat, Ioan Adam, o mită de 50.000 de euro pe care primit-o soţul ei, judecător, pentru a da o sentinţă care retrocede ilegal mai multe suprafeţe de teren. Acest dosar se va judeca la Curtea de Apel separat de cel al retrocedărilor ilegale.
„La data de 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Adam Ioan, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte şi Ordog Lorand Andras (n.r. soţul inculpatei), a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situată pe raza judeţului Bacău, în favoarea lui Sturdza Paltin-Gheorghe şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA. În acest context, începând cu luna martie 2012, inculpata Ordog Melinda l-a sprijinit moral şi material pe soţul său, judecătorul Ordog Lorand Andras, să pretindă şi să primească de la Adam Ioan, avocat în respectiva cauză, suma de 50.000 de euro. În acest sens, după realizarea înţelegerii (anterior pronunţării deciziei 231/R/17 aprilie 2012) referitoare la remiterea sumei de bani, inculpata Ordog Melinda l-a contactat telefonic de mai multe ori pe Adam Ioan, a stabilit şi a participat la două întâlniri. În cadrul primei întâlniri s-a discutat despre modalitatea concretă de remitere a mitei (Ordog Lorand Andras pretinzând ca banii să-i fie remişi în tranşe, noaptea şi fără a fi contactat în prealabil prin telefon). În cadrul celeilalte întâlniri, din luna mai 2013, Adam Ioan a remis prima tranşă de 10.000 euro din mita pretinsă/promisă, ocazie cu care judecătorul Ordog Lorand Andras a pretins în continuare şi restul sumei. În continuare, pentru remiterea restului de bani, inculpata l-a contactat telefonic pe Adam Ioan până în toamna anului 2013, când au început să apară în presă articole vizând retrocedări nelegale de păduri“, se arată în comunicatul procurorilor.
Dosarul retrocedărilor ilegale a ajuns şi el pe masa judecătorilor.În acest dosar sunt judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, cel care urma să beneficieze de peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.
Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor şi Alina Suciu. Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.